Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Stoke – Man Utd

Efter avancemanget i Carling Cup tidigare i veckan, är det nu dags för bortaspel i ligan. Ett av förra årets överraskningslag, svårspelade Stoke, står för motståndet. Trots bortaplan tror jag att det blir en ganska komfortabel seger.

Sir Alex Ferguson gjorde hela elva byten inför matchen mot Wolverhampton. Jag blir inte det minsta förvånad om han gör samma sak på nytt. Jag tycker att det för närvarande känns ganska bra.

Vi spelar stundtals riktigt bra och fin fotboll och vinsterna kommer. Skadeläget ser bättre ut, då både Van Der Sar och Hargreaves ser ut att komma närmare spel. Nu är de inte mer än tre-fyra veckor från att vara tillbaka i spel.

United:
Vinsterna, om än flera uddamålsvinster, radar upp sig och vi klättrar i ligan. För närvarande på andra plats, efter Chelsea, även om några av de övriga lagen har en match till godo. Avancemang med en B-uppställning i Carling Cup och en stark premiärseger i Champions League. Det ser onekligen bra ut.
Det enda som oroar mig lite är försvarsspelet. Långa stunder känns det stabilt, men det finns någonting som ligger och oroar mig. Jag vet inte om indianerna är fler i år, eller om laget bara straffas värre när de väl kommer?
Samspelet mellan Foster och backarna har inte varit felfritt. Trots insatsen mot Shitty, känner jag ingen oro över Foster mellan stolparna. Han är, enligt mig, överlägsen Kuszczak. Grodor eller kanonmål verkar vara det som hittills överlistar engelsmannen. Vidic känner jag inte alls igen. Han har helt klart en bit kvar till förra säsongens sjuka form. Det kommer.

Mittfältet är klart ligans främsta. Kanske finns det vissa mittfält som kan konkurrera mot Uniteds om man ser till startuppställning. Men ser man till bredden är inget lag i närheten. Uniteds mittfält känns som en kameleont. Beroende på omgivning och motstånd, formeras det på bästa sätt och det ger oftast resultat.
Längst fram har vi Rooney i härlig målform. Inställningen har det aldrig varit något fel på. Berbatov briljerar långa stunder men skulle må bra av få göra några mål. Lyckoruset Owens mål gav mig i derbyt har ännu inte avklingat. Det känns så bra.

SAF kan nästan vraka och välja. Inga fler skador har tillkommit. Det är bara Fabio som är indisponibel på grund av utvisningen mot Wolverhampton. Sedan tidigare finns Van Der Sar, Hargreaves, Obertan och Rafael där.
Foster ställs i mål. Det är redan förkunnat av SAF. Backlinjen gissar jag blir den samma som i derbyt. Möjligtvis kan någon annan ta hand om högerbacken. På mittfältet tror jag Ferguson väljer att spara på Fletcher till kommande match. Han var enastående mot Shitty, men bredden finns och det ska gå vägen utan honom. Valencia spelar nog på Giggs bekostnad. Möjligtvis får Carrick chansen till start, då han verkligen behöver spela sig i form.
Rooneys svit tror jag kommer att brytas. Kanske räckte vilan mot Wolverhampton för att på nytt göra flera matcher på rad? Jag tror att han kommer att spela, även om jag till helgen gärna hade sett Berbatov och Owen från start.

Tänkbar startelva:
Foster
O´Shea – Vidic – Ferdinand – Evra
Valencia – Scholes – Anderson – Park
Berbatov – Rooney

Stoke:
Många, inklusive jag, tippade nog att förra årets överraskningslag istället skulle ramla ur Englands finrum direkt. Nu slutade laget på tolfte plats. Främst tack vare lagets fina facit på hemmaplan, Britannia Stadium, tidigare Victoria Ground.
För närvarande ligger The Potters på tionde plats i ligan. Det verkar vara samma sak i år. De flest poäng kommer att tas på hemmaplan. Efter två raka segrar och lika många hållna nollor, var laget nära att knipa poäng av Chelsea.

Likt United matchades Stoke i Carling Cup tidigare i veckan. Efter en sen och imponerande vändning, trots att Blackpool stod för motståndet, vändes 1-3 till seger med 4-3 och vidare avancemang.
Stoke luftade flera spelare och laget mot United kommer nog att vara ganska likt det som senast startade borta mot Bolton i ligan.

Mer eller mindre kända ansikten i The Potters är danske Sörensen mellan stolparna, som gjort det mycket bra. Faye är en klippa i backlinjen och Rory ”kasta långt” Delap är väl logiskt sett mest känd för sina långa inkast. Huth och Tuncay Sanli är två sena nyförvärv från Middlesbrough och duktige backen Collins värvades från Sunderland. Sedan ska vi självklart inte glömma Ryan Shawcross.
Mest ska vi kanske se upp med Dave Kitson, som går mot en ny höst. Han värvades från Reading i fjol för rekordsumman 5,5 miljoner pund. Förväntningarna var stora efter imponerande 54 mål på 111 matcher. Säsongen blev allt annat än bra. Det slutade med att han blev utlånad. Nu är han tillbaka och har redan gjort tre mål, bäst i laget.

Stokes manager, Tony Pulis, har en ganska så skadefri trupp att tillgå. Sidebe är fortfarande skadad och förväntas så vara långt in i oktober. Däremot väntas både Fuller och Beattie vara tillbaka och redo för spel. Det mest negativa är att det ryktas om att laget eventuellt får klara sig utan en av sina viktigaste spelare, backen Faye. Jag tror dock att finns minsta möjliga chans till spel, så spelar han.

Tänkbar startelva:
Sörensen
Huth – Shawcross – Faye – Collins
Delap – Whelan – Whitehead – Etherington
Fuller – Kitson

Tidigare möten:
Det är inte världens nästbästa klubblag vi ska möta, men dock världens nästa äldsta klubblag. Närmast efter Notts County. Med tanke på att Stoke var nykomlingar i fjor ha vi inte mötts så ofta på senare år. Det är väl mest fjolårets drabbningar i ligan som man kan skriva om.
Höstens hemmamöte slutade med en överlägsen seger. 5-0 blev resultatet efter att matchen avgjorts av ett sent mål i den första halvleken och ett nästan lika tidigt i den andra.
Bortamötet bjöd spelmässigt på en repris. United var fullständigt överlägsna men nu mycket ineffektiva. Bortflyende Tevez avgjorde med ett sent mål under matchens sista tio minuter.
Sammantaget har lagen mötts 89 gånger och statistiken är ganska jämn. Jag hoppas för allt i världen att morgondagens match inte blir det.
Trots ett relativt starkt hemmalag, blir det en komfortabel tremålsseger.

Stoke – Man Utd
Britannia Stadium
Tid: 16.00 (svensk tid)
Domare: Howard Webb
Tips: 0-3 (Valencia, Berbatov, Owen)

Matchen sänds på Canal+ Sport1 med start 16.00 (sändningsstart 15.35)