Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Man Utd – Burnley 3-0 (0-0)

United vann med klara 3-0 mot Burnley, men det var återigen en insats som man som United-supporter långt ifrån skall vara nöjd med.

Matchen på lördagen kom att bli en klar 3-0 seger till slut. Det var dock inte siffror som speglade matchen. United var förvisso spelmässigt klart bättre, men bortalaget hade ett par riktigt heta chanser som man kanske borde ha gjort mål på. Detta var frukten av ett oerhört dåligt mittfältsspel från United’s sida, den defensiva biten talar jag då om.

Man Utd
Sir Alex valde en relativt väntad elva, trots att jag gissade fel på en del spelare i införrapporten. Jämfört med min införrapport så fanns Neville på högerbacken istället för Rafael och Nani startade sin första ligamatch sedan den 31/10 på bekostnad av Obertan. Scholes startade centralt istället för Anderson och Berbatov spelade på topp istället för Owen. Edvin van der Sar startade sin första match på 2 månader och ersatte Tomasz Kuszczak.

Burnley
Nye managern Brian Laws tvingades undvara mittbacken Clarke Carlisle, David Edgar spelade i hans ställe, annars var laget formerat precis som jag förutspådde i införrapporten.

Första halvlek:
Som vanligt den här säsongen så började United trevande, hade mycket boll men skapade förvånansvärt lite. Det var istället bortalaget som hade den första riktigt heta chansen. United hade en hörna som Burnley rensade och bollen hamnade hos Chris Eagles som slog bollen i djupet till David Nugent. Nugent hittade på andra sidan Steven Fletcher som helt fri med Van der Sar sköt utanför. Var fanns täckningen på hörnan kan man ju undra? Det går inte att gå upp med båda mittbackarna om inte båda ytterbackarna och en av mittfältarna (i det här fallet Scholes) stannar hemma, uselt försvarsagerande.
Det var på kanterna som United försökte ta sig fram, Burnley packade hela laget i mitten av plan. Framför allt Antonio Valencia var lyckosam mot förre city-spelaren Stephen Jordan och hade stundtals lekstuga. Flera farliga inspel kom från Valencia, men inget av dom förvaltades tillräckligt bra. Rooney och Berbatov var de största syndabockarna med varsin riktigt bra chans som måste sitta.
Nani hade en också en riktigt bra chans i slutet på halvleken när ett inspel från Valencia hittade portugisen som cykelsparkade bollen mot mål, Brian Jensen räddade dock till hörna.

Andra halvlek:
Andra halvlek brukar alltid vara då United sätter högre fart på passningsspelet och då alla spelare ”vaknar” till. Så också denna gång.
Redan efter några minuter hade United skapat flera chanser. Nani hade ett bra skott, Scholes en nick och ett inspel från Valencia missade flera spelare i mitten. Berbatov producerade sedan ett nummer i absolut världsklass när han vände bort Edgar med en brilljant nedtagning, skottet därefter tog dock i Jensen’s vänstra stolpe och till inspark. Det såg mer och mer ut som ytterliggare en ”sådan där dag”, som det varit alldeles för många av redan.
Förre United-spelaren Chris Eagles var inblandad i nästan allt som Burnley presterade i anfallsväg, han var en av planens bästa spelare faktiskt. Det var också han som spelade fram Nugent till fritt läge, hans skott gick dock utanför. Återigen ett uselt agerande på det centrala mittfältet där Scholes hela tiden stod fel i positionerna och på så sätt öppnade upp en yta som aldrig få finnas.
Strax efter detta tog United dock välförtjänt ledningen. Nani hittade Rooney i mitten som slog en djupledsboll till Berbatov. Bulgaren sprintade förbi sin back och lyfte in 1-0 bakom Jensen.
5 minuter efter kom 2:an. Berbatov sköt ett skott som räddades av Jensen, returen hittade så småningom fram till Rooney som tog god tid på sig innan han placerade in 2-0.
Berbatov och Rooney byttes därefter ut till förmån för Michael Owen och nye Mame Biram Diouf, ett byte med city-matchen i tankarna troligen.
Van der Sar sattes på prov ett par gånger i slutet av matchen, han räddade ett skott från Fletcher till hörna och samme Fletcher hade en nick i stolpen, som holländaren dock hade full koll på.
Diouf skulle göra sitt första mål för United med ett par minuter kvar av matchen. En långboll från Neville bakom Burnley’s försvar var senegalesen först på med huvudet och lobbnickade över Jensen till 3-0.
På tilläggstid hade Tyrone Mears en mycket bra frispark som Van der Sar gjorde en mycket kvalificerad räddning på, returen sköts på Neville’s täckande hand, ingen straff utdömdes.

Sammanfattning och spelarbetyg:
United var det odiskutabelt bästa laget, men man är fortfarande åt helsicke för ineffektiva. Medan Chelsea gjorde 7 mål på 11 skott på mål så gjorde United bara 3 på 10, alldeles för dåligt förstås. Att man sedan släppte till ett par riktigt heta chanser, som i ärlighetens namn Burnley borde gjort mål på gör inte saken bättre. Jag har dock inga klagomål på försvararna i dessa lägen, åtminstone inte mittbackarna. Den första chansen kom till p.g.a att Evra stötte för högt upp på hörnan och att Scholes inte fanns på plats i defensiven. Burnley skapade mycket centralt i banan och jag kan inte fatta att Sir Alex väljer att spela Paul Scholes som den defensive mittfältaren när Michael Carrick fanns på plan samtidigt. Scholes är alldeles för osnabb, har inte förmågan att läsa spelet och är alldeles för dålig på huvudet och i positionsspelet. Carrick är en oerhört smart spelare och har förr visat sig vara mycket bra i denna position, Scholes är giftigare längre fram i banan där han kan få tillfälle att skjuta och komma till avslut mer. Scholes skall definitivt inte spela som den defensive av de 2 mittfältarna, i princip allt som Burnley skapade kom därifrån, usel taktiskt miss av Sir Alex.

Det var oerhört skönt att ha Van der Sar tillbaka mellan stolparna, han inger ett mycket större lugn och är betydligt säkrare på allt än vad Kuszczak är. I försvaret görs inga större misstag, de båda mittbackarna gör en godkänd insats även om Evans positionsspel inte var bra vid ett par tillfällen. Neville gör en godkänd match men jag hade hellre sett en betydligt offensivare Rafael, Evra gör ingen av sina större matcher men visar vem som är den bäste på den positionen i världen fortfarande. På mitten var Valencia outstanding, bäste man på plan. Han hade lekstuga med Jordan och skapade många farliga chanser med sina fina inlägg, men varför kan karln inte använda vänsterfoten? Nani försökte och gjorde en hyffsat bra match för att inte ha spelat på länge. Scholes var i vanlig ordning suverän i passningsspelet, men som tidigare nämnt så är hans positionsspel i defensiven under all kritik. Carrick gjorde tack vare detta inte heller någon större match, hade man bytt position på de båda så hade det garanterat blivit klart bättre. Berbatov gjorde en bra match och låg bakom mycket i anfallsväg och Rooney var som vanligt bra. Tyvärr är det dock fortfarande så att Rooney springer ”I vägen” för Berbatov alldeles för mycket. Han skall ligga längst upp som spjutspets med Berbatov där bakom som targetplayer, men Rooney vill vara överallt allt som oftast.

Nästa match är mot manchester city på tisdag i Carling Cup, den minst prioriterade tävlingen som United ställer upp i, men man vill inte gärna förlora mot grannarna trots detta.