Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Birmingham-United 1-1 (1-0)

Efter full tid fick båda lagen varsin poäng. United hade ett kraftigt spelövertag i den första halvleken och borde ha utnyttjat det på ett bättre sätt. I stället tog hemmalaget ledningen, jämnade ut spelet i den andra och via ett självmål slutade matchen oavgjort.

United hade på papperet en mycket svår bortamatch mot Birmingham. Mycket svårare än på många år och nu känns det så lite väl ofta. Hemmalaget var obesegrat i tolv matcher på rad, varav elva av dem hörde till ligaspelet. Fulla av självförtroende kunde de också tyvärr förlänga den sviten ytterligare.

Efter förlusten mot Leeds var knappast Unitedspelarna fulla av självförtroende, men säkerligen revanschlystna. Devils presterade spelmässigt en fin första halvlek men klarade inte av att följa upp det efter paus.

Ett mycket kompakt hemmaförsvar täckte skott på skott och kunde i ärlighetens namn också vunnit matchen om det inte varit för Kuszczaks fina ingripanden. Ett oavgjort resultat känns sådär, trots att det var fullt rättvist. Nu vill det till att skotten sitter på mål hemma mot Burnley den 16:e.

United
För hundrade matchen i rad gjorde Ferguson ändringar i startelvan. Sju stycken jämfört med matchen mot Leeds. Det kan jämföras med Birmingham, som nu spelade med samma manskap för nionde matchen i rad. Angående Berbatov har Ferguson uttryckt att han frånvaro berodde på ”a slight knock”, som han burit på de senaste veckorna.

Kuszczak tog åter igen plats mellan stolparna och unge Amos fanns på bänken som backup. I backlinjen var glädjande Evans tillbaka efter sin skada och utgjorde mittlåset med Brown. Kanterna togs föga överraskande hand om av Evra och Rafael. På papperet det bästa United kan ställa på plan, i dagens läge. Många saknas, mycket.

Tråkigt nog valde Ferguson att ställa upp med en uppställning av modell 4-5-1, där Rooney huserade själv på topp, närmast understödd av Park till vänster och Valencia till höger. De tre centrala platserna på mitten tog Scholes, Carrick och Fletcher hand om, där Scholes var den mer defensive av de tre.

Birmingham
McLeish mönstrade åter igen samma startelva som varit så lyckosam. Någon gång måste väl en reaktion komma tycker man, sett till det relativt hårda matchandet som varit. Ett ramstarkt försvar, ett ivrigt jagande mittfält och farliga forwards hindrade United från att ta alla tre poäng.

1:a halvlek
Det tar inte många minuter innan Fletcher avlossar det första skottet i matchen. Det täcks ut till hörna, precis som vart och vartannat skott kom att göra. Jag tappade räkningen redan i den första halvleken.

Matchen startar annars ganska avvaktande där båda lagen ser till att ligga på rätt sida i försvaret. Anfallsförsöken är lite väl optimistiska och enkla för försvaren att avstyra. Ju längre halvleken fortskrider, tar United över spelet mer och mer. Bollinnehavet är stort och passningstempot högt många gånger. Både vänster- och högerkanten fungerar bra, men laget har ändå väldigt svårt att hitta in med bra bollar i straffområdet. Skott på skott avlossas men fastnar bara på täckande försvarare, ofta ut till resultatlösa hörnor.

Halvvägs in i den första halvleken skapar Rooney och Valencia två farligheter i rask takt. Först löper Rooney ifrån Carr, vänder upp och lägger in bollen till en framrusande Valencia som är nära att stöta in den.

Som tack serverar Valencia Rooney med ett kanoninlägg. Rooney springer sig fri och bjuder på matchens delikatess, då han i farten klistrar bollen i nedtagningen. Avslutet lämnar lite att önska och en vilt framstormande Hart i målet kan avvärja.

Bollövertaget fortsätter och hemmaspelarna får fortsätta med jaga boll i försvarsposition. Man gör det bra och lyckas med att täppa igen de flesta farliga ytor för United. Flera gånger känns det som om Devils spelar för säkert och trillar lite väl mycket boll. Många fina lägen visar sig, men det blir i stället ett säkerhetspass i sidled eller bakåt.

En dryg halvtimme in i matchen har de centrala mittfältarna uppvisning i passningsspel, där jag tror att det till slut är Fletcher som serverar en framstormande Park. Koreanen har världens chans att försöka sig på en chip, men försöker i stället att runda Hart och blir slutligen borttryckt av en försvarare.

United fortsätter att skjuta. Scholes, Carrick, Rafael, Fletcher skjuter och Birmingham täcker. Det är nästan så man rycker till i soffan när Jerome, ur ingenting, vänder bort Evans och skjuter. Som tur är kommer Scholes som en räddande ängel och täcker till hörna. Hörnan blir ödesdiger.

En ganska tilltrasslad situation och en klent försök till att nicka undan bollen, ger Bowyer möjlighet att nicka den tillbaka i straffområdet. Två hemmaspelare släpper den vidare och den studsar olyckligt på en täckande Evans på mållinjen och ut igen. Där står Jerome och tackar för sig. Öppet mål och han har bara att sätta dit den.

Målet kommer som en riktig kalldusch och är allt annat än rättvist sett till chanser och bollinnehav. Birmingham är snuskigt farliga och effektiva. Ytterligare tre resultatlösa röda hörnor slås innan Birmingham avslutar med en vass kontring. Evans går bort sig efter hörnan men ett kanonjobb av Evra hindrar hemmalaget från att komma till ett avslut. I slutet av halvleken blir Fletcher varnad, ganska hårt.

2:a halvlek
Matchens andra 45 minuter påminner till en början mycket om den första halvleken. Nu är det i stället hemmalaget som skapar den första chansen. En riktig hörnpastej från Larsson blir slutligen innickad i straffområdet och Benitez hugger på halvvolley. Kuszczak göt det riktigt bra som hinner få ner händerna till marken och kan bromsa upp en eventuellt farlig retur.

Sedan tappar matchen, eller rättare sagt United, all fart och spelet går mycket i stå. Birmingham har det ganska lätt att styra bort eventuella farligheter och United får inte alls till något bra spel. Bollinnehavet jämnar ut sig och hemmalaget kan börja bygga upp egna anfall och har också enklare med att vinna bollar på mittfältet och hålla bollen in om det egna laget. Både spel och självförtroende är hos Unitedspelarna som bortblåst.

En dryg kvart in i halvleken kommer kvitteringen. Upprinnelsen till målet består på nytt av täckta skott. Både Rooney och Scholes får sina skott täckta av försvarare innan bollen letar sig ut på vänsterkanten, där Evra kommer löpandes. Fransmannens skott styrs sedan in av olycklige mittbacken Dann, förbi en chanslös Hart i hemmamålet.

Först vinkar linjemannen, troligtvis för offside. Han tror säkert att någon av Unitedspelarna varit på bollen, vilket de inte var. Jag tror inte ens att någon av dem var i ett offsideläge i skottögonblicket. Clattenburg springer ut till linjedomaren och efter en kort diskussion blåser han för mål.

Minuter senare kommer matchens första byte, då Giggs kommer in i stället för Park. Ett ganska klokt byte, då Park haft det riktigt svårt i den andra halvleken. Anmärkningsvärt är det då att Giggs spelar på högerkanten och Valencia byter till vänster. Det är lätt att vara efterklok, men jag fattade ingenting redan vid själv bytet. Jag vet inte vad Ferguson vill åstadkomma?

Valencia var mycket bra under de första 45 minuterna och Giggs kunde säkert, bättre än Park, ha luckrat upp Birminghams andra kant tillsammans med Evra. Bytet gör tyvärr att Valencia helt försvinner ur matchen, även om han i slutet av den samma kommer tillbaka på rätt kant. Samma match kommer Giggs spelmässigt aldrig in i.

I mitten av halvleken har Benitez på nytt ett jätteläge att ge hemmalaget ledningen. En snabb sidledspass in i mitten av Carr och en snygg vändning av Benitez gör att Evans är på väg upp på läktaren. Fritt skottläge och Kuszczak gör på nytt en kanonräddning.

Matchen fortsätter i dåligt tempo, mest beroende på ett mycket sämre passningsspel. United varvar täckta skott med usla hörnor. Clattenburg hittar kortleken och börjar i rask takt varna spelare. Carr och Larsson får en varsin varning.

Med tio minuter kvar av full tid, kommer Birminghams första och Uniteds andra byte. Diouf kommer in i stället för Scholes. Det tar inte många minuter innan han ger sig ut på en imponerande språngmarsch och visar upp ett fantastiskt löpsteg. Tyvärr får han aldrig riktigt chansen att visa upp sig då Fletcher något senare får syna sitt andra gula kort, bytas ut till ett rött.

Åter igen kan varningen diskuteras, men det är också ett ganska onödigt ben som släpar sig kvar i situationen från skottens sida. Med en man mindre på banan klarar United aldrig av att etablera något riktigt spel i jakten på ett eventuellt segermål.

I stället är det Birmingham som får matchens sista farlighet, då Johnson drar på med full kraft och tvingar på nytt Kuszczak till en fin räddning. Hemmalaget skriker också efter straff i slutminuterna då bollen tar på Browns arm. Helt korrekt vinkar Clattenburg avvärjande då armen hålls längs kroppen. Strax efter visar fjärdedomaren upp sex minuters övertid.

Det kan tyckas väldigt mycket, då det bara varit tre byten och knappt någon skada. Ingenting händer förutom en fin benparad av Kuszczak på en offsidestående Benitez.

Sammanfattning
United gör en mycket bra första halvlek, även om de inte kan omsätta det stora bollinnehavet till flera farliga chanser. Skottlägen finns men ett frenetiskt täckande försvar hindrar de flesta bollar att leta sig fram och låta Hart jobba lite i målet.

De tre centrala mittfältarna spelar ganska fint till en början och släpper bollen bra mellan sig med några fina djupledsbollar. Valencia är mycket bra på högerkanten och Evra löper på som vanligt på den andra. Park börjar så småningom att leta sig in i en mer central position då han får bollen, vilket strular till det lite för hemmalaget.

Rooney spring och river som vanligt men är alldeles för isolerad på topp som ensam anfallare. Vi måste spela med två renodlade anfallare. I dagsläget verkar ingen av de andra falla Ferguson riktigt på läppen. Endast Berbatov får chansen och han har väl i ärlighetens namn inte tagit vara på den. Owen måste känna sig mil ifrån speltid från start.

Diouf inhopp sa inte mycket. Springa kan han. Det visade han upp och det visar sig om det kan vara ett alternativ att starta med hemma mot Burnley. Jag skulle dock tro att Berbatov får chansen om han finns spelklar.

Ytterbackarna klara sig ganska bra och mittlåset känns sådär. De sätts knappt på prov men det syns tydligt att Evans är långt ifrån någon formtopp. Vi måste ändå spela med honom får att ge honom viktig matchtid.

Den andra halvleken vill jag bara dra ett streck över. Ingen kommer upp i någon hög kvalitet. Giggs kommer aldrig in i matchen och bytet gör också att Valencia försvinner. Scholes ser tyngre ut och dräller med bollen vissa tillfäller på egen planhalva men klarar sig ändå utan baklängesmål, som mot Fulham.

Evans krackelerar fullständigt och jag kan bara tacka polacken i mål, över att United åker hem med en poäng. En poäng, som jag ändå trodde skulle kunna bli tre efter den första halvleken. Matchens andra 45 minuter gör väl att man i stället för vara nöjd över en.

United hade chansen att gå upp i topp men tog den inte. Nu vill det till två renodlade anfallare och frejdigt anfallsspel hemma mot Burnley. Annat än tre poäng finns inte på kartan.

2010-01-09 | 18.30 | FA Premier League
BIRMINGHAM CITY – MANCHESTER UNITED
1-039Jerome
1-163Dann, självmål (Evra)
MANCHESTER UNITED
Kuszczak – Rafael, Brown, Evans, Evra – Valencia, Fletcher, Carrick, Scholes (Diouf 81), Park (Giggs 66) – Rooney
Avbytare: Amos, Neville, Owen, Anderson, Fabio
Varningar: Fletcher
Utvisning: Fletcher (84, två gula kort)
BIRMINGHAM CITY
Hart – Carr, R Johnson, Dann, Ridgewell – Larsson (Fahey 83), Bowyer, Ferguson, McFadden – Jerome, Benitez
Avbytare: Maik Taylor, Martin Taylor, Phillips, McSheffrey, Queudrue, Parnaby
Varningar: Carr, Larsson
Domare: Mark Clattenburg | Arena: St Andrews Stadium (Birmingham) | Publik: 28 907