Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika: Ingen ljusning ännu

Uniteds skadeproblem är ofantliga, det är oerhört starkt att ligga tvåa i ligan med de förutsättningar som råder, imponerande. Ännu är ingen ljusning i sikte heller, risken för poängtapp är stor.

17 matcher är spelade i ligan, United har 37 poäng i form av 12 vinster, 1 oavgjord och 4 förluster. På detta ligger man tvåa i ligan, 3 poäng efter Chelsea. Vid samma tidpunkt (antal spelade matcher) ifjol så hade United 35 poäng, alltså 2 poäng mindre än i nuläget. Dock så hade man ifjol bara 4 förluster på hela säsongen, lika många har man alltså redan nu när mindre än halva säsongen är spelad. Ser man till hur det sett i truppen under säsongen så är det enastående starkt att ligga så bra till som man ändå gör, ett kvitto på en urstark trupp med många spelare som kan spela på olika positioner. För hur har det egentligen sett ut hittills?

Ordinarie lag, vad är det?
Vad anses egentligen vara ett ordinarie lag för United’s del? Inte ens Sir Alex har väl detta helt klart för sig, det finns nog 13-14 spelare som kan anses tillhöra kategorin ”ordinarie”. Det är väl främst på mittfältet som de flesta argumenten finns om vem som skall spela.

I mina ögon är Edvin van der Sar förstås helt given i mål, han är fortfarande en av världens bästa målvakter. Den backlinje som spelade ihop till större delen för 2 säsonger sedan är den bästa United haft på mycket länge och den som har högst potential, då spelade Wes Brown högerback, firma Ferdinand / Vidic i mitten och världens kanske bäste vänsterback, Evra. Denna backlinje anser jag vara den ”ordinarie” även om John O’Shea gjort ett mycket bra jobb i Brown’s frånvaro.

På mitten har Valencia växt in mer och mer och är idag helt given till höger. Ligans bäste spelare ifjol (han blev ju utsedd till det även om jag personligen inte tycker det är helt rätt), Ryan Giggs är fortfarande efter snart 20 det bästa alternativet. Om dessa två positioner finns det egentligen inget att argumentera. Bakom dessa två är det rätt tunnt, Nani är i frysboxen, Park kan bara spela vissa typer av matcher om han inte skall vara värdelös och Obertan har en bit kvar om man säger så. Centralt på mitten håller jag Fletcher och Carrick som de ”ordinarie” spelarna.

Carrick’s kapacitet är odiskutabel vad det gäller smarthet, passningar och som spelmotor. Fletcher har varit fantastisk de 2 senaste säsongerna och kan inte heller ifrågasättas. Däremot är potentialen hos en spelare som Hargreaves (innan sin skada) kanske högre än Fletcher’s, Hargreaves är en ”rollspelare” som är extremt viktig i vissa typer av matcher, jag anser att hans frånvaro kostat United mycket poäng under de 1,5 säsongen han varit borta. Paul Scholes håller inte längre mot de bättre lagen, han hänger inte alls med, det kan däremot vara guld värt att sätta in honom i andra halvlek av matcherna för att luckra upp ”spelarbussar”, hans passningsprocent är fortfarande den högsta i ligan, fenomenalt. Anderson tycker jag tyvärr inte har blivit bättre, han står och stampar på samma ställe som han gjort en tid nu. Han är mycket ojämn och har svårt att dominera mot klart underlägsna motståndare, vilket är det stora problemet med honom.

I anfallet råder det inga tvivel om att Rooney och Berbatov är helt givna, kapacitetsmässigt är det inte många anfallspar i världen som kan matcha dem. Owen är en bra ersättare men inte på långa vägar så bra som de andra två.

Van der Sar
Brown, Ferdinand, Vidic, Evra
Valencia, Fletcher, Carrick, Giggs
Berbatov, Rooney

Bänk: Foster, O’Shea, Evans, Hargreaves, Scholes, Obertan, Owen

Ovanstående lag är det som jag personligen håller som ”ordinarie”. Med detta i åtanke så kollade jag i backspegeln på hur det sett ut under säsongen, för ingen har väl lyckats undgå de enorma skadeproblemen som United haft i främst försvaret? Mittfält och anfall har egentligen varit ganska förskonade, förutom det faktum att ett par spelare istället tvingats spela i försvaret, så dessa delar är ointressanta.

Ovanstånde backlinje har inte spelat ihop vid något tillfälle under säsongen. Förra säsongens backlinje har spelat ihop 4 gånger, 3 av dessa i september då United vann alla. Evra är den ende spelaren som deltagit i samtliga matcher, Vidic är tvåa på 11, Brown trea på 9 medans Ferdinand endast deltagit i 5. En av världens bästa backar har alltså deltagit i 5 matcher hittills.

Hela 6 spelare har spelat högerback, O’Shea flest gånger med 9, därefter Neville med 3. Brown inte en enda gång, enbart p.g.a problemen i mitten. United har använt sig av hela 7!!! spelare som mittback på de 17 matcherna, Vidic har flest med 11, därefter Brown med 8 och Evans med 7. Carrick, som aldrig spelat mittback innan, och Neville, som inte spelat där på många år, har också spelat där. På vänsterbacken har dock Evra spelat hela tiden, den enda orörda delen i backlinjen.

I målet har Van der Sar stått bara 4 matcher av 17, Foster har stått 9 och Kuszczak 4.

Kontinuitet är nyckelordet för ett bra försvar och försvarsspel. I fjol missade förvisso både Ferdinand och Evra mer än 10 ligamatcher, skillnaden då var att då fanns det alternativ och de var i regel inte borta samtidigt.
Flera av målen som United släppt in är av den typen som normalt sätt aldrig skulle kommit om man haft kontinuitet i sitt försvarsspel, ju mer man spelar ihop och ju mindre ändringar som sker, ju bättre försvarsspel.

Ganska simpelt egentligen. 2 av de 3 målen mot City, 1 av målen mot Liverpool, båda målen mot Sunderland samt. målet mot Villa är klockrena exempel på detta. Rena slarv och brist på normalt försvarsspel.

Likaså har United med all säkerhet, omöjligt att veta, tappat några poäng p.g.a frånfället av spelare.

Skadorna
John O’Shea har varit enormt viktig de senaste säsongerna, han har alltid funnits till hands om någon ytterback, även mittback ibland, saknats. Nu har även han varit myckt skadad och inte spelat sedan i början av november. Jonny Evans hoppade in med bravur ifjol, precis som O’Shea så har han saknats sedan början av november. Sin vana trogen så har Brown varit skadad mycket, han missade hela september och varit borta till och från hela tiden.
Ferdinand’s skadeproblem är extremt oroande. Han var med under försäsongen men och inledde säsongen lårskadad och har sedan dess alltså bara spelat 5 matcher. Han har inte alls varit sig lik i dessa matcher heller, hans ryggproblem har verkligen synts och påverkat hans spel på flera sätt. Han har gjort misstag som han gjorde förr i tiden, men som på senare år varit helt försvunna, och han har tappat sin fart. Mest tydligt blev det i matcherna mot Liverpool och Man City. En ”normal” Ferdinand hade aldrig förlorat löpduellen mot Torres vid målet och han hade aldrig missat grovt vid målet som ledde till 3-3 mot City. Det är så övertydligt att han påverkas av skadan…

Sen kommer vi till tvillingarna Da Silva. Är de egentligen tvillingar, minst en utav dom är alltid skadad ju, man börjar undra…

Gary Neville räknar jag egentligen utanför det hela. Han är så gammal nu och man får acceptera att han inte är tillgänglig hela tiden. När t.o.m han ”tvingas” spela 3 matcher på 7 dagar, givetvis med skada som följd, då vet man att det är stora problem i United’s backlinje.

När Fletcher och Carrick tvingas spela i försvaret så vet man hur illa det varit. De har dock gjort det med bravur. Carrick har en fotbollshjärna som få andra och står alltid rätt, men någon mittback är han inte.

Inte något annat lag har drabbats på samma sätt, inte ens i närheten. Arsenal har haft samma antal skador, dock inte på samma lagdel. Ligaledarna Chelsea exempelvis har haft rena drömmen i jämförelse, där har egentligen bara högerbacksplatsen varit ett problem, i övrigt i princip skadefritt.

Framtiden
Det ser inte bättre ut den närmaste framtiden. Mot Fulham på lördag, där United förlorade ifjol, är enbart Evra i speldugligt skick. Lovande De Laet får spela mittback, de 2 övriga platserna kommer att tas av mittfältare, kanske kan Fabio spela högerback, men det är inte det ultimata det heller. För tillfället är 7 av United’s 10 backar på skadelistan och missar matchen. 2 av de 3 som är hela är normalt sätt inga alternativ ens. Alla 5 mittbackar saknas…

Jag läste en intervju från Sky Sports där John Terry sagt att man borde lett med större antal poäng och att Chelsea är det enda laget kapabelt att ta 90 poäng under en säsong. Jag håller med Terry i det första, det är dåligt att inte ha fler poäng i försprång med tanke på United’s problem. Och det är förbannat jäkla starkt av United att hänga på så pass bra som man gjort hittills. Om man innan säsongen hade sagt att Carrick och Fletcher skulle spela i försvaret så hade man blivit utskrattad. Det är en av anledningarna till att jag älskar den här klubben, räkna aldrig ut United, hur illa det än ser ut…