Matchrapport: Arsenal-United 1-3 (0-2)

En makalös insats från United gav en högst välförtjänt 3-1-seger i nyckelmatchen borta mot Arsenal. Wayne Rooney och Nani var på strålande spelhumör och med varsitt mål blev duon tungan på vågen när United hakade på Chelsea i tabelltoppen.

Lagen:
Som väntat formerade Sir Alex Ferguson sitt United i en 4-5-1-upställning med Wayne Rooney ensam på topp. I Ferdinand (avstängd) och Vidic (ny skada?) frånvaro tog Brown och Evans hand om mittbacksplatserna och unge Rafael da Silva fick återigen ta hand om högerbacksplatsen. Något överraskande fick Paul Scholes starta, vilket är överraskande p.g.a. att Sir Alex sällan spelar Scholes från start med tre dagars mellanrum. Än mer överraskande var att formstarke Nani föredrogs framför Valencia på högerkanten, ett val som föll minst sagt väl ut.

Arsene Wenger bjöd inte på några skrällar i elvan och de elva bästa spelarna tillgängliga för Arsenal startade matchen.

Första halvlek:

Matchen som Sir Alex innan avspark beskrev som ”säsongens viktigaste” var jämn inledningsvis och United ska vara glada att man inte åkte på ett mål tidigt i matchen då Arshavin vid ett flertal tillfällen utnyttjade sitt övertag mot Wes Brown för att skapa några heta chanser, men avsluten svek ryssen.

Med drygt halvtimmen spelad föll det första målet och även om det till slut kom att räknas som ett självmål av Almunia så ska inget tas ifrån Nani som stod för en sanslös soloprestation. Med bollen under kontroll högt upp på högerkanten klackade portugisen sig fram mellan en passiv Clichy och Nasri, vände bort Denilson med en kroppsfint som fick brassen att se ut som fastvuxen i gräset innan han läckert chippade bollen mot den bortre stolpen (inlägg eller målförsök är oklar) och över Almunia som fumlade in den i eget mål. Målet höll absolut världsklass och visade på hur mycket talang som finns i den skulpterade kroppen.

Bara några minuter senare skulle United utöka ledningen, med ett mål som var kusligt likt Ronaldos kontringsmål i 3-1-segern över Arsenal i CL-semin förra våren. Wayne Rooney fick tag i bollen utanför Uniteds straffområde och slog en passning på ytan till Nani som sprintade hela vägen till Arsenals straffområde innan han serverade Rooney (som tagit en monsterlöpning hela vägen) med en perfekt passning i steget som engelsmannen borrade in vid den bortre stolpen. De två klassmålen inom fyra minuter i mitten av den första halvleken knäckte Arsenal och förmodligen (?) försvann Gunners tro på en ligatitel igår.

Andra halvlek:
Den andra halvleken började som den första, med Arsenal som gång på gång försökte ta sig igenom Uniteds täta försvar men om inte centrallåst med Carrick/Fletcher/Scholes vann bollen i ett tidigt skede så var det Evans eller Brown som kunde rensa undan och starta blixtsnabba kontringar. Det var just ännu en kontring som skulle komma att sänka Arsenals alla förhoppningar om en väg tillbaka in i matchen. Denilson tappade bollen en bit in på Uniteds planhalva, Park spelade genast till en mötande Rooney som la tillbaka bollen till Carrick som hittade en framstormande Park med en perfekt djupledspassning. Arsenal blev helt tagna på sängen och trots att Park hade både Rooney och Nani med sig så kunde sydkoreanen sprinta hela vägen fram till Almunia, gå på eget avslut och enkelt rulla in bollen i mål för 3-0.

Arsenal försökte sedan desperat få till ett mål, men Uniteds överlägsenhet var smärtsamt uppenbar för en extremt besviken Arsene Wenger på Arsenal-bänken och trots att Vermaelen (varför spelar han inte forward?) reducerade i den 80:e minuten så var det aldrig riktigt nära att Arsenal skulle komma tillbaka. Det blev i stora drag en repris på CL-semin förra året då United kontrade sönder Arsenal och vann, precis som nu, med 3-1.

Analys:
Taktiskt sett var matchen fulländad från Uniteds sida. Det var nästan genant att se hur överlägsen Uniteds kontringsfotboll var Arsenals kortpassningsspel. Den reservbetonade backlinjen i United märktes inte så mycket, mest på grund av en übersäker Van der Sar bakom samt en mittfältstrio som samtliga spelade nära toppen av sin förmåga. I Park, Nani och Rooney hade United tre spelare med fart och självförtroende nog att orska Arsenal enorma problem och de prestationer som United nu radat upp inom loppet av två veckor har skänkt alla oss fans nytt hopp inför slutspurten av säsongen.

Nästa match:
Nu väntar en välbehövlig veckas vila för United innan krisdrabbade Portsmouth kommer på besök till Old Trafford. Tre poäng där är givetvis ett måste och seger för United med två mål eller fler (till runt 1.50) är nästa helgs säkraste spel.