Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Veckans United 2009-49

Den här veckan, någon dag försenad, handlar Veckans United om en bruten förlustfri svit i Champions League samt segrar i ligan och ligacupen. Lite utrymme ges också till Liverpools fantastiska prestation i Europa samt den stundande FA-cupmatchen mot Leeds. Vidare rykande färska – och inte alls positiva – nyheter om Adem Ljajic. Till sist också lite traditionsenlig domarkritik.

”I’d like to welcome Uwe Rosler into the Manchester United Hall of Fame.”
Garry Cook, som i praktiken är citys ordförande och bl.a. var ansvarig för citys icke-värvning av Kaka, svarar för en av historiens mest pinsamma felsägningar. Alltid i vår skugga.

Förra veckans Veckans United, äldre versioner av Veckans United finns arkiverade under ”arkiv” i huvudmenyn. Nya Veckans United publiceras på måndagar eller tisdagar (när inte kolumnskaparen är för lat). (Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

ADEM LJAJIC-AFFÄREN
Precis när den här kolumnen ska till att publiceras kommer nyheten om att affären som skulle ta den unge serben Adem Ljajic till United är avbruten. The Telegraph var först med att rapportera detta och nu har i stort sett alla engelska tidningar hakat på. Uniteds officiella hemsida bekräftade på torsdagsmorgonen att affären är avbruten.

MUSS SÖKER MEDARBETARE
MUSS söker nu skribenter och andra medarbetare för att kunna erbjuda en bättre sida.

VECKANS SPELARE
Wayne Rooney. Straffmål är förvisso inte lika imponerande som spelmål men ett hattrick är ett hattrick.

”Of course, taking penalties, my tally should be a lot higher. Thankfully I’ve scored two of them today. It’s a great feeling to score a hat-trick, an amazing feeling.””
Wayne Rooney tycker att det är en fantastisk känsla att göra tre mål i samma match. Han tycker också att han borde göra fler mål nu när han är Uniteds ordinarie straffskytt.

VECKANS TANKAR
¤ Veckans stora nyhet är förstås att United lottades mot Leeds i FA-cupen. Underbart! We all hate Leeds scum.
¤ Spännande blir det också i ligacupen där United möter city i en match som i praktiken känns som en final. Här är det inte läge att spela juniorer och reserver. citys titellösa svit måste förlängas.
¤ Är Antonio Valencia historiens mest enfotade fotbollsspelare?
¤ Om Darren Fletcher hade haft Darron Gibsons skott hade han varit världens bästa fotbollsspelare.
¤ Tomasz Kuszczak är bättre än Ben Foster. Dock inte tillräckligt bra för att vara förstamålvakt i United.
¤ Förhoppningsvis var Nemanja Vidics insats mot Spurs ett tecken på vad som komma skall för hittills den här säsongen har han underpresterat ordentligt.
¤ Sir Ryan Giggs gjorde sitt 105:e ligamål mot Pompey. Kudos till Lasse Granqvist som uppmärksammade detta faktum medan resten av mainstreammedia babblade om Premier League-mål. När man säger att Giggs har gjort mål i varje Premier League-säsong förminskar man hans insats då han faktiskt har gjort mål i den engelska ligan 20 år i rad – inte bara de 18 säsonger som ligan har kallats Premier League.
¤ Mike Dean hittade tre straffar i matchen mellan Pompey och United. Alla straffarna var tveksamma i bästa fall och majoriteten av domare hade friat i alla situationer och ingen annan domare hade blåst fler än två. Lusläser man regelboken är det enkelt att konstatera att alla straffarna är korrekta men det funkar naturligtvis inte när olika domare har totalt olika nivåer och ska Dean hålla den nivån så missade han minst ett halvdussin straffar i matchen. Nej, inte bra nog.

”United face cup minnows.”
Steve Bartram på Uniteds officiella hemsida, Manutd.com, reagerar på att United lottades mot Leeds (glöm vad-de-nu-heter som Leeds måste besegra först) i FA-cupen. Det är kul att se att även en officiell hemsida kan skriva något humoristiskt och politiskt inkorrekt emellanåt.

SPELADE MATCHER
United-Besiktas 0-1 (0-1)
United: Foster – Neville, Brown, Vidic, Rafael (Evra 73) – Park (Owen 68), Gibson (Carrick 73), Anderson, Obertan – Welbeck, Macheda
United förlorade mycket överraskande hemma mot Besiktas.

”I’m disappointed, of course. But it was an opportunity to play some younger players and I’m not disappointed in them. Gabriel Obertan is 20, Danny Welbeck is 19 tomorrow, Federico Macheda is 18. They all showed potential and playing in these games gives them incentive to improve themselves. They know they’ll get that opportunity at this club. The club’s history is based on producing young players who can excite and these players can all excite.
[…]
[The lads] were anxious to do well and sometimes young players don’t know how to slow down and maybe we played too quickly at times. But that’s not their fault – that’s a natural part of improving and developing a young player. In the main they showed great ability.
[…]
[We should have had] a clear penalty kick, there’s absolutely no doubt about it. The defenders didn’t even look at the ball – they just looked at Patrice Evra and blocked his run.”

Sir Alex Ferguson var inte alltför besviken trots att United förlorade utan pratade hellre om ungdomarnas utveckling. Bossen passade också på att tycka att United blev rånade på en solklar straff.

”We’re disappointed to lose because I think we could have won the game. We were unlucky because we had quite a few chances but couldn’t take them. I was quite happy with my performance. If I had scored it would have better, but maybe next time I will score. I hope to play as many games as possible, but it’s not easy because there are many good players in front of me. But when I get my chance I hope to take it. Now we need to go to Germany and get a result to win the group. But we are confident that we can win the game and win the group, definitely.””
Kiko Macheda tycker att United tillräckligt många chanser för att vinna och var nöjd med sin egen insats. Nu vill han spela fler matcher och förhoppningsvis också göra mål.

”I think we played well in the first half. We deserved to score but we were a bit unlucky. Kiko [Macheda] and Danny [Welbeck] played well up front but we needed to take our chances.”
Darron Gibson tycker att United hade otur.

Portsmouth-United 1-4 (1-1) [Rooney 3, Giggs]
United: Kuszczak – Neville, Brown, Vidic, Evra – Valencia, Fletcher, Carrick (Anderson 76), Scholes, Giggs – Rooney
United besegrade Pompey i en straffest på Fratton Park. Wayne Rooney gjorde tre mål (två på straff) för United medan Sir Ryan Giggs gjorde sitt 105:e ligamål för United.

”It’s a great result for us, 4-1 away from home, I was very pleased with that. Some of the football was good, and in the second half we kept our discipline very well, we kept possession of the ball very well and we deserved it in the end.
[…]
In fairness to them, Portsmouth made some good chances. Tomasz [Kuszczak] has made three fantastic saves today so we owe him a debt because his performance was top notch, we’re pleased with him.”

Sir Alex Ferguson gillade Uniteds disciplinerade insats och tycker att laget förtjänade att vinna. Han passade också på att berömma lagets reserv- eller tredjemålvakt.

”The linesman has put the referee under terrible pressure and he has to listen to the linesman who is 50 yards away. You see these things every weekend in the penalty box. If you are saying everyone who wrestles at a corner or tugs at a jersey concedes a penalty kick then that that’s fine. But it doesn’t happen that way and this linesman has changed the whole course of normal decision making. So it was a very disappointing result for us to get a penalty against us in that situation. Half-time came at a good time for us and the important thing was to keep our discipline and composure and play our football.”
Ferguson tyckte däremot inte om att linjedomaren gav Portsmouth en straff.

United-Tottenham 2-0 (2-1) [Gibson 2]
United: Kuszczak – Neville, Brown, Vidic, De Laet – Obertan (Carrick 62), Gibson, Anderson (Tosic 82), Park – Welbeck, Berbatov (Macheda 62)
United vann komfortabelt mot Tottenham i ligacupens kvartsfinal. Darron Gibson gjorde båda Uniteds mål.

”[Harry Redknapp is] very disappointed. He might say something he regrets, so he sent me. You would never have known looking at us that it was the quarter-final of a major cup competition. I felt the longer the game went, the worse we got.”
Harry Redknapp var mycket besviken efter matchen och var rädd för att han skulle säga något dumt, varför han skickade sin assistent Kevin Bond till presskonferensen.

”His second was a fantastic goal – great movement and work off the ball and a great finish. Darron is the one player at our club who can always get a goal from outside the box. He’s got tremendous shooting power as he showed tonight.”
Sir Alex Ferguson var dock nöjd och hyllade tvåmålskytten Darron Gibson.

”We’ve been working in training all week on getting shots off in and around the box and it worked tonight with the two goals. For the second, Berba got in on the left and passed it to me. I played a one-two with Welbeck and stroked it in. I didn’t try to hit it hard, I just placed it and luckily it went in. I think I played quite well. I gave the ball away a few times so I could have done better in that sense,” he admitted”
Darron Gibson var förstås nöjd över att ha gjort två mål men använde inga stora ord och kritiserade även sitt eget passningsspel.

”It was a lot quicker than playing in the Reserves on a Thursday night, but Nemanja, Wes and Ji helped me through and it was a good result in the end. It’s always nerve-wracking for a young player if you come into the dressing room knowing you are playing. You want to get onto the pitch as quickly as possible, but at the same time you don’t want to do anything wrong because it’s your big chance. You have to get through those first few minutes and then see what the game does for you.”
Ritchie De Laet erkände att han var nervös i början av matchen.

KOMMANDE MATCHER
2009-12-05 16.00 [PL] West Ham-United(visas på Canal+ Sport 1)
2009-12-08 20.45 [CL] Wolfsburg-United (visas på TV6)
2009-12-12 18.30 [PL] United-Aston Villa (visas på Canal+ Sport 2)
2009-12-15 20.45 [PL] United-Wolves (tevesändning oklar)
2009-12-19 16.00 [PL] Fulham-United (tevesändning oklar)
2009-12-27 17.00 [PL] Hull-United (visas på Canal+ Sport 1)
2009-12-30 21.00 [PL] United-Wigan (visas på Canal+ Sport 2)

Den alltid lika kluriga bortamatchen mot West Ham väntar på lördag. Därefter en resa till Tyskland och Wolfsburg när det ska avgöras om United blir etta eller två i gruppen. December avslutas sedan med fem raka ligamatcher, varav tre på hemmaplan.

”I need to improve my finishing. I need more goals. I study the other players in training, particularly the forwards, and I look at how they are scoring goals. What do they do when they finish a chance? I know I can get better and will get better personal results. I have no need to watch DVDs because I can see some of the best strikers in the world every day here at Carrington. The likes of Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Michael Owen and Ryan Giggs – I can see it live every day. I don’t have to sit in front of a TV to study it. They are more confident and composed in front of goal than I am. They are cool when an opportunity comes along. I tend to get a bit excited when a chance arises for me and I hurry up. I have to stop rushing things. I have to be composed in my mind and slow things down. I think that will make me a better finisher. In training I feel a lot more confident about how that side of my game is going. I think I am capable of scoring eight to ten goals in a season. I believe I can do that if I have a full season free of injuries.”
Park Ji-Sung vill göra fler mål.

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Jonny Evans är skadad, det är oklart när han kan spela igen men förhoppningsvis redan mot West Ham.
¤ Rio Ferdinand är skadad, Fergie har sagt att han räknar med Ferdinand ska kunna spela igen innan julafton.
¤ Owen Hargreaves är fortfarande på skadelistan.
¤ Edwin van der Sar är skadad, det är oklart när han kan spela igen men förhoppningsvis redan mot West Ham.
¤ Fabio da Silva är skadad, det är oklart när han kan spela igen men förhoppningsvis redan mot West Ham.
¤ Danny Welbeck är spelklar.

”When [Wes Brown is] fit, as he is now, he’s one of the best defenders in the country. So we’re delighted Wes is back. In fact, I don’t have the concerns that you would associate with a manager who has four defenders missing. We’re obviously concerned so many defenders are out, but with Wes and Nemanja Vidic as my centre-backs, we can feel quite comfortable about it.”
Sir Alex Ferguson gillar Wes Brown.

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ LFC End of Season Party gör humor av att Liverpool inte gick vidare i Champions League. Thursday nights, on Channel Five.
¤ The Times listar de avgifter som Premier League-klubbarna har betalat till agenter under det senaste året. Varning! SKRÄMMANDE LÄSNING.
¤ London Evening Standard intervjuar Michael Carrick.
¤ Belfast Telegraph om Corry Evans.
¤ The Independent diskuterar Sir Alex Fergusons kommentarer om sina unga spelare.
¤ Sportjournalisten Mats Svensson är ansvarig för MUSS-bloggen som uppdateras med ungefär två inlägg om dagen. Missa inte!
¤ Andy Mittens blogg på FourFourTwo är alltid läsvärd, även om den bara uppdateras en gång i veckan.

”But if we do go out, there is always the Europa League. If we could go on and win that, it would put a different gloss on our season.”
Oh, how the – not so – mighty (anymore) have fallen. Jamie Carragher ser fram emot att spela fotboll på torsdagskvällar.

DIVERSE
¤ Det blev hemmamatch mot Leeds United eller Kettering Town för United när FA-cupens tredje omgång lottades.
¤ Fotbollspolisen missbrukar inte sällan sin makt. Ibland väljer dock den drabbade supportern att kämpa. Så gjorde t.ex. en Unitedsupporter som felaktigt blev arresterad när United mötte Wigan i höstas. The Football Supporters’ Federation (FSF) och Independent Manchester United Supporters’ Association (IMUSA) hjälpte supportern att bli frikänd (läs mer på FSFs hemsida).
¤ I ligacupen lottades United mot den massiva klubben Manchester city. Bara seger är acceptabelt. Om det då innebär att vi måste frångå principen att spela med reserver och juniorer så må det vara hänt.
¤ Mirror Football berättar om att citys ordförande Garry Cook sa ”Manchester United” när han egentligen skulle nämna en liten blå klubb. Hysteriskt roligt. Let’s all laugh at city.
¤ Precis som vi alla redan visste utsågs Lionel Messi till årets europeiska fotbollsspelare. Wayne Rooney fick nöja sig med en åttondeplats, medan Sir Ryan Giggs slutade på plats 14 och Nemanja Vidic på plats 16. Den tidigare Unitedspelaren Cristiano Ronaldo slutade tvåa. Samtidigt är Sir Ryan Giggs kortlistad för att få det mycket prestigefyllda priset BBC Sports Personality of the Year 2009 (BBC).
¤ Sky News om att vi sannolikt kommer att få se fem domare i VM i Sydafrika.
¤ Mirror Football påstår att den bulgariska maffian har hotat att kidnappa Dimitar Berbatovs familj. Normalt sett är det här ingen historia de skulle fabricera ur intet men med tanke på att det visade sig att källan var den bulgariska motsvarigheten till Se & Hör så kan vi nog ta det hela med en stor skopa salt.
¤ The Guardian om att Sir Alex Ferguson ångrar att United inte spelade i FA-cupen år 2000.
¤ Gary Neville tycker inte synd om Liverpool som inte får spela vidare i Champions League. (Sky Sports.)
¤ BBC berättar att Alan Wiley inte tänker stämma Sir Alex Ferguson. Man blir alltid lite förvånad när någon använder sitt sunda förnuft.
¤ The Guardian menar att Holland hoppas att Edwin van der Sar ska spela i VM.
¤ Mirror Football om att den ständigt skadedrabbade Wes Brown är en ständig stöttepelare för skadade Unitedspelare.

SILLY SEASON 2009/10
¤ BBC berättar att Federico Macheda har förlängt sitt kontrakt med United. Italienaren är nu Unitedspelare till juni 2014.

Rykten
¤ Moldes hemsida berättar att Mame Biram Diouf är på plats i Manchester. Huruvida han spelar i United redan i vår eller om han blir utlånad återstår att se.
¤ Sir Alex Ferguson hävdar att United inte har någon tanke på att sälja Nani. Vi får väl se. (Sky Sports.)
¤ M.E.N. länkar igen samman United och Schalkes målvakt Manuel Neuer.
¤ Vi fortsätter på målvaktstemat. Sky Sports berättar att Sir Alex Ferguson inte vill värva Igor Akinfeev.
¤ Sky Sports menar att Valencia förbereder sig på att David Villa kan lämna klubben. Sky Sports menar också att Villa själv nu öppnar för en flytt till England.
¤ Det viskas fortfarande om att Nemanja Vidic vill lämna United. Något som i så fall skulle kunna förklara serbens tveksamma form.
¤ Äckliga, och tyvärr inte fullständigt otroliga rykten, placerar Ruud van Nistelrooy i Liverpool. Snälla låt det inte vara så. Snälla, snälla, snälla. Visst borde Ruud veta bättre?
¤ Sky Sports påstår att Zoran Tosic vill stanna i United.

”I think that if Krasic leave CSKA in January, he is 90 per cent likely to go to England. Manchester United? There are three or four big English clubs, with important financial resources, interested in him. I don’t know anything about Inter while I heard something about AC Milan a month ago through my partner, but nothing concrete. In January is much more probably the English track will be followed, also because there aren’t problems about extra EU players. If Krasic won’t leave in January, in summer Italy could return as a possibility. And if Milan were to come forward, it would be an excellent solution for Milos, no doubt about it.”
Milos Krasics agent, Dejan Joksimovic, antyder att den serbiska trion i United (Vidic, Tosic och Ljajic – om han nu någonsin kommer till United) kan komma att bli en kvartett i januari även om agenten mest verkar intresserad av att sälja spelaren och helst så snart som möjligt. Men jag skulle ju inte tacka nej direkt…

RESERVER OCH JUNIORER
Reservlagsmatcher
Hull-United 1-2 (0-0) [Tosic 2] (Manutd.com)
United: Zieler – Tunnicliffe, Wootton, De Laet, Gill – Norwood, James, Hewson (Keane 61), Eikrem (Petrucci 75), Tosic – Stewart

Juniorlagsmatcher
Inga.

Utlånade spelare
Drinkwater till Huddersfield, hela säsongen
Possebon till Braga, hela säsongen
Cleverley till Watford, hela säsongen
Brandy till Gillingham, till februari
Cathcart till Watford, till januari
Simpson till Newcastle, till januari
Diouf till Molde, till nyår
Ljajic till Partizan, till nyår
Heaton till Rochdale, till nyår
Gray till Plymouth, till december
Amos till Peterborough, till november

Diverse
¤ United Youth om att skador kan försämra Uniteds chanser i FA Youth Cup.

Rykten
¤ Danny Simpson tycker att Newcastle ska värva Tom Cleverley. (Sky Sports.)

GAMLA UNITEDSPELARE
¤ Inget att rapportera.

”As a team, you get what you deserve don’t you? We are where we are because we deserve to be there and it’s the same with Liverpool. ”
Gary Neville gillar inte Liverpool och tycker inte alls att det är tråkigt att Liverpool efter årsskiftet får spela fotboll på torsdagskvällar.

VECKANS FRÅGA
Den här veckan undrar vi vem eller vilka av Uniteds veteraner som borde få förnyat kontrakt.

Förra veckan frågade vi hur bra Darren Fletcher är. 169 personer röstade och 65% menade att Fletcher är världsklass. 30% menade att han är på nivån precis under världsklass medan 5% tycker att han har ytterligare en bit till världsklassnivån. Ingen röstade på att Fletcher är långt från världsklass.

VÄRVARTÄVLING
MUSS tycker att det är för få svenska medlemmar i den Skandinaviska supporterklubben och ordnar därför en värvartävling. Värvare kan vinna en MUSS-resa till Manchester eller fina MUSS-souvenirer. Läs mer.

MUSS-RESOR
MUSS reser till Old Trafford för att stödja United i jakten på den 19:e ligatiteln. Fortfarande finns det lediga platser på flera resor. Missa inte chansen att besöka Old Trafford! Läs mer här.

VIDEO

Pompey-United 1-4, höjdpunkter:

United-Tottenham 2-0, höjdpunkter:

THAT’S IT
Är det något som saknas i Veckans United? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke.