Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarpresentation: Rafael da Silva

[ORIGINALTEXT 2009-11-15, REDIGERAD 2010-06-29.]
Född i Petropolis, i närheten av Rio de Janeiro, den 9 juli 1990 började Rafael Pereira da Silva sin fotbollskarriär i den lokala klubben Boa Esperanca. När han var elva år gammal upptäcktes han, och hans tvillingbror Fabio, av en representant för Fluminense. Tvillingarna flyttade in hos storklubben.

I Fluminense utvecklades Rafael till att bli en mycket lovande högerback efter att han inlett karriären som mittfältare. När han var 15 år gammal upptäcktes han av Manchester United då han spelade en ungdomsturnering i Japan. Efter ett lyckat träningsspel i United under 2005 skrev han, tillsammans med Fabio, på för United i februari 2007. Även Arsenal och Real Madrid ska ha varit intresserade av att värva tvillingarna. Det är oklart exakt hur mycket United betalade för tvillingarna.

Efter nästan ett och ett halvt års väntan – reglerna gjorde att United inte kunde registrera tvillingarna innan de fyllt 18 – fick Rafael äntligen debutera för United i en träningsmatch mot Peterborough den 4 augusti 2008. Hit är tvillingarnas karriärer i stort sett identiska men medan Fabio drogs med en axelskada – ironiskt nog samma skada som höll Rafael utanför spel under säsongsinledningen i 2009/10 – etablerade sig Rafael oerhört snabbt i Uniteds a-lag.

Rafael da Silva gjorde sin riktiga debut för United som inhoppare i ligapremiären 2008 mot Newcastle. Han fick vänta en dryg månad på att spela sin första match från start, då i ligacupen mot Middlesbrough. Därefter fick han dock regelbunden speltid både i Premier League och i Champions League. Han spelade från start när United besegrade Liga de Quito i finalen av klubblags-VM. Totalt gjorde han 22 matcher från start och 6 inhopp under sin första säsong i klubben – ett enastående facit för en så pass ung spelare.

Han fick mer begränsad speltid under sin andra säsong i klubben. Framför allt berodde det på skador men han lyckades heller inte prestera lika bra som under sin debutsäsong.

Rafael har representerat Brasiliens U17-landslag och han deltog i U17-VM 2007. Några ytterligare landslagsmeriter har det dock inte blivit än, vilket kan tyckas lite märkligt men de brasilianska ungdomslandslagen tenderar att välja spelare som är verksamma i Brasilien. Portugal ryktas vara intresserade av Rafaels tjänster och med tanke på att han har portugisiskt pass är det definitivt en möjlighet.

Rafael spelar högerback även om han i nödfall också skulle kunna användas som yttermittfältare. Han är mycket snabb och har utmärkt teknik. Han är urtypen för den moderna ytterbacken. Hans svagheter ligger främst i defensiven och i bristen på rutin. Han har en tendens att vara lite för aggressiv när motståndaren har bollen i situationer där det är bättre att avvakta och han drar också på sig lite väl många frisparkar. Allt som allt är han dock en mycket stor talang som mycket snart kan lägga beslag på högerbacksplatsen i United.
______________________________________________________________________

MUSS SPELARBETYG 2009/10
Gör en okej säsong, men får ett halvt poäng till för sitt offensiva spel. Fortfarande valpig defensivt och det har faktiskt kostat United en semifinalplats i Champions League, tyvärr. Men han är vår bäste högerback offensivt och gör mål den här säsongen också, och står som vanligt för några assist framåt. Kan han bara slipa till defensiven så kommer han att bli en väldigt bra ytterback, förmodligen en av de allra bästa. Han har också, likt hela backlinjen, haft en del skadebekymmer som kan ha hämmat hans utveckling lite. [MK]
Betyg: 6,0

______________________________________________________________________

Andra texter om Rafael da Silva på MUSS.
______________________________________________________________________

RAFAEL DA SILVA [FÖRSVARARE 2008- | 44 MATCHER/2 MÅL]
FAKTA OCH STATISTIK
namnRafael Pereira da Silva
positionhögerback
född1990-07-09 i Petrópolis, Rio de Janeiro (Brasilien)
längd/vikt172 cm/69 kg
till United2008-07-09 från Fluminense [Brasilien]
debut2008-08-17 mot Newcastle United (h)
seniorkarriärManchester United (2008-)
titlarengelsk mästare en gång (2009)
ligacupen en gång (2010)
VM för klubblag en gång (2008)
Community Shield en gång (2008)
# Samtliga titlar med United.
meriter
SÄSONGTOTLIGAFACLCEURÖVR
2008/0922611241200500220100
2009/101511801000400310000
TOTALT37722042200900530100
# Ligaspel: Premier League samtliga säsonger. Europacupspel: UEFA Champions League samtliga säsonger.
# För varje turnering visas: [matcher från start | inhopp | gjorda mål].
# -: United deltog inte i turneringen aktuell säsong, EUR: Europacupspel, FAC: FA Challenge Cup, LC: Football League Cup, LIGA: ligaspel, TOT: totalt, ÖVR: övriga turneringar (inkluderar FA Charity Shield/FA Community Shield, European/South American Cup (Intercontinental Cup), FIFA Club World Cup/FIFA Club World Championship, Test Matches och UEFA Super Cup).
# Korrekt per 2010-06-21, uppdateras efter varje avslutad säsong. Välj ”spelarstatistik” under ”United” i menyn för uppdaterad statistik den här säsongen.