Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Veckans United 2009-43

Efter landslagsuppehållet är den riktiga fotbollen tillbaka. United besegrade Bolton med 2-1 men veckans stora snackis var förstås Sunderlands badbollsmål.

Förra veckans Veckans United, äldre versioner av Veckans United finns arkiverade under “arkiv” i huvudmenyn. Nya Veckans United publiceras på måndagar eller tisdagar (när inte kolumnskaparen är för lat). (Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

“[Ben Foster] has been outstanding in a lot of things. The save he made on Wednesday [for England] was typical of his performance level with us too. They are a demonstration of the guy’s ability. But he still has not had a lot of game time and experience. His injuries have curtailed the progress he was making. He is only going to get better, though, and there is no question he will be a fantastic goalkeeper.”
Sir Alex Ferguson säger sig ha fullt förtroende för målvakten Ben Foster. Foster fick dock inte ens plats på bänken mot Bolton och Fosters chans att en dag bli förstamålvakt har knappast ökat de senaste månaderna.

“Edwin [van der Sar] is fit and fine and he will play. He has got the experience. It is fair to say he and Peter Schmeichel have been the best goalkeepers in this club’s history. With that calming influence he has on anyone around about him, getting him back is important – and with games against CSKA Moscow and Liverpool coming up, he couldn’t be coming back at a better time.”
Samtidigt säger Ferguson att van der Sar, tillsammans med Peter Schmeichel, är Uniteds bästa målvakt någonsin.

MUSS-BADBOLLEN
Det senaste i MUSS-shopen är en badboll som vi har tagit fram för att fira Steve Bruces fantastiska seger mot Liverpool (mer om det under rubriken video) där en badboll gjorde målet. MUSS-badbollen säljs med MUSS-tryck och en bild på badbollsmålet samt en bild på ballongmålet som city släppte in (igen, se videorubriken). Ett måste på stranden i sommar! Till MUSS-shopen.
[MUSS-badbollen existerar inte, egentligen. Men besök gärna MUSS-shopen och köp en annan souvenir.]

VECKANS SPELARE
Antonio Valencia. Ecuadorianen gjorde sitt första mål för United mot Bolton, ett mål som dessutom blev matchavgörande. Viktigt, inte bara för United utan också för Valencia som börjar närma sig den klass vi förväntar oss.

“I should score more goals but the way the team plays it can be very difficult to get inside the area. Hopefully I will have more chances in the future and I can score lots more for Manchester United.”
Anderson har bara gjort ett mål för Manchester United men hoppas att han i framtiden ska kunna bli en pålitlig målskytt.

VECKANS TANKAR
¤ Två mål i första halvlek hör inte till vanligheterna den här säsongen. Men det behövs. Fördelen med att säkra segern tidigt – även om det till slut blev spännande i lördags – är att man kan spara på krafterna, vilket kommer att behövas.
¤ Den här säsongsinledningen påminner en hel del om 2006/07. Och precis som då ser det ut att bli en kamp mellan United och Chelsea, även om Arsenal kanske kan blanda sig i striden. Känslan är emellertid att lag 5-8 har närmat sig topp 4. När vi summerar säsongen tror jag att mästarlaget har tagit färre poäng än de senaste åren.
¤ Top of the league! Det är inte alls fel, även om det naturligtvis är i maj det gäller att vara nummer ett i tabellen.
¤ Annars är förstås den här veckans stora historia den om badbollen som gjorde mål för Sunderland mot Liverpool. Hysteriskt roligt. Allra roligast är att målvakt Reina försökte rädda badbollen och inte fotbollen.
¤ Mindre än en vecka kvar till bortamatchen mot Liverpool. Revansch!
¤ Badbollens mål fick mig osökt att tänka på ballongmålet som city släppte in i FA-cupen för några år sedan. Att det är just city och Liverpool som släppt in badbollens och ballongens mål gör det hela så mycket bättre. Att city släpper in ett ballongmål förvånar förstås ingen, city är ett skrattlag. Frågan är om Liverpool nu håller på att spela ner sig till citys nivå? Hasse Backe var assisterande tränare i city då och satt igår i Canal Plus studio och var fortfarande bitter över citys insläppta mål. Det märkliga är dock att att mediastormen uteblev den gången. Att tycka synd om Liverpool är nationalidrott i England.
¤ Match i Moskva på onsdag. Sir Alex Ferguson hittade passande nog småskador på fem Unitedspelare och vi kan nog räkna med att United lämnar flera spelare hemma i Manchester för att bättre förbereda sig för matchen på söndag. Vi behöver trots allt inte vinna mot CSKA, vi behöver inte ens ta en poäng – vi kommer att gå vidare som gruppetta oavsett. Irriterande nog börjar matchen redan 18.30. Bah, Champions League-matcher ska börja 20.45. Så är det bara. Vill ryssarna vara med i UEFA får de väl för fan också anpassa sig till europeisk standard.
¤ Förra säsongen räddade vårt försvarsspel vårt underpresterande anfall. Hittills den här säsongen har det varit tvärtom. Vem trodde det efter sommarens affärer?

“SAF is a mouthy moaner, a bad loser and someone who continuously tries to work the media to his own advantage. This time he has gone too far.”
Jeff Winter var en gång i tiden en värdelös domare i Premier League. Nu är han en patetisk mediahora. Domarjäveln Winter passade också på att utmåla sig själv som en hycklare. Först kritiserar Winter Sir Alex Ferguson för att ha kritiserat en domare och sedan sågar Winter själv domaren som godkände badbollens mål i Sunderland.

SPELADE MATCHER
United-Bolton 2-1 (2-0) [självmål, Valencia]
United: van der Sar – Neville, Ferdinand, Evans, Evra (O’Shea 83) – Valencia, Carrick, Anderson (Scholes 86), Giggs – Berbatov, Owen (Welbeck 83)
United vann med 2-1 mot Bolton och återtar därmed serieledningen, då Chelsea tidigare idag förlorade mot Villa. United såg länge ut att gå mot en stabil seger efter att Knight styrt Owens nick i eget mål efter fem minuter och Valencia sedan givit United ledningen med 2-0 – hans första mål för United. Det matchdödande tredje målet kom dock aldrig och Bolton fick en billig reducering med en kvart kvar av matchen och pressade sedan ordentligt för en kvittering.

“We made it hard for ourselves when we should’ve been well in front. When Bolton scored late on, the last ten minutes were nervous. We panicked at times but we got through it, just. Some of the football was very good. There was great speed to our game and we were a constant threat to them. It’s a pity we didn’t get our second goal earlier on, because we could have run up another good score.

When Bolton came into the game a little bit before half-time, we caught them on the break. That was a comfort zone for us, maybe too much because they were relaxed in terms of their play in the second half. We should have finished the game but didn’t, and sometimes you can leave yourself regretting these things. But we got through it, and particularly with other results round about us today, it’s a good day for us.”
Sir Alex Ferguson var mer lättad än glad efter segern mot Bolton.

“When you come back you always want to keep a clean sheet. But the most important thing is the three points and we hung on today and deserved the win. I enjoyed the game and it was good to get another victory.”
Edwin van der Sar var tillbaka i laget efter en tids skadefrånvaro.

“I thought United could have been out of sight by half-time. We had some good chances, but they certainly had a lot more. We started playing in a manner that will enable us to get results with about 25 minutes to go.”
Boltons manager Gary Megson tycker att Bolton började spela först i slutet av matchen.

KOMMANDE MATCHER
2009-10-21 18.30 [CL] CSKA Moskva-United (visas på Viasat Fotboll) Obs. avsparkstiden!
2009-10-25 15.00 [PL] Liverpool-United (visas på Canal+ Sport 1)
2009-10-27 20.45 [LC] Barnsley-United (visas på Canal+ Sport 1)
2009-10-31 18.30 [PL] United-Blackburn (visas på Canal+ Sport 2)

“I have no issues with the pitch at all. When we played Luton and QPR on their artifi cial surfaces we had a great record, and those pitches weren’t as good as the one we will be playing on this week. They were hard and quick, while this one has a far better covering.”
Sir Alex Ferguson tycker att det är en icke-fråga att United ska spela på plastgräs i Moskva.

Nästa vecka väntar så två tuffa bortamatcher, först mot CSKA Moskva och sedan revanschmötet mot Liverpool.

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Jonny Evans lämnade återbud till Nordirlands sista VM-kvalmatch på grund av skada. Han kunde dock spela mot Bolton.
¤ Patrice Evra fick en smäll mot Bolton och följde inte med till Moskva. Han borde kunna spela mot Liverpool
¤ Darren Fletcher missade Boltonmatchen med en lättare skada och följde heller inte med till Moskva. Han borde dock kunna spela mot Liverpool.
¤ Ryan Giggs fick en smäll mot Bolton och stannade hemma när United åkte till Moskva. Han kan förhoppningsvis spela mot Liverpool.
¤ Owen Hargreaves tränar för fullt. Enligt Sir Alex Ferguson är han tre veckor från a-lagsform. Vi får väl se.
¤ Park Ji-Sung missade Bolton och är heller inte med i truppen som reste till Moskva.
¤ Wayne Rooney missade Bolton och missar även CSKA Moskva. Han bör dock vara spelklar till matchen mot Liverpool.
¤ Nemanja Vidic missade Bolton med en skada men följde med till Moskva och bör således vara spelklar.
¤ Sir Alex Ferguson riskerar avstängning efter sina uttalanden om domare Alan Wiley. The Guardian berättar att FA nu formellt har anklagat Fergusons för hans kommentarer. Ferguson har två veckor på sig att svara på anklagelsen innan dom kommer.

“Owen is doing a lot of good work now. He is making great progress, which we are very pleased about. It is not a thing you have to rush because he has been out a year. We have to monitor it a bit more closely but he is giving us good signs. He should be back in the first-team level in three weeks from now, easily.”
Sir Alex Ferguson pratar om Owen Hargreaves rehabilitering.

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ MUSS åkte till Manchester och såg United besegra en liten klubb med en liten mentalitet i tidernas bästa derby. Resereportage: Let’s All Laugh at city.
¤ MUSS presenterar Uniteds spelartrupp: Fabio da Silva.
¤ Andy Mittens blogg på FourFourTwo är alltid läsvärd, även om den bara uppdateras en gång i veckan.
¤ Sportjournalisten Mats Svensson är ansvarig för MUSS-bloggen som uppdateras med ungefär två inlägg om dagen. Missa inte!
¤ ShortList.com intervjuar Wayne Rooney.
¤ The Guardian om Michael Owen inför söndagens match på Anfield.
¤ Henry Winter skriver en utmärkt krönika i The Telegraph om Sir Alex Ferguson, domare och det engelska fotbollsförbundet.

“I don’t think I will ever get a goal. I saw it on the replay and I should have done better. I should have put it more in the corner but you see the glory and close your eyes.
[…]
Because [last season] was my first real season in the team I just stuck to the defending side of things. It was a conscious decision to play it safe and make sure I wasn’t at fault for any goals, I just generally wanted to concentrate on defending above all else.

This year I need to try and get on the ball and express myself a bit more. I am not saying I will be trying to dribble all the way through the opposition from now on, just that I need to be a bit more outgoing on the pitch and a bit more commanding.”
Jonny Evans om sin måltorka och om att ta ett större ansvar nu när han är mer etablerad i United.

SILLY SEASON 2009/10
Utlånade spelare
Drinkwater till Huddersfield, hela säsongen
Possebon till Braga, hela säsongen
Cathcart till Watford, till januari
Cleverley till Watford, till januari
Simpson till Newcastle, till januari
Diouf till Molde, till nyår
Ljajic till Partizan, till nyår
Gray till Plymouth, till december
Heaton till QPR, till november

Övrigt
¤ James Chester har dragit på sig en relativt allvarlig knäskada och kan räkna med 10-12 veckors rehabilitering. Hans lån till Plymouth har därmed avslutats i förtid och Chester har återvänt till Manchester.

Rykten
¤ IMScouting berättar att United har ansökt om arbetstillstånd för Adem Ljajic, vilket om det beviljas skulle se serben ansluta till United i januari.
¤ M.E.N. säger att både United och city vill köpa Inters högerback Maicon. Personligen tycker jag att United borde lägga sina pengar på andra spelartyper.
¤ Sport.co.uk berättar att Sir Alex Ferguson skrev ett personligt brev till Standard Lieges skadade kapten Steven Defour och önskade honom ett snabbt tillfrisknande. Det tolkas förstås av alla medier som att Ferguson vill välja Defour. Vi får väl se.
¤ STV Sport hävdar att Rangers vill låna Corry Evans och Joshua King efter nyår.
¤ Daily Express presenterar veckans målvaktsrykte när de säger att United funderar på att värva David James i januari. Innan ni börjar skratta vill jag bara påpeka att Sir Alex Fergusons målvaktsräddningar inkluderar Fabien Barthez, Massimo Taibi, Mark Bosnich och Andy Goram Andy Goram.

“I haven’t had any contact with Manchester United after signing for the club. I don’t wish to have any contact either because it would confuse me. Now it’s full focus on Molde and the last games of the season. I have to have full focus on Molde as a team and not on myself. I have hardly ever spoken about United with the other players in the dressing room. I want as little focus on United before the season ends. I don’t focus that much on being the top goal scorer, but it would have been fun if I did.”
Mame Biram Diouf fokuserar på Molde.

RESERVER OCH JUNIORER
Reservlagsmatcher
Clyde-United 0-4 (0-2) [självmål, Brandy, Rafael, Eikrem] (Manutd.com)
United: Amos (Zieler 46) – Rafael, R Brown (Evans 46), Gill, Dudgeon (McGinty 80) – Norwood (Stewart 46), Hewson (Eikrem 46), James, Tosic – Obertan (Cofie 62), Brandy
Uniteds reserver träningsspelade i Skottland och vann enkelt mot Clyde.

Juniorlagsmatcher
United-city 3-0 (3-0) [W Keane 3] (Manutd.com)
United: Devlin – Massacci (Brown 79), Thorpe, Wootton, Fryers – Ajose, Tunnicliffe, Pogba (Cofie 86), Brady – W Keane, King (Morrison 86)
Will Keane svarade för ett äkta hattrick i juniorlagsmatchen mot city. Keane blev matchens enda målskytt och United vann således med 3-0. Noterbart är att italienaren Alberton Massacci nu fått speltillstånd och gjorde sin första match för United.

GAMLA UNITEDSPELARE
Inget att rapportera.

DIVERSE
¤ I andra nyheter så rapporterar Yahoo! Eurosport att Liverpools klubbshop nu har sålt slut på badbollar.
¤ Några Unitedspelare spelade landslagsfotboll i veckan. Bäst lyckades Dimitar Berbatov som gjorde tre mål för Bulgarien. Även Nani och Zoran Tosic noterades i målprotokollet.
¤ Daily Mail säger att Sir Alex Ferguson riskerar fem matchers avstängning efter sina kommentarer om domaren Alan Wiley.
¤ M.E.N. berättar att France Football har släppt kandidaterna till priset för årets europeiska fotbollsspelare. Ryan Giggs, Wayne Rooney och Nemanja Vidic är nominerade. Priset delas ut, till Lionel Messi, den 1 december.
¤ The Guardian diskuterar målvaktsfrågan i United.

VECKANS FRÅGA
Den här veckan undrar vi om Sir Alex Ferguson borde bli avstängd för sina uttalanden om Alan Wiley. Rösta i högerspalten.

Förra veckan undrade vi om läsarna tycker att det är dags för en ny målvakt i United. De 142 röstande var i stora drag överens om att det är dags för en ny målvakt, 42% tycker dock att vi ska vänta tills i sommar medan 25% vill se en ny målvakt redan i januari. 16% tror att Edwin van der Sar medan 14% har förtroende för Ben Foster. Övriga målvakter i dagens United fick tillsammans 4% rösterna.

VÄRVARTÄVLING
MUSS tycker att det är för få svenska medlemmar i den Skandinaviska supporterklubben och ordnar därför en värvartävling. Värvare kan vinna en MUSS-resa till Manchester eller fina MUSS-souvenirer. Läs mer.

MUSS-RESOR
MUSS reser till Old Trafford för att stödja United i jakten på den 19:e ligatiteln. Fortfarande finns det lediga platser på flera resor. Missa inte chansen att besöka Old Trafford! Läs mer här.

VIDEO
United-Bolton 2-1, höjdpunkter:

Sir Alex Ferguson efter Uniteds seger mot Bolton:

Gary Megson efter att hans Bolton förlorat mot United:

Badbollsspecial:

Mike Phelan visar hur man hanterar främmande objekt (och skrämmer Sir Alex Ferguson):

“Fuck off, you fat Spanish waiter.” Steve Bruce vet hur en före detta Unitedspelare ska bete sig som manager:

Meanwhile, så finns det naturligtvis en föregångare i den alltid lika komiska klubben Manchester city:

Chelsea släppte in mål mot Aston Villa, det firade Viva John Terry såhär:

THAT’S IT
Är det något som saknas i Veckans United? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke.