Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarpresentation: Fabio da Silva

[ORIGINALTEXT 2009-10-13, REDIGERAD 2010-06-29.]
Fabio Pereira da Silva föddes i staden Petropolis, ungefär en timmes bilfärd från storstaden Rio de Janeiro, den 9 juli 1990. Han inledde sin fotbollskarriär tillsammans med sin tvillingbror Rafael i den lokala klubben Boa Esperanca. Det syntes tidigt att bröderna var stora talanger. En representant för storklubben Fluminense upptäckte tvillingarna och erbjöd de en plats i klubbens akademi. Pojkarna var då elva år gamla.

Fabio inledde sin karriär som anfallare men Fluminense tyckte att han skulle passa bättre som ytterback. Sagt och gjort, precis som sin tvillingbror (Rafael spelade till en början som mittfältare) hittade Fabio rätt som ytterback. Båda bröderna är högerfotade och det blev Fabio som fick spela till vänster.

Under 2005 spelade Fluminense en ungdomsturnering i Tokyo. Les Kershaw, som då var anställd som tränare i Uniteds akademi, upptäckte tvillingarna och rapporterade till Sir Alex Ferguson. Båda tvillingarna bjöds in till Manchester för träning. Drygt ett år senare, i februari 2007, skrev Fabio tillsammans med Rafael på för Manchester United. Ryktet säger att även Arsenal och Real Madrid var intresserade av att signera tvillingarna. Ingen av tvillingarna hann spela a-lagsfotboll för Fluminense.

Formellt kunde United dock inte registrera tvillingarna för spel innan de fyllt 18 år. Det blev således en frustrerande väntan för Fabio innan han kunde spela fotboll för United. Han debuterade som inhoppare i en träningsmatch mot Peterborough. En axelskada gjorde dock att Fabio fick vänta länge på sin tävlingsdebut i United. När tävlingsdebuten så kom, den 24 januari 2009 i FA-cupen mot Tottenham, drabbades han av en ny skada. Han fick vänta drygt tre månader på nästa chans, mot Everton i FA-cupen. Fabio klarade dock bara av att spela i 63 minuter innan han haltade av skadad och en frustrerande första säsong i United var därmed över.

Det blev inte mycket bättre för Fabio säsongen 2009/10. Han fick starta i några mindre viktiga matcher och göra några enstaka inhopp. Att han är reserv bakom den evigt närvarande Patrice Evra underlättar inte. Framtiden för Fabio är oviss.

Fabio har representerat Brasiliens U17-landslag. Han var lagkapten och gjorde tre mål i U17-VM 2007. Hans landslagskarriär står dock stilla för tillfället då Brasiliens ungdomslandslag tenderar att välja spelare som spelar för brasilianska klubbar. Fabio har portugisiskt pass och rapporter säger att en framtid i det portugisiska landslaget inte är otänkbar.

Fabio spelar primärt som vänsterback även om han också kan spela högerback och som yttermittfältare. Han är mycket snabb, har bra teknik och är en bra målskytt. Hans svagheter är framför allt det defensiva spelet där han fortfarande har en del att lära. Måhända är han också lite väl skadebenägen.
______________________________________________________________________

MUSS SPELARBETYG 2009/10
Ingen i Uniteds A-trupp har tuffare konkurrens om platsen än den lille brassen och han har själv önskat en utlåning i höst. Det är förståeligt. När Evra dessutom behövde vila var Fabio inte tillgänglig – både han och hans siamespolare har haft svårt att anpassa sina kroppar till Premier League. Sas vara mer lovande än brorsan Rafael. Det sas dock ingenting om att han var ännu skörare. Får han muskler och växer i kapp får vi äntligen se hans kapacitet – förhoppningsvis. [MS]
Betyg: 5,9

______________________________________________________________________

Andra texter om Fabio da Silva på MUSS.
______________________________________________________________________

FABIO DA SILVA [FÖRSVARARE 2008- | 13 MATCHER/0 MÅL]
FAKTA OCH STATISTIK
namnFábio Pereira da Silva
positionvänsterback
född1990-07-09 i Petrópolis, Rio de Janeiro (Brasilien)
längd/vikt172 cm/69 kg
till United2008-07-09 från Fluminense [Brasilien]
debut2009-01-24 mot Tottenham Hotspur (h)
seniorkarriärManchester United (2008-)
titlar
meriter
SÄSONGTOTLIGAFACLCEURÖVR
2008/09200000200000000000
2009/10650140100200200010
TOTALT850140300200200010
# Ligaspel: Premier League samtliga säsonger. Europacupspel: UEFA Champions League samtliga säsonger.
# För varje turnering visas: [matcher från start | inhopp | gjorda mål].
# -: United deltog inte i turneringen aktuell säsong, EUR: Europacupspel, FAC: FA Challenge Cup, LC: Football League Cup, LIGA: ligaspel, TOT: totalt, ÖVR: övriga turneringar (inkluderar FA Charity Shield/FA Community Shield, European/South American Cup (Intercontinental Cup), FIFA Club World Cup/FIFA Club World Championship, Test Matches och UEFA Super Cup).
# Korrekt per 2010-06-21, uppdateras efter varje avslutad säsong. Välj “spelarstatistik” under “United” i menyn för uppdaterad statistik den här säsongen.
Res med oss till Manchester!