Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Liverpool – Man Utd 2-0 (0-0)

United underpresterade återigen rejält mot Liverpool, hemmalaget vann rättvist i en chansfattig match.

Precis som matchen på Old Trafford ifjol så talade noll och ingenting för Liverpool-vinst i denna match, inte ens att de hade hemmaplan. Det var just detta som gjorde mig personligen mycket tveksam till poäng, det brukar nämligen vara så.

Lagen:
Rafa Benitez kunde inte räkna i Steven Gerrard i startelvan, dock kunde både Glen Johnson och Fernando Torres starta. Insua tog vänsterbacken och Fabio Aurelio vänsterkanten, i övrigt ett helt väntat lag.

Sir Alex tvingades avvara enormt viktige Darren Fletcher samt. lika viktige (i denna typ av matcher) Owen Hargreaves, annars kom både Patrice Evra, Wayne Rooney och Ryan Giggs till spel, inte särskilt oväntat.

Första halvlek:
Ganska händelsefattig halvlek med få målchanser. Intensiteten var hög i inledningen och båda lagen bjöd på åtminstone försök till anfallsspel. Evra får en patetisk varning när han kapade Torres 3 meter utanför straffområdet. Patetisk i det avseendet att domare Marriner hävdade att det var hans andra tilltag mot Torres på kort tid, problemet var bara att vid den första incidenten så sparkade Torres på sig själv och ramlade, alltså inte ens nära en frispark. Aurelio tog frisparken och den blev farlig, så farlig att Van der Sar fick göra en jätteräddning uppe vid krysset.
Efter en period med mycket Liverpool tog United över matchen en stund. Michael Carrick tog sig in i straffområdet och manglades ned av Carragher utan åtgärd. Reprisen visade att Carragher förvisso touchar bollen något först men sedan klipper båda benen på Carrick, farligt spel och solklar straff borde varit följden, men av detta blev inget.
Rooney fick ett bra läge efter fint inlägg av Valencia, men Rooney fick ingen kraft i nicken utan räddningen blev enkel för Reina.
I andra änden så drog och slet Kuyt och Berbatov varandra i tröjorna i straffområdet, båda exakt likadan kålsupare. Kuyt ville dock ha straff…
… detta efter att Giggs fått en klar knuff på straffområdesgränsen på andra sidan.
Något mer hände i princip inte. Det som var konstigt var Marriner’s nivå på matchen. Han blåste flera enkla frisparkar åt båda håll ett tag men missade sedan flera solklara, bl.a på Berbatov 2 gånger, där den ena ledde till varning på bulgaren istället.

Andra halvlek:
Egentligen gansa chansfattig den också. Båda lagens anfallare hade fastnat i mittförsvaren. Rooney och Berbatov kom ingenstans och Torres hade helt plockats bort av Ferdinand och Vidic.
Detta var åtminstone fram till matchminut 64. Benayoun slår en djupledsboll till Torres som i kamp med Ferdinand håller undan och dunakr in 1-0 i nättaket bakom Van der Sar. Efteråt zoomades Ferdinan av någon anledning in, som om han skulle ha gjort något fel i den närkampen. Med tanke på domare Marriners minst sagt ojämna nivå så hade inte jag heller försökt göra något mer drastiskt i den situationen. Torres gjorde helt enkelt en fenomenal prestation, det är imponerande att vara i princip osynlig i 1 timme och sedan bara stänka dit bollen.
Efter målet så drog sig hemmalaget hemåt något, United tog över bollen mer och mer men hade ingen större lycka med sig i anfallsspelet. Michael Owen byttes in och hade bara varit inne några minuter när han vände bort Carragher och sprintade förbi, Carragher drog dock ned Owen i friläge. Alla väntade på det röda kortet när Marriner drog fram det GULA… Enligt regelboken en kalr målchansutvisning. Dessutom borde Carragher haft gult kort i ett tidigare skede när han kapade Rooney på mittplan på väg igenom.
Valencia hade en ypperlig chans då han sköt i ribban framspelad av Owen.
Med drygt 10 minuter kvar kommer Vidic helt fel till bollen, något han av en märklig anledning alltid brukar göra mot just Liverpool, och drar ned Kuyt. Ferdinand är längre ned än Vidic och därför kunde Marriner bara ge ett gult. Det var dock Vidic andra, det första fick han i en märklig situation ute vid sidlinjen när han i närkamp med Torres får bollen med sig, domaren blåste dock frispark till Torres, något som Vidic inte hörde och spelade därför vidare. Det slutade med en varning, mycket besynnerligt. Rött kort alltså för Vidic i och med 2 varningar.
På övertid fick Mascherano ett av sina hjärnsläpp när han tog ett andra gula kort i en onödig satsning mot Van der Sar. Mascherano borde nog haft detta andra gula tidigare i andra halvlek då han var inblandad i flera incidenter och fick flera frisparkar mot sig.
United satsade allt på ett kort och flyttade fram flera spelare, därför kom 2-0 ganska väntat, det gäller att chansa i det läget 1 eller 2-0 är helt ointressant. Ngog frispelades och satte 2-0 bakom Van der Sar.

Sammanfattning:
United underpresterade igen mot Liverpool och var inte värda några poäng sett till spelet. Sir Alex får nog se över varför man underpresterar just mot Liverpool alltid numera, det bör man inte göra om man ser till materialet.
Liverpool var det bättre laget under större delen av matchen och vann rättvist, man hade någon målchans mer än United och spelade bättre. United vann dock bollinnehavet med 57-43 (enligt Sky Sports) och hade en bättre passningsprocent, något som inte många lag gör på Anfield. Ingen tröst i bedrövelsen dock.
Precis som jag förutspådde så saknades Darren Fletcher enormt mycket, mer än folk tycks tro. Han är de ”stora matchernas man” normalt sätt men har inte deltagit i någon av de 5 förluster som United haft det senaste året (3 mot Liverpool, 1 mot Arsenal och 1 mot Barca), det är inga tillfälligheter, det är så mycket Fletcher betyder för United’s mittfältsspel.

Jag har tidigare berömt Andre Marriner, såg honom mycket ifjol och han var alltid klockren. I år har jag sett 3 matcher som han dömt, alla 3 i matcher av större dignitet, och i alla 3 har han varit allt annat än bra. Kanske pallar han inte trycket för de större matcherna ännu, han är ju inte så gammal än. Igår hade han en mycket ojämn nivå och svarade för MINST 2 beslut som kan ha varit mycket avgörande för matchens utgång. Att missa straffen på Carrick och inte visa ut Carragher är faktiskt undermåligt.
Och visst är det märkligt att det inte alls skrivs något om dennes insats den här gången? Man satte Atkinson under lupp i derbyt och det skrivs spaltmetrar i flera dagar. Det skrivs också om Chris Foy’s insats igår i matchen mellan West Ham och Arsenal, han var inte i närheten av så dålig som Marriner (även om den inte var bra)

Men som tidigare sagt, oavsett Marriners insats så var United inte värda någonting från den här matchen, Liverpool var bättre och segern var rättvis. Vi är betydligt bättre än så här och kommer givetvis att visa det framöver, det hade känts ”fel” att ta poäng när man inte spelar sitt eget spel och är så dåliga.

Spelarbetyg:
Inte många i United kommer undan med bra betyg. Van der Sar var som vanligt bra i mål och svarade för en jätteräddning på Aurelio’s frispark. John O’Shea var helt ok till höger och jag tycker faktiskt att Ferdinand gör en bra match utan misstag. Vidic och Evra däremot var sig inte lika, Evra hämmades av en märklig varning i första halvlek och kunde sedan inte spela ut ordentligt. Vidic lider av en helt missad försäsong och är inne i sin sämsta period som United-spelare för tillfället. På mitten var Carrick klart bäst, riktigt bra faktiskt även om han kan ännu bättre. Scholes var väl godkänd med hans speed är inte till hans fördel direkt. Liverpool hade 3 man centralt, vilket United självklart också borde ha haft. Valencia var godkänd till höger och Giggs var inte dålig men långt ifrån så bra som han varit hittills under säsongen. På topp så märktes det att Rooney varit skadad, inte samma intensitet i löpningarna och det verkade som han höll igen lite. Dimitar Berbatov gör ingen bra match men får knappt en vettig boll att spela på. Fick han väl en boll så var den i knähöjd, som han dock brilljant alltid lyckades ta ned. Jag förstår hans frustration på medspelarna igår, man kan begära mer, men samtidigt så kan inte Berbatov heller bara stå och vänta som han gjorde många gånger.

Nästa match är i morgon tisdag mot Barnsley i Ligacupen, räkna inte med att någon av startspelarna igår kommer att spela.

2009-10-25 | 15.00 | Premier League
LIVERPOOL – MANCHESTER UNITED 2-0 (0-0)
1-065Fernando Torres
2-095David Ngog
LIVERPOOL
Reina – Johnson, Carragher (c), Agger, Insua – Mascherano, Lucas – Benayoun (Skrtel 91), Kuyt, Aurelio – Torres (Ngog 80)
Avbytare: Cavalieri, Degen, Spearing, Babel, Voronin
Varningar: Carragher, Mascherano
Utvisning: Mascherano
MANCHESTER UNITED
Van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra – Valencia, Carrick, Scholes (Nani 74), Giggs – Rooney, Berbatov (Owen 74)
Avbytare: Foster, Neville, Fabio, Evans, Anderson
Varningar: Evra, Berbatov, Vidic
Utvisning: Vidic
Domare: Andre Marriner (usel) | Arena: Anfield (Liverpool, England) | Publik: 44188