Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Barnsley – Man Utd

Efter den tunga förlusten och klena insatsen mot Liverpool är det åter igen match. Nu står fjärde omgången av Carling Cup på papperet och motståndare är Championship-laget Barnsley. Trots bortaplan och en förväntad helt ny startelva ska det bli seger.

Egentligen kanske jag skulle skriva av mig kring matchen mot Liverpool? Jag känner bara en stor tomhet, precis som om någon slitit någonting ur min kropp. Någonting som skulle finnas kvar där i dag, med helt andra känslor än den tomhet jag nu sitter med.

Å andra sidan, vad hjälper det att älta? Det finns massor med ”förstå-sig-påare” som kommer att analysera matchen ner i minsta detalj och lägga fram svar på oändliga frågor. Jag orkar själv inte och jag ser inte att någonting har direkt med denna match att göra. Förutom att vi säkerligen kan förvänta oss en helt ny startelva.

Det är dags för bortamatch mot Barnsley i cupen som sägs blivit mindre och mindre prioriterad med åren. Eller har den det?
Oavsett lag SAF ställer på plan, vill han vinna matchen. Att startelvan nu för tiden mest består av ”avbytare” och lovande spelare, ser jag som ett gott tecken. Hur ska de annars få den erfarenhet som krävs för att slå sig in i a-laget och ta en ordinarie plats i startelvan? Hur ska annars matcherna räcka till att ge matchtid åt samtliga?
När sedan laget på papperet oftast blir starkare och starkare ju längre man tar sig i cupen, understryker Fergusons vilja att ändå se den som viktig och någonting värt att vinna.

Och vinna ska United. Inga ursäkter i världen kan få mig att tycka annat.

Matchen döms av Chris Foy, som senast dömde United i säsongsinledningen då laget mötte Chelsea i Community Shield-matchen. Samme Foy dömde också fjolårets final i Carling Cup, då United besegrade Tottenham efter straffar.

United:
Vad finns att skriva egentligen? Här kommer det att bli spekulationer på högsta nivå. Att gissa sig på morgondagens trupp känns nästan larvig svårt. Kanske borde man ta truppen, sortera ut gårdagens startelva och sedan göra en ny. Jag blir inte ett dugg förvånad om jag skulle ha fel på nästan samtliga positioner.

Vid tidigare tillfällen i cupen har SAF oftast tagit med någon eller några av de mer etablerade a-lagsspelarna, oavsett om de startar matchen eller tar plats på bänken. Jag tror att startelvan mot Barnsley kommer att innehålla idel spelare som inte fanns med till start mot Liverpool. Någon eller några av dem kommer att finnas med på bänken. Främst skulle jag gissa på att det då handlar om offensiva krafter, om det skulle visa sig svårt att få hål på motståndet.

Jag har inte funnit någon preliminär trupp till matchen och, feg som jag är, avstår jag från att spekulera mer i den än jag redan gjort. På den officiella hemsidan framkommer det dock att nye Obertan ska vara nära en premiär. Får vi se ett inhopp i morgon?

Rafael ska vara tillbaka efter sin skada och högaktuell för spel. Detta kan tyvärr inte sägas om Hargreaves, som ännu inte ses redo för matchspel. Att han nu är den ende, tillsammans med Park, som finns med på skadelistan enligt PhysioRoom.com, vittnar om att skadorna nu är få.

Fletcher fanns inte med mot Liverpool och jag tror att han heller inte kommer till spel mot Barnsley. Han sparas en match till. Efter denna match kommer sedan tre matcher på åtta dagar; Blackburn hemma (ligan), CSKA Moskva hemma (Champions League) och Chelsea borta (ligan).

Vem som ställer sig mellan stolparna, känns också ganska öppet. Det som talar för Foster, är att han verkar ses som back-up till Van Der Sar och kanske behöver speltid nu när holländaren är tillbaka. Jag tror dock att SAF väljer polacken med motiveringen att Carling Cup nu verkar vara den enda möjligheten till a-lagsspel för Kuszczak.

Tänkbar startelva:
Kuszczak
Rafael – Brown – Evans – Fabio
Welbeck – Anderson – Gibson – Tosic
Owen – Macheda

Barnsley:
Om jag knappt kan sia om Devils startuppställning, är det ändå mer än jag kan om Barnsley. Efter diverse besök på nätet, har jag ändå ramlat över information som ska försöka ge en liten blick av motståndarlaget.

Hemmalaget som också kallas The Tykes är en anrik klubb och grundades redan 1887. Som största framgång (?) hittar jag en seger i FA-cupen säsongen 1911-1912. På senare år är det svårt att glömma semifinalplatsen i samma cup för två år sedan, då man bland andra besegrade Chelsea. I semin blev dessvärre Cardiff för svåra.

Laget är sedan säsongen 06/07 tillbaka i den nästa högsta serien, Championship. Där har man sedan dess verkligen haft marginalerna med sig. Lag 21-24 tar steget ner i League One och Barnsleys ligaplaceringar har dessa fyra säsonger varit 20 – 18 – 20 – 20.

Ny tränare inför denna säsong är en gammal United-bekant, Mark Robins. Mellan åren 1986-1992 gjorde han 48 framträdanden i den röda tröjan och mäktade med 11 baljor. Ett av dem sägs ha en alldeles egen historia. Dock ska samma historia ha blivit förnekad av Martin Edwards.

Inför omspelet i FA-cupen mot Nottingham i den tredje omgången, var läget i klubben annorlunda än det är i dag. Man var sladdade i ligan och hade bara cupen kvar att vinna. Det sägs att Ferguson hade blivit av med jobbet om laget inte klarat av att vinna cupen. Trots att man på förhand var uträknade, kom Robins in från bänken och avgjorde senare matchen. Resten är historia. Robins gjorde ytterligare ett mål i semifinalen och United vann sedan FA-cupen. Det blev Fergusons första titel, men långt ifrån den sista. Målet Robins gjorde ses av många som vändpunkten i hans tränarkarriär för United.

I dagens trupp hittar jag ett par spelare jag känner till vid namn. Resten är för mig helt oskrivna kort. Bland de mer namnkunniga finns ytterligare en ”gammal” United-spelare, målvakten Luke Steele samt Darren Moore, Jonathan Macken samt islänningen Hallfredsson. Att truppen dessutom innehåller en brasilianare vid namn Anderson och en skotte vid namn Andy Gray, ser jag bara som roligt. Dock inte samme ”kult-Skotte” som en gång spelade i Wolverhampton och för 30 år sedan slog nytt transferrekord i England med £1.5M.

Lagets största stjärna må ändå vara maltesen Daniel Bogdanovich, med 26 A-landskamper på sitt konto. Han är också Barnsleys bästa målskytt med tre ligamål samt ett mål i cupen.

Med 14 poäng på 14 matcher i ligan ligger laget på plats… 20. Känns det igen? Laget är nästan exakt lika bra, eller dåliga, hemma som borta. Tränare Robins har en skadefri trupp att tillgå och jag kan tänka mig att man ställer upp med ett så slagkraftigt lag man kan ställa på benen, inför hemmapubliken.

Tänkbar startelva:
Steele
Foster – Moore – Dickinson – Shotton
Campbell-Ryce – Hallfredsson – Colace – Hammill
Gray – Bogdanovich

Inbördes möten:
Genom åren har lagen mötts 37 gånger, liga- och cupspel inräknade och United har en förkrossande statistik. Devils har vunnit 21 av matcherna medan Barnsley mäktat med fem segrar.

Lagen har bara mötts fem gånger sedan 40-talet och värt att nämna är väl de fyra senaste mötena i slutet av 90-talet. 1998 slog Barnsley överraskande ut United ur FA-cupens femte omgång efter omspel. Sammanlagt vann Barnsley med 4-3. Teddy Sheringham stod för två av målen och Andy Cole det tredje.

I ligan samma år var United desto mer framgångsrika. På bortaplan togs en säker seger med 2-0, Sheringham och Cole målskyttar på nytt. Hemma på Old Trafford krossades gästerna med hela 7-0, efter att Cole gjort hattrick, Ryan Giggs blivit tvåmålsskytt och Karel Poborsky samt Paul Scholes gjort ett mål vardera.

7-0 kommer det inte att bli igen. Seger ska det dock bli och Barnsley ska inte vara ett hinder på vägen för United att ta sig till den femte omgången av Carling Cup.

Barnsley – Man Utd
Oakwell
Tid: 20.45 (svensk tid)
Domare: Chris Foy
Tips: 0-2 (Owen, Obertan)

Matchen sänds på Canal+ Sport2 med start 20.45 (sändningsstart 20.40) samt på Canal+ Sport1 (sändningsstart ca. 21.10).