Matchrapport: Man Utd – Everton 3-0 (1-0)

Premier League-spelet återupptogs under lördagskvällen då Everton gästade Old Trafford. Matchen visade sig dock bli en ensidig historia då ett skadeskjutet Everton inte hade mycket att sätta emot ett hungrigt United.

Lagen:
Något överraskande saknades Dimitar Berbatov i Fergusons matchtrupp. Bulgaren spelade för sitt land under landskampsuppehållet men bedömdes uppenbarligen inte tillräckligt ”fit” för att spela mot Everton. Även Nani lös med sin frånvaro och en försäljning av portugisen i januari känns allt mer trolig.

Rafael da Silva var tillbaka i startelvan efter en längre tids skadefrånvaro och den unge brassen gjorde sin första ligamatch för säsongen. Michael Owen fick chansen från start i Berbatovs frånvaro, i övrigt var det en väntad elva som Sir Alex gav förtroendet.

David Moeyes har enorma skadeproblem att handskas med, men trots att spelare som Phil Neville, Mikel Arteta, Phil Jagielka och Steven Pienaar saknades kunde skotten mönstra en stark elva. Fellaini spelade i en släpande roll bakom förre United-strikern Louis Saha. En annan f.d. United-profil Tim Howard kom till start trots att han var osäker inför matchen, men amerikanen kunde inte göra mycket för att hjälpa sitt lag.

Första halvleken
United visade direkt från avspark sina intentioner och Everton fick knappt låna bollen de första tio minuterna. Rooney och kompani hade dock väldigt svårt att bryta igenom ett kompakt Everton och det första riktigt intressanta i matchen var faktiskt Rafaels vunna höjdduell mot Fellaini efter 24 minuter…

Uniteds dominanta inledningen mattades sedan avsevärt och matchen var ganska avslagen fram till att Darren Fletcher fick för sig att smälla in ett världsklassmål efter dryga halvtimmen, då han möter en boll på uppstuds och med en fantastisk träff skruvar bollen via stolpen in i Tim Howards högra kryss.

Hemmalaget fick sedan igång sitt spel och 2-0 låg i luften men Everton höll undan fram till halvtidsvilan.

Andra halvleken
David Moeyes agerade i halvtid och lyfte ut Dan Gosling mot nigerianen Yakubu och även skiftade spelsystem från 4-4-1-1 till ett mer offensivt 4-4-2. Bytet visade sig effektivt i inledningen och det var faktiskt gästerna som nätade först i den andra halvleken, men Fellainis mål blev korrekt bortdömt för offside. Strax dessförinnan hade Michael Owen hunnit med att missa en lysande målchans som uppkommit efter att Louis Saha slarvat djupt nere på egen planhalva.

Wayne Rooney hade nästa fina målchans för United efter dryga timmen då han avslutade ett fint United-anfall som startat nere hos Wes Brown och gått via Rafael, men Rooneys avslut var något högt och bollen smekte ribbans överkant. Strax därefter hade Owen ett nytt jätteläge men skärpan saknades återigen. 2-0 kom dock på den efterföljande hörnan då Giggs visade prov på spelintelligens och hittade Michael Carrick vid straffområdsgränsen och engelsmannen avslutade kyligt med vänsterfoten, otagbart för Howard i Everton-målet.

Moralen sjönk hos gästerna efter Carricks 2-0-mål vilket inbytte Paul Scholes kunde utnyttja med knappa kvarten kvar. 35-åringen satte fart och serverade Antonio Valencia vars skott gick via Leighton Baines och in i mål för 3-0 vilket även blev slutresultatet.

Sammanfattning och spelarkritik
En stabil insats från United som gjorde vad som krävdes för att hänga på Chelsea som tog en ännu enklare seger hemma mot Wolves tidigare under lördagen. Uniteds breda trupp visade sin styrka då man trots flera avbräck besegrade Everton relativt enkelt.

Även om Everton inte var uppe särskilt mycket på offensiv planhalva så utmärkte sig samtliga i backlinjen med fina insatser och Van der Sar var som vanligt stabil och skötte de få ingripanden han tvingades till utmärkt.

Framåt var det Darren Fletcher och Antonio Valencia som utmärkte sig mest. Fletchers kapacitet som fotbollsspelare kan ingen med någorlunda normal hjärnkapacitet ifrågasätta längre då skotten leverar toppinsats på toppinsats för tillfället. Vem trodde det här om skotten för fyra år sedan?

Frågetecken dock för Wayne Rooney som var väldigt blek. Engelsmannen spelade nästan helt utan intensitet och såg ut att undvika närkamperna. Har han mjuknat efter att ha blivit pappa månne? Knappast, men det var inte den Wayne Rooney vi är vana att skåda.

Kommande matcher
Härnäst väntar Besiktas på onsdag i Champions League. Eftersom United redan är klart för åttondelsfinal lär Sir Alex lufta truppen rejält och spelare som Anderson, Darron Gibson och Obertan kan räkna med speltid. Till helgen är det bortamatch mot Portsmouth som står på menyn, en enkel match på pappret, men räkna med att United kommer få slita hårt för tre poäng mot ett desperat Pompey.

/ Simon, Svenska Fans


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS