Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Birmingham-Man Utd

Onsdagens kvällsmatch i Carling Cup mot derbyrivalen City blev uppskjuten. Snö var den bidragande orsaken och att säkerheten på arenan inte kunde garanteras. Helgens drabbning mot Birmingham kommer säkert att bli av, då väderrapporterna ser okej ut. Den pinsamma insatsen senast mot Leeds är det bara att glömma. Nu är det seger som gäller.

Vad ska man säga om väder, fotboll och England? Jag är väl inte rätt person att kritisera men nog är det lite förunderligt att så många matcher blir inställda på grund av vädret, då ändå planerna verkar i spelbart skick. Att tippa stryktips brukar vara extra svårt dessa tider, då det lottas både till höger och vänster på kupongen.

Om jag förstått det rätt, är redan tre matcher inställda i helgens omgång. Yr.no ”lovar” fyra-fem minusgrader och ingen snö, vilket kanske ändå talar för att matchen kommer att blåsas igång av domare Mark Clattenburg.

Två gånger har han tidigare under säsongen dömt United. Hemma mot Tottenham i Carling Cup och i ligamötet mot Bolton. Under dessa matcher har han inte delat ut några kort, vare sig gula eller röda.

De senaste tre veckorna har varit rena ”berg-och-dalbanan” för vårt kära United. Det började med den tunga förlusten borta mot Fulham i ligan. 0-3 var dessutom den största förlusten någonsin mot laget.

Förlusten verkade snabbt glömd när United bankade in åtta mål på fyra dagar mot Hull och Wigan. Dessa åtta mål kunde lätt ha varit det dubbla om det funnits rätt skärpa i avslutningarna. Då kändes det som att laget var på rätt spår i jakten på Chelsea och ligatiteln.

Hux flux dök den både oväntade och pinsamma förlusten upp hemma mot Leeds. Ingen verkade fatta något och allt snack var igång. Jag såg just att artikeln om Berbatovs vara eller icke vara nu var uppe i fina 188 kommentarer.

Kanske var det tur att matchen mot City ställdes in? Taskig form hade väl inte varit det bästa motståndet mot lokalkonkurrentens ihopköpta lag. Nu har också spelarna fått vila ut, om det skulle ha behövts…

Förhoppningsvis kommer den käre skotten att mönstra det allra starkaste motståndet han kan ställa i elva par fotbollsskor. Må det bara räcka till seger. I dagens läge bryr jag mig knappt om hur det kommer att se ut. Tre poäng är nästan ett måste om laget ska haka på Chelsea och Arsenal i toppen av ligan. Just Chelsea har nu, ett på papperet, ganska enkelt motstånd några matcher framöver.

Man Utd:
Starkast lag i elva par skor – hur ska det se ut?
Det känns nästan lite komiskt att säga att backlinjen inte på länge sett så stark ut som den gör nu. Två mittbackar och fyra ytterbackar finns tillgängliga.

Van Der Sar är fortfarande indisponibel på grund av familjära orsaker och trots Kuszczaks tavla mot Leeds, lär han nog få fortsatt förtroende. Foster får nog nöta bänk ytterligare en match.

Det tvistades lite kring varför Vidic inte spelade mot Leeds. Många hävdade skada och några påstod att det skulle ligga en tvist mellan serben och Ferguson. Nu ser det ut som om det handlade om nervproblem i högra benet och han förväntas inte spela på en dryg vecka. Eventuellt finns han tillgänglig till matchen mot City den 19:e.

Sedan tidigare har både Ferdinand och Hargreaves varit borta länge. Glädjande verkar Ferdinand bara vara två veckor från spel samtidigt som Hargreaves tagit upp träningen med reservlaget. Klart är dock att alla tre missar matchen tillsammans med O´Shea, vilket borde leda till att Brown och Evans tar hand om de centrala platserna med Evra och Rafael som offensiva kantlöpare.

Mittfältet är nästan intakt. Scholes har kommit tillbaka från en mindre skada och bara Nani saknas. Trots extra vikarierande i backlinjen, både hoppas och tror jag att Carrick och Fletcher kommer att starta till helgen. Valencia lär få fortsatt förtroende och platsen till vänster lär stå mellan Park och Giggs. Jag hoppas på Park men tror på Giggs.

Längs fram är Rooney lika självklar som att vi oftast spelar i röds tröjor. Vem han kamperar ihop med är desto svårare att gissa. Berbatov hade det tungt senast, tillsammans med alla andra ska tilläggas. Kanske borde Owen få chansen, men något säger mig att bulgaren får chansen igen och Owen får på nytt göra ett inhopp.

Trolig startelva:
Kuszczak
Rafael – Brown – Evans – Evra
Valencia – Carrick – Fletcher – Giggs
Rooney – Berbatov

Birmingham:
Vad ska man då säga om nykomlingarna? Deras framfart har knappast undgått någon fotbollsintresserad och laget ligger för närvarande på åttonde plats i ligan.

Laget tog sig tillsammans med Wolverhampton direkt upp från Championship och har i årets ligaspel imponerat stort. Laget är imponerande målfattigt, både framåt och bakåt. Det är bara Wolverhampton och Portsmouth som gjort färre mål samtidigt som endast Chelsea släppt in färre. Det blir mest ettor och nollor i målprotokollet.

Några tidigare, större meriter har man inte bortsett från en inteckning från 1963 i dåvarande Ligacupen. En finalförlust 2001 samt uppflyttningen i fjol är väl det tyngsta på senare år.

Nyckelspelare nummer 1, får väl ända benämnas Joe Hart, målvaktslånet från City. Ett imponerande målvaktsspel från hans sida, tillsammans med ett stabilt försvarsspel har varit nyckeln till många av poängen som tagits.

För närvarande är man uppe i tolv raka matcher utan förlust, varav elva av dem är ligamatcher. Bland dessa resultat finns oavgjorda matcher mot Chelsea och Liverpool. Hemma på St. Andrews har laget inte förlorat sedan september och dessutom bara släppt in fem mål. Efter helgens drabbning hoppas jag på att de kommer att ha släppt in 60% fler.

Jag läste någonstans hur många matcher i rad Ferguson varierat sin startelva. Jag kommer inte ihåg det exakta antalet men många var det. Annat är det för Birminghams tränare McLeish. Om införrapporten på Birminghams sida är korrekt, ska han ha ställt upp med samma startelva i de senaste åtta ligamatcherna. Ett vinnande koncept kanske, samtidigt som det måste nöta väldigt på dessa tio utespelare. En av dessa är svenske Sebastian Larsson, som varit mycket framgångsrik och tongivande på mitten tillsammans med Bowyer under höstens ligaspel.

I FA-cupmötet mot Nottingham fick McLeish se både Carsley och Parnaby linka av skadade. Ingen av dessa hade väl dock varit aktuell till denna matchstart. Tillsammans med O´Connor och långtidsskadorna på Tainio och Murphy, är dessa fem spelare indisponibla.

Trolig startelva:
Hart
Carr – R.Johnson – Dann – Ridgewell
Larsson – Bowyer – Ferguson – McFadden
Jerome – Benitez

Inbördes möten:
Genom åren har lagen mötts 103 gånger med 48 segrar för United och 25 för Birmingham. Mer glädjande och intressant är statistiken i Premier League. Där har lagen mötts elva gånger. United har nio segrar, två oavgjorda matcher och målskillnaden 18-3. I sex av de sju senaste mötena har United hållit nollan.

Nu är det bara att hålla tummarna för att McLeishs gubbar imponerat klart, Rooney stänker in två, Owen hoppar in och avgör innan hemmalaget reducerar på en felaktigt dömd straff.

Birmingham-Man Utd
St. Andrews
Domare: Mark Clattenburg
Tid: 18.30 (svensk tid)
Tips: 1-3 (Rooney 2, Owen)

Matchen sänds på Canal+ Sport2 med start 18.30 (sändningsstart 18.25).