Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Fulham – Man Utd 3-0 (1-0)

När United’s laguppställning blev officiell så insåg jag att om United tar poäng så skulle jag vara riktigt nöjd. Fulham är mycket starka på Craven Cottage och har en fin form, de gör kanske sin bästa säsong någonsin, så förutsättningarna var inte de bästa för United.

Fulham
Roy Hodgson hade i princip ordinarie lag att tillgå. Hangeland, Konchesky, Baird och Duff, som alla vilades mot Basel i veckan, kom samtliga till spel från start nu. Andy Johnson var den ende normalt sätt ordinarie som saknades i startelvan p.g.a skada.

Man Utd
Sir Alex har brottats med enorma skadeproblem, främst i försvaret, de senaste veckorna, och gårdagens match var definitivt inget undantag. 11 man saknades, varav 7 backar. Patrice Evra var den ende backen som normat sätt spelar som kom till start, han spelade dock på vänsterkanten i ett 3-5-2-system. Van der Sar är fortfarande skadad så Kuszczak fick återigen chansen i mål. Richie De Laet är normalt sätt 6:e val i mittförsvaret och 3-4:e val på ytterbacken, han fick starta ihop med United’s normalt sätt ordinarie centrala mittfältare, Darren Fletcher och Michael Carrick som mittbackar. Man tror inte det är sant när man läser det, tyvärr har detta varit verklighet för United den senaste tiden.
I normala fall så kan Sir Alex välja mittfält beroende på motstånd. Igår tvingades han spela alla tillgängliga centrala mittfältare från start, 5 av de 7 centrala mittfältare som alternerar annars fick igår starta, de andra 2 (Hargreaves och Giggs) var… just det, skadade.
På topp startade Wayne Rooney tillsammans med Michael Owen. Berbatov har precis återkommit från skada och hans familj har hotats hemma i Bulgarien, han är knappast i tillräcklig balans för tillfället.
3 ordinarie spelare (Evra, Valencia och Rooney) startade igår, av de som spelade på rätt plats. Då räknar jag ändå att Evra spelade på rätt plats, fast han tekniskt sätt inte gjorde det. Med sådana förutsättningar så hade ett kryss varit mycket bra borta på Craven Cottage.

Första halvlek:
United startade ganska bra och ahde det mesta av spelet under den inledande kvarten, men några direkt chanser skapades egentligen inte. Scholes tog sitt sedvanliga tidiga kort och var därmed borta från matchen redan efter 6 minuters spel. Det var också Scholes som gav bort första målet när han drällde med bollen så att Danny Murphy enkelt kunde ta den. Han sköt ett inte allt för märkvärdigt skott som Kuszczak borde tagit enkelt, han halkade dock på en för övrigt bra gräsmatta så att bollen gick retfullt in i mål istället. Innan dess hade Kuszczak svarat för en fenomenal reflexräddning på Gera’s nick, framspelad av Zamora.
United försökte replikera och det var Evra som stod för det mesta, men hans inspel blev aldrig riktigt farliga.

Andra halvlek:
Den andra halvleken började illa för United. Ett inspel från höger hittade till slut en helt fristående Zamora i mitten som gjorde 2-0, om det inte var avgjort innan så var det det definitivt nu.
Sir Alex försökte ändra genom att sätta in Fabio och Berbatov och återgå till 4-4-2, men det blev inte mycket bättre för det. Det fanns ingen på mitten som kunde ta tag i spelet.
Istället kunde Fulham enkelt kontrollera matchen och göra 3-0 genom Duff kvarten före slutet. En hög boll togs enkelt ned av Zamora som serverade Duff ett apr meter utanför straffområdet och irländaren sköt in 3-0 bakom en chanslös Kuszczak.

Sammanfattning och spelarkritik:
United gjorde sin sämsta match sedan hemmaförlusten mot Liverpool ifjol, ingen snack om saken. Då hade United åtminstone goda förutsättningar, det hade man knappast igår.
Fuham skall dock ha all cred åt sin insats, de gjorde en allt igenom prickfri taktisk insats och tillät inte United till något konstruktiv spel överhuvudtaget.

Sir Alex får dock ta på sig lite av skulden för insatsen. Varför spela 3-5-2 nu helt plötsligt? Hade det inte varit bättre att starta med Fabio (förmodligen inte helt kry alltså) till höger och Evra till vänster med De Laet och Carrick centralt? Då kunde man fått loss Fletcher och låtit han spela på mitten med Anderson eller Scholes, och varför inte Obertan eller Park till vänster istället? Det hade kunnat gå bättre men samtidigt så saknar United allt för mycket spelare för att kunna göra ett bättre resultat. Med så mycket defensiva spelare borta så försvinner allt vad grundspel heter, när då dessutom de bästa centrala mittfältarna tvingas spela i försvaret. Tryggheten i spelet försvinner, säkerheten i försvaret försvinner, konstruktiviteten på mitten försvinner. Absolut ingenting fungerade igår, jag ger enbart Carrick och Kuszczak godkänt. Jag tror aldrig jag sett Scholes så dålig som igår, Anderson slog bort varenda offensiv pass och Owen sprang nog inte rätt en enda gång på den tiden han spelade. Det är för mycket begärt att allt offensivt spel skall hänga på Rooney nu med alla skador, men det är precis så det har blivit, han kan inte vara överallt.

United måste få tillbaka åtminstone 2 mittbackar för att på så sätt kunna flytta upp Carrick och Fletcher på mitten, de har varit United’s drivande spelare under säsongen tillsammans med Giggs, det är inte så konstigt att det går som det går just nu. Chelsea kan skratta hela vägen till ligasegern, de vinner det här på United’s enorma skadeproblem, inte för att man själv är bättre som lag.

Nästa match är hemma mot Wigan nästa söndag. Då kanske Rafael och Neville kan vara tillbaka åtminstone.