Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Veckans United 2009-44

Efter en bitter förlust på Anfield är Veckans United inte världens gladaste kolumn.

”I can understand why clubs come away from Anfield choking on their own vomit and biting their tongues knowing they have been done by the referee.”
Alex Ferguson, 1988.

”Ferguson clearly doesn’t understand the law about the denial of an obvious goal-scoring opportunity. The fouled player has to have full control of the ball and has to be moving towards the goal but Michael Owen did not fulfil either condition.”
A senior refereeing source, still officiating at Premier League matches. Jösses. Inte konstigt att domarna är dåliga när de jävla idioterna inte ens kan regelboken. Respekt? The referee’s a wanker, more like. Till och med de som kommenterar fotboll i teve vet ju att regeln ändrades för några år sedan. Domarstandarden i England är usel och domarna förtjänar all skit de får.

”Referees should consider the following circumstances when deciding whether
to send off a player for denying a goal or an obvious goal-scoring opportunity:
• the distance between the offence and the goal
• the likelihood of keeping or gaining control of the ball
• the direction of the play
• the location and number of defenders
• the offence which denies an opponent an obvious goal-scoring opportunity
may be an offence that incurs a direct free kick or an indirect free kick”

Laws of the game 2009/2010. Nej men titta herr anonyma domare, det verkar som att du ”clearly doesn’t understand the law about the denial of an obvious goal-scoring opportunity”.

Förra veckans Veckans United, äldre versioner av Veckans United finns arkiverade under ”arkiv” i huvudmenyn. Nya Veckans United publiceras på måndagar eller tisdagar (när inte kolumnskaparen är för lat). (Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

VECKANS SPELARE
Ingen. Fotboll är ett lagspel och när laget förlorar mot Liverpool förtjänar ingen spelare positiv kritik.

”There is nothing more important to us, the European Cup to this football club is the most important thing. I have been saying for years now we should do better in Europe.”
Sir Alex Ferguson tycker, till skillnad från majoriteten av Uniteds supportrar, att Champions League är viktigare än ligan.

VECKANS TANKAR
¤ Skit.
¤ Darren Fletcher är Uniteds hjärta och vår viktigaste spelare.
¤ Vidic och Ferdinand, vad har hänt?
¤ Hade Ben Foster stått i mål i söndags hade det kunnat bli pinsamt på riktigt. Och då pratar jag inte om räddningen på frisparken.
¤ Mot Liverpool saknade jag en viss portugisisk spelare. Vi saknar en offensiv världsklasspelare som kan göra skillnaden i den typen av match. Wayne Rooney kan vara den spelaren när han är i form men när han inte är i form är det sällan eller aldrig som han gör en avgörande insats mot bra motstånd. Han är inte spelaren som är dålig i 90 minuter och ändå lik förbannat avgör.
¤ I söndags hade vi ingen som dikterade tempot i spelet. Paul Scholes är en av världens bästa spelare någonsin på det men tiden då han kunde göra det mot tempostarka lag är sannolikt över. Michael Carrick skulle kunna vara den spelaren men han ser inte ut som en spelare som vill ha det ansvaret. Antonio Valencia är förvisso jävligt snabb men än så länge är han ingen ledande spelare i United och han utnyttjar bara sin snabbhet när omständigheterna kräver det. Darren Fletcher kan göra det på ett klassiskt brittiskt manér med kraft och fysik snarare än elegans och teknik men han spelade ju inte.
¤ Jonny Evans har varit vår bästa mittback den här säsongen och borde få spela varje match tills Ferdinand och Vidic hittar tillbaka till sitt vanliga jag. Vem som petas spelar ingen större roll, det viktiga är att Evans spelar.
¤ Domaren var… Eh, jag tror det framgår i resten av den här kolumnen vad jag tyckte om Andre Marriners insats.
¤ Ännu mer skit.

”There’s no doubt that van der Sar back makes a difference. In Moscow, with the experience of Gary Neville, Rio and Nemanja, that was a good solid back four. In the last year there have been a lot of changes at the back because of injuries. But last season we went through that period of not losing any goals. Van der Sar kept breaking records – although I’m not sure exactly whose record he beat because I kept hearing about goalkeepers from some Honduran league who’d gone so many more games without conceding! Edwin is a fantastic goalkeeper, though. It was interesting recently that Ruud Gullit claimed he is the best goalkeeper in the world. He got no argument from his fellow panellists, and I think his argument is quite right – just look at Edwin’s record over the years, his composure and organisational ability. He does make a difference to us.”
Sir Alex Ferguson tycker att Edwin van der Sar är världens bästa målvakt.

SPELADE MATCHER
CSKA Moskva-United 0-1 (0-0) [Valencia]
United: van der Sar – Neville, Ferdinand (Brown 57), Vidic, Fabio (Carrick 88) – Valencia, O’Shea, Anderson, Scholes (Michael Owen 71), Nani – Berbatov
United vann med 1-0 i Moskva efter ett sent segermål av Antonio Valencia (framspelad av Berbatov som i sin tur nickskarvade Nanis inlägg). United har därmed nio poäng efter tre matcher och har i praktiken säkrat avancemang till åttondelsfinalen. Matchen var annars riktigt tråkig, United kontrollerade matchen utan att skapa överdrivet många målchanser – precis som vanligt på bortaplan i Champions League med andra ord.

”I think we should be proud of [not losing in 14 consecutive European away games]. It’s not easy away from home in Europe. We’ve been to some fantastic places over the years. We showed maturity. There is a way of playing away in Europe, you saw it tonight.”
Sir Alex Ferguson tycker att Uniteds insats i Moskva var rutinerad. Bossen var också stolt över det faktum att United nu har spelat 14 raka bortamatcher i Champions League utan att förlora.

”[Antonio Valencia has] got a lot of quality, he’s very strong and quick. He’s like an old-fashioned winger who likes to get crosses into the box. He’s a constant threat to the defender, always on the shoulder and tonight in the second half he was getting behind them all the time. We played quite a few balls in behind their left back and Antonio made it very difficult for him.”
Annars var det Antonio Valencia, mål för andra matchen i rad, som det fokuserades på efter matchen. Gary Neville hade mycket positivt säga om sin nya lagkamrat.

”[Fabio] was absolutely outstanding. The boy is a magnificent player at only 18 years of age. Absolutely first class.”
Sir Alex Ferguson ägnade även ett par lovord till den lovande ytterbacken Fabio. Fergie borde dock kolla sina fakta bättre då Fabio faktiskt är 19 år gammal.

Liverpool-United 2-0 (0-0)
United: van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra – Valencia, Carrick, Scholes (Nani 74), Giggs – Rooney, Berbatov (Owen 74)
Ett dåligt United, en usel domare och ett världsklassnummer av Torres var de avgörande faktorerna när United förlorade för tredje gången i rad mot Liverpool. Nemanja Vidic blev utvisad och har därmed blivit utvisad i tre raka matcher mot Liverpool – något som måste vara rekord.

”It was a bad day, the same as last year. We played the same way and didn’t show the Manchester United spirit,” said the United defender. ”The idea was to play our football but we didn’t do that and I don’t know why. Liverpool were aggressive in everything but we just didn’t have the right attitude to play our football and it was very frustrating to lose the game.
[…]
Losing to Liverpool is the most pain you can have when you play for Manchester United. It’s a great feeling when you win at Anfield but it’s also a big pain when you lose. After the game there was silence and big disappointment in the dressing room. We need to show the same as last year now. We lost against Liverpool twice but won the league. We have to make sure we do that but also, at Old Trafford, we have to show the real United team.”

Patrice Evra var inte nöjd med Uniteds insats och inställning. Han hoppas dock att laget ska kunna svara på rätt sätt och ser redan fram emot returen på Old Trafford.

”It was a disappointing performance and Liverpool were better. We never got any luck in terms of refereeing decisions, but we have to hold our hands up: we weren’t good enough. The laws of the game were altered to prevent professional fouls of that nature. If Carragher goes off – their best player, their captain – it’s a different game and Liverpool would have been under pressure. As far as I’m concerned, Carrick should have had a clear penalty. Carragher’s gone over the top of the ball. If it’s outside the box it’s a free-kick and maybe even a yellow card but it was inside the box and nothing was given. I’m not trying to take anything away from Liverpool – they were the better team – but there were so many controversial things that happened that we feel a bit aggrieved.”
Sir Alex Ferguson var mer intresserad av att kritisera domaren – och ge de engelska domarna en lektion i hur reglen om målchansutvisning ska tolkas – även om han också erkände att Liverpool var det bättre laget.

”No I thought he brought me down. I didn’t know it was [Owen] really but whoever it is you will do anything to stop them scoring. No I don’t think [I should have been sent off].”
Jamie Carragher är inte bara den engelska spelare som har gjort flest mål på Liverpool i Premier League han är också en lögnare med en väldigt livlig fantasi som inte är man nog att erkänna att han borde ha blivit utvisad för sitt överfall på Michael Owen.

”The simple facts are that he shouldn’t have been on the pitch – and I shouldn’t have gone over to him. I didn’t punch him, didn’t slap him, didn’t backhand him. I’ve gone over, told him to get off the pitch. I didn’t quite say it like that – but he got the message. He shoved his head towards me – and the FA have seen this, everyone has seen this. Certain papers tried to make it look like I have just attacked some fan. I’ve shoved his head out of my direction, clear as that. The FA have seen that, that’s why I didn’t get a ban.”
Men Carragher i all ära, de värsta lögnarna dras automatiskt till en Manchesterklubb som spelar i ljusblå tröjor. Craig Bellamys försvarsstal är enastående kreativt och naturligtvis inte det minsta sanningsenligt.

KOMMANDE MATCHER
2009-10-27 20.45 [LC] Barnsley-United (visas på Canal+ Sport 1)
2009-10-31 18.30 [PL] United-Blackburn (visas på Canal+ Sport 2)
2009-11-03 20.45 [CL] United-CSKA Moskva (visas på Viasat Motor)
2009-11-08 17.00 [PL] Chelsea-United (visas på Canal+ Sport 1)

Senare idag väntar alltså en ligacupmatch mot Barnsley. Sedan kan vi se fram emot två hemmamatcher, först Blackburn i ligan och sedan CSKA i Champions League innan det är dags för en tidig seriefinal borta mot Chelsea.

”I feel I need 10 games under my belt of continuous playing and go from there. I don’t want to talk about the criticism. You get criticised in football and you get praised. I just don’t comment on it either way. It feels like my season hasn’t really got started yet. I pulled my thigh the day before the season started but it’s great now to be playing regularly again.”
Rio Ferdinand tror att han kommer att hitta formen om han bara får spela regelbundet.

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Patrice Evra är spelklar igen.
¤ Darren Fletcher har missat de tre senaste matcherna. Oklart när han kan spela igen men det borde inte dröja överdrivet länge – han kan t.o.m. vara aktuell för spel redan idag.
¤ Ryan Giggs är spelklar igen.
¤ Owen Hargreaves tränar för fullt. Förra veckan var han tre veckor från a-lagsform enligt Sir Alex Ferguson. Den här veckan säger Ferguson att Champions League-matchen mot Wolfsburg (den 8 december) är en möjlig comeback. Vi får väl se.
¤ Park Ji-Sung är skadad, det är oklart när han kan spela igen.
¤ Wayne Rooney är spelklar igen.
¤ Nemanja Vidic är kvitt sin skada men han är avstängd mot Barnsley.
¤ Sir Alex Ferguson riskerar avstängning efter sina uttalanden om domare Alan Wiley. The Guardian berättar att FA nu formellt har anklagat Fergusons för hans kommentarer. The Telegraph berättar att Ferguson nu har erkänt sig skyldig till anklagelserna och därmed definitivt kommer att straffas. Hur hårt straffet blir bestäms efter att Ferguson har haft ett personligt möte med FA. Ferguson kommer dock inte att straffas för hans kritik mot Andre Marriner efter matchen på Anfield.

”[Owen Hargreaves is] coming along fine and he’s pleased with his own progress, which is a good indication. The Wolfsburg game would be a nice time to bring him back. It would be good to have him come in on a European night, but it may depend on whether we need anything from the game.”
Sir Alex Ferguson.

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ Den elfte delen av MUSS sångbok publicerades: MUSS sångbok [XI]: If You Really Fucking Hate Them.
¤ The Observer intervjuar Mark Robins som eventuellt räddade Sir Alex Fergusons jobb 1990.
¤ Sportjournalisten Mats Svensson är ansvarig för MUSS-bloggen som uppdateras med ungefär två inlägg om dagen. Missa inte!
¤ Andy Mittens blogg på FourFourTwo är alltid läsvärd, även om den bara uppdateras en gång i veckan.
¤ Uniteds juniorlag är i Malta på ett träningsläger. Timesofmalta.com berättar mer.

”So what is more damaging? What is more requiring of the Football Association’s attention? Sir Alex Ferguson uttering some stupid, patently incorrect remarks about a slightly chubby referee or Liam Ridgewell piling recklessly into Theo Walcott?

Or two Americans heaping embarrassment on a great English footballing institution, Liverpool? Or more of Uncle Sam’s profit-chasing progeny dragging into debt another great English footballing institution, Manchester United?

Or the shameful ignoring of the public outside London by holding all England internationals at Wembley (or in dosh-filled Doha)? Or the failure to build a National Football Centre where English coaches can be properly developed?

But, no, it is Ferguson that the governing body decides to target. It’s easy points and cheap plaudits for the Neros of the FA while so much burns out of control around them.”
Henry Winter vet att de som bestämmer i det engelska fotbollsförbundet är ryggradslösa svin.

SILLY SEASON 2009/10
Utlånade spelare
Drinkwater till Huddersfield, hela säsongen
Possebon till Braga, hela säsongen
Cathcart till Watford, till januari
Cleverley till Watford, till januari
Simpson till Newcastle, till januari
Diouf till Molde, till nyår
Ljajic till Partizan, till nyår
Gray till Plymouth, till december
Heaton till QPR, till november

Övrigt
¤ Det har varit oklart vad som egentligen gäller med Rodrigo Possebon men United.no berättar att brasilianaren blir kvar i Portugal tills vidare, trots att han inte får någon speltid.

”But I spoke to one or two people about him – Nicky Butt was almost forcing me to sign him, he had so much good to say about the lad. I think it was good advice and I took that on board.”
Sir Alex Ferguson pratade med Nicky Butt innan han valde att satsa på Michael Owen.

Rykten
¤ Veckans målvaktsrykte är Dieog Lopez. Sky Sports berättar mer.
¤ Mirror Football säger att Danny Simpson antagligen kommer att lämna United. Antagligen för Newcastle, bara han får ett erbjudande.
¤ United.no säger att Magnus Eikrem kan komma att lånas ut till Molde i mars.

”Gareth Southgate – you can look at that and scratch your head. I know you can say it’s been three years, but it’s three years from being a footballer one day to a manager three years later. It’s not an apprenticeship. Steve Gibson, in fairness, has a good reputation as a chairman and that has been proved, but on this occasion he has surprised people and only he can explain the reasons.”
Gareth Soutgate har fått sparken som manager för Middlesbrough, vilket glädjer den här kolumnisten. Sir Alex Ferguson missar dock inte en chans att tycka synd om en sparkad kollega.

RESERVER OCH JUNIORER
Reservlagsmatcher
United-Blackburn 3-0 [Eikrem, Brandy, Tosic] (United Youth)
United: Ben Amos – Reece Brown, Ritchie de Laet, Oliver Gill, Joe Dudgeon – Matt James, Sam Hewson (Corry Evans 46), Magnus Eikrem (Oliver Norwood 75) – Gabriel Obertan, Joshua King (Febian Brandy 70), Zoran Tošić
Uniteds reserver vann enkelt mot Blackburn med 3-0. Magnus Eikrem dunkade dit en snygg frispark medan Zoran Tosic satte ett mål och spelade fram till ett.

Juniorlagsmatcher
Wolves-United 2-2 [Brady, Ajose] (Manutd.com)
United: Devlin – Massacci, Fornasier, Wootton, McGinty – Cole, Tunnicliffe, Pogba, Brady (Petrucci 43) – Ajose, Lingard
Comeback efter en längre tids skadefrånvaro för italienaren Petrucci när Uniteds juniorlag spelade 2-2 i Wolverhampton.

Övrigt
¤ Uniteds juniorlag spenderar fyra dagar på träningsläger i Malta.

”There was a big chance for us tonight with the Boss being here, I think everyone of us is looking for a place in the squad at least, hopefully a few of us are in with a shout. I’m feeling alright, I thought my legs would be a bit heavy but I wanted to play in a match because the last time I trained was Tuesday and I wanted to keep up my fitness so I asked Ole if I could be involved and lucky enough came on at half-time and my legs feel ok and I recovered quite well, I just slept all day. It was a great experience [in Moscow], whenever you are around them you are always learning things, before the match in the changing rooms, after the match, you just try and learn as much as you can from the Boss and the whole first team squad. As soon as I got in the ground and trained I remember where I was sitting from Moscow 2008 and just to be on the pitch was fantastic.”
Sir Alex Ferguson var på plats när reservlaget enkelt vann mot Blackburn. Corry Evans såg en chans att imponera på managern och kanske spela sig till en plats i truppen till ligacupmatchen mot Barnsley. Vidare så tyckte Evans den yngre att det var trevligt att resa med truppen till Moskva.

GAMLA UNITEDSPELARE
¤ Det har knappast undgått någon men Henrik Larsson har bestämt sig för att lägga skorna på hyllan när den här säsongen är avslutad.

”Sir Alex has never spoken to me about it. In his book, he said that in training I would have tried to flick it and missed but, because I got a push in the back from Stuart Pearce, I scored. That made me smile. So did I save his job? Yes, I bloody did! A lot of people don’t like me because of the way United have dominated football since. They’ve said things like ’Why didn’t you just flick the ball over?’ Looking back, we were aware of the pressure on us. We hadn’t won in the league since November.
[…]
I’m just proud to have scored the goal that allowed him the time to build. It was the start of his dynasty. What is remarkable in today’s terms is that he had already been given more than four years at Old Trafford without winning anything. It shows that if clubs stick with managers, it may pay dividends.”

Mark Robins säger att han räddade Sir Alex Fergusons jobb i United utan att bli tackad för det.

”The goal at Forest was an important goal, don’t get me wrong, and who’s to say what would have happened without it, but I don’t think it saved my job. You never know in football. Who’s to say how the club would have reacted if we’d lost and if crowds had tumbled? One thing’s for sure though, Bobby Charlton would not have let it happen. He knows better than anyone the heartbeat of this football club. This football club needed the foundation of youth and we were doing some great work on that side of it. Bobby knew we were on the right road.”
Sir Alex Ferguson håller inte med.

DIVERSE
¤ Callum Campbell kastade in en badboll på planen när Liverpool spelade fotboll i Sunderland. Resultatet blev att Sunderland gjorde mål efter att fotbollen ändrat riktning på badbollen. Trevliga som de är har några scousers, föga oväntat, mordhotat pojken. The Mirror berättar mer.
¤ Att United har dåligt med pengar är ingen hemlighet. Men att det var så illa att man nu tvingas sluta servera personalen på träningsanläggningen Carrington gratis frukost överraskar t.o.m. mig. News of the World berättar mer. Vi får hoppas att pojkar som Welbeck och Macheda uppfyller sin fulla potential för några stora värvningar har United knappast råd att göra. Join MUST.
¤ M.E.N. berättar att Uniteds match mot Blackburn kommer att spelas som planerat, trots att flera spelare i Blackburn har drabbats av svininfluensan.
¤ Juande Ramos har fått sparken som tränare för CSKA Moskva efter att ha förlorat derbyt mot FK. Ny tränare – åtminstone tills säsongen (de spelar vår-höst i Ryssland) är över – är Leonid Slutsky som därmed kommer att leda laget när CSKA gästar Old Trafford för match mot United.
¤ The Times berättar att om Sir Alex Ferguson blir avstängd för sina kommentarer om Alan Wiley så blir han den första managern någonsin som blir avstängd för en kommentar i media.
¤ The Guardian berättar att United fick äta rysk mat efter matchen mot CSKA Moskva då den ryska tullen inte gillar utländsk mat. Den ryska tullen gillar heller inte att le, men det är en annan femma.
¤ The Guardian berättar att United satte stopp för ett kollektivt avtal för arenareklam i Premier League. Frågan är om siffrorna som nämns i artikeln verkligen stämmer.

”I haven’t asked him. It’s not my baby!”
Sir Alex Ferguson må tycka att Jonny Evans ska gifta sig men han bryr sig inte om att Wayne Rooney ska bli pappa.

VECKANS FRÅGA
Den här veckan är vi barnsliga och tycker att idioten som dömde för Liverpool i söndags var dålig. Rösta i högerspalten.

Förra veckans fråga var också domarinspirerad, då undrade vi om Sir Alex Ferguson borde bli avstängd för sina kommentarer om Alan Wiley. Av de 91 röstande tyckte 84% att Fergie inte borde bli avstängd, medan 16% röstade på ”ja, han gick över gränsen den här gången” och anser därmed att Fergie som första manager någonsin ska bli avstängd för en kommentar i media.

”I’m relishing the fact the other two are playing each other. You hope the teams in and around you stumble so you can take full advantage of that. Obviously, in years gone by, we’ve been more used to mid-table teams and the like, and looking at their results. Maybe now we can say we’re looking at the top teams around us and hoping they’re going to fail.”
citys manager Mark Hughes var mer intresserad av Uniteds match mot Liverpool än citys match mot Fulham. Vilket kanske förklarar varför city misslyckades med att vinna mot Londonklubben.

”You have to be careful because you cannot go around questioning the integrity of people trying to do their jobs. But if you are talking about games involving Liverpool, United, Chelsea and Arsenal, they are big games with huge profiles and if decisions are incorrect, there are consequences. Key decisions become hugely significant. Maybe there’s a different mindset with the top four. They have had the benefit of a high profile over a long period and there is maybe a bit of gravitas in that. Maybe there’s also a bit of reverence from the powers that be in terms of their relationship with the personality involved in those clubs. The referees don’t exactly get sucked in to it, but it’s there. It’s not tangible – you can’t grab hold of it – but there is something out there and that is another thing we have to break down.”
Oh how the mighty have fallen. Mark Hughes är bitter och försöker den här gången skylla citys ständiga misslyckanden på att topplagen får fördelar av domarna. Ja, han vågar förstås inte säga det rakt ut men alla med mer än två fungerande hjärnceller – vilket förvisso inte inkluderar en enda citysupporter – förstår ju att läsa mellan raderna.

VÄRVARTÄVLING
MUSS tycker att det är för få svenska medlemmar i den Skandinaviska supporterklubben och ordnar därför en värvartävling. Värvare kan vinna en MUSS-resa till Manchester eller fina MUSS-souvenirer. Läs mer.

”Without doubt Moscow was the best day of my career. Nothing tops that. But I do take more from the losses and the negatives. They are the things that spur me on. It is great when you are winning leagues and being successful but that night in Rome will haunt us for a long time. The only way to shake it off is to try and win it again. Until then it will still feel bitter. What happened that night still hurts.”
Michael Carrick var tillbaka i Moskva där han upplevde sitt livs bästa dag som fotbollsspelare. Men Carrick var mer intresserad av att prata om Rom.

MUSS-RESOR
MUSS reser till Old Trafford för att stödja United i jakten på den 19:e ligatiteln. Fortfarande finns det lediga platser på flera resor. Missa inte chansen att besöka Old Trafford! Läs mer här.

VIDEO
CSKA Moskva-United 0-1, höjdpunkter:

Gary Neville efter Uniteds seger i Moskva:

Liverpool-United, höjdpunkter:
Existerar inte.

THAT’S IT
Är det något som saknas i Veckans United? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke.