Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Wolfsburg

Det är uppdukat för en härlig fight på Old Trafford mellan de engelska och tyska mästarna när United på onsdagskvällen får besök av VfL Wolfsburg.

VfL Wolfsburg:
Verein für Leibesübungen Wolfsburg-Fußball GmbH eller VfL Wolfsburg med smeknamnet Die Wölfe ägs till 100% av biljätten Volkswagen AG. Klubben var nära att gå under jorden när alla förutom en spelare, i december 1945, valde att gå till 1. FC Wolfsburg. Josef Mayer (tacka honom för att klubben fortfarande existerar) som var klubben trogen jobbade tillsammans med Willi Hilbert för bygga upp ett nytt lag genom att (givetvis) värva nya spelare. Den nya klubben tog namnet VfL Wolfsburg där VfL står för Verein für Leibesübungen eller fritt översatt ”en klubb för gymnaster”.

Under säsongen 1998/99 låg klubben efter 33 spelare matcher på en femte plats i Bundesliga och hade förhoppningar om att nå en fjärde plats och Champions League-kval. Den drömmen gick dock i spillror när man i den sista omgången förlorade mot Duisburg med 6-1 och slutade sexa i ligan. Die Wölfe har dock kvalificerat sig till Intertoto cupen åren 2000, 2001, 2003 (finalförlust mot AC Perugia), 2004 och 2005.

Inför säsongen 2007/08 valde klubben att satsa på Felix Magath som tränare vilket bar frukt omedelbart. Laget slutade på femte plats i Bundesliga och man kvalificerade sig till UEFA cupen. Nästa säsong blev dock ännu bättre. Med ett offensivt spelsystem och Edin Dzeko och Grafite på topp tog man hela tyskland med storm och vann Bundesliga framför ögonen på storlagen. Anfallsparet nätade sammanlagt 54 gånger under säsongen och man avslutade säsongen med stil genom att utklassa Werder Bremen i den sista omgången med hela 5-1. En plats till Champions League var därmed säkrad.

Transfers
Laget som frälste fotbollsfanatikerna i tyskland förra säsongen med sitt underhållande spel har börjat aningen trävande med nya tränaren Armin Veh vid rodret i år. Man lyckades behålla nyckelspelarna efter succéåret trots att flertalet storklubbar jagade både Grafite och Edin Dzeko. Cristian Zaccardo, Yoshito Ökubo, Kamani Hill var bland de spelare man valde att sälja medan man hämtade in spelare som Thomas Kahlenberg, Obafemi Martins, Karim Ziani och Fabian Johnson.

Truppen
Vinsten mot Hannover senast (4-2) betyder att Armin Veh inte gör många förändringar till bortamatchen mot United. Benaglio gör comeback mellan stolparna efter att han tvingats vila i två matcher på grund av avstängning. Madlung och Barzagli som gjort en del mindre bra insatser i år bildar mittbackspar medan Riether och Schäfer tar hand om ytterbacksplatserna.

Makoto Hasebe startar troligtvis till höger på mittfältet efter senaste tidens fina insatser. Misimovic är given på innermittfältet tillsammans med Josué och till vänster finner vi Gentner. Trots att Grafite inte funnit formen i Bundesliga än pangade han in tre mål mot CSKA Moskva i Champions League och bildar ett farligt anfallspar med Edin Dzeko.

Trolig startelva

Benaglio
Riether – Madlung – Barzagli – Schäfer
Hasebe – Josué – Misimovic – Gentner
Grafite – Dzeko

Håll ögonen på
Den offensiva trion Misimovic, Grafite och Edin Dzeko är livsfarliga om man ger dem ytor. Grafite och Dzeko är två stora och robusta anfallare med ett öga för mål vilket ställer Vidic och Ferdinand inför en stor utmaning på onsdagskvällen. Noterbart är även att Wolfsburg gjort över 50% av sina mål under säsongen efter den 80:e minuten.

Manchester United:
United kommer till matchen med sju raka segrar, samtliga tävlingsmatcher inräknade. Senast slog man Stoke City på Britannia Stadium efter mål av Dimitar Berbatov och John O’Shea. Vinsten innebar att United nu leder Premier League eftersom Chelsea samtidigt förlorade borta mot Wigan.

Mot VfL Wolfsburg saknas troligtvis Ji-Sung Park som är ett stort frågetecken eftersom syd-koreanen lider av ett virus. Patrice Evra kände sig flunsig efter matchen mot Stoke och tvingades stanna i sängen på söndagen men enligt Sir Alex är fransmannen fit for fight. Michael Owen hade problem med ljumsken på måndagen men anfallaren torde vara i spelskick mot Wolfsburg.

Efter den tuffa bortamatchen senast väljer Ferguson säkerligen att göra en del förändringar i öppningselvan. Ben Foster som var säkerheten själv på Britannia Stadium fortsätter troligtvis i mål medan försvarslinjen får förnyat förtroende. Wes Brown kan dock utmana O’Shea om högerbacksplatsen men eftersom United behöver den fysiska styrka Johnny har att erbjuda får Brown inleda på bänken.

På mittfältet kommer troligtvis Paul Scholes att stå över matchen efter att han startat mot Stoke, liksom även Nani. Antonio Valencia tror jag fortsätter på högerkanten medan Giggsy som stod för ett matchavgörande inhopp senast börjar till vänster (alternativt Nani). På innermittfältet fortsätter Darren Fletcher medan Anderson ersätter Paul Scholes. Anfallet formeras av Dimitar Berbatov och Wayne Rooney. Michael Owen som haft problem med ljumsken återfinns på bänken.

Trolig startelva

Foster
O’Shea – Vidic – Ferdinand – Evra
Valencia – Fletcher – Anderson – Giggs
Berbatov – Rooney

Håll ögonen på
Darren Fletcher. Om skotten kan fortsätta sina imponerande insatser ger han United övertaget på mittfältet i onsdagskvällens viktiga hemmamatch, något som kan bli matchavgörande.

Historik
Red Devils har aldrig tidigare mött VfL Wolfsburg i en tävlingsmatch. Mot tyskt motstånd överlag har United dock haft varierande framgång. Man har exempelvis aldrig vunnit mot Bayern München varken på hemma- eller bortaplan, utan den enda vinsten kom på Estadio Camp Nou i Champions League-finalen ’99. Bayer Leverkusen och Borussia Dortmund har varit betydligt lättare motståndare för United, och man har under åren tagit sex vinster, spelat tre oavgjort och förlorat två gånger mot dessa opponenter. Mot Stuttgart har man en vinst och en förlust. Man har sammanfattningsvis tagit sju vinster, sju oavgjorda och fem förluster med målskillnaden 30-19 mot tyskt motstånd (Bayern München, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund och Stuttgart). Den senaste matchen mot tyskt motstånd slutade i en 2-0 seger mot Stuttgart säsongen 2003/04 på Old Trafford inför 67141 åskådare.

Matchinfo

Manchester United – VfL Wolfsburg
Plats: Old Trafford
Domare: Victor Kassai
Tid: 20.45 (svensk tid)
Tips: 3-1 (Berbatov, Valencia, Anderson)

Matchen sänds på Viasat Sport med start kl 20.45.