Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United Review #22

What a difference a week make. Först förnedrade United lilla city och skickade räknaren på Stretford End till 34. Därefter åkte man till London och lekte med ligatrean. Till sist misslyckades Chelsea att besegra hopplösa Hull, varför United helt plötsligt har ligasegern i egna händer. Dessutom rykten om att Glazers dagar som Uniteds ägare kan vara räknade. Det betyder att United Review den här gången är en ovanligt glad och bara lite cynisk kolumn.

”I haven’t read the transcript of it, Sometimes you get carried away and sometimes you get misquoted. But there is no such thing as off the record either. You have to be guarded in everything you say.”
Garry Cook var kaxig och menade att city definitivt skulle besegra United i ligacupsemifinalen. Sir Alex Ferguson använde Cooks ord i sitt lagsamtal innan matchen och tycker att Cook får skylla sig själv som trodde att han pratade off the record.

Senaste United Review. Den här kolumnens historia är arkiverad under rubriken ”arkiv” i huvudmenyn. Nya United Review publiceras när jag har tid och lust – målsättningen är att så ska ske en gång i veckan men det är inget löfte. (Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

LOVE UNITED HATE GLAZER
¤ Glazer, ekonomi och protester fortsätter att ta stor plats i media.
¤ Paul Marshall, som har varit med och grundat en hedgefond, tycker att är dags för Uniteds supportrar att köpa klubben (The Telegraph).
¤ Och kanske är tiden kommen. The Telegraph berättar att finansmannen Keith Harris och MUST (Manchester United Supporters’ Trust) leder ett konsortium av investerare och Unitedsupportrar – kallade Red Knights, eller röda riddare – som vill köpa United av Glazer. M.E.N. berättar att konsortiumet blir allt starkare. M.E.N. berättar också att bookien Fred Done, föga överraskande, är en av investerarna i konsortiumet.
¤ The Telegraphs Henry Winter tycker att protesterna mot Glazer borde fungera som en väckarklocka för FA.
¤ Samtidigt går det inte bra för obligationerna som Glazer sålde. (The Guardian.)
¤ Samtidigt menar både The Guardian och The Telegraph att den lilla aktiviteten under silly season är ett bevis på att den ekonomiska verkligheten börjar komma ikapp fotbollen.
¤ Till sist så passar David Gill på att slicka Glazers arsle då han kallar supportrarnas protester mot Glazer för löjlig och säger att Uniteds skuld inte alls är ett problem. (The Guardian.) Samma Gill tyckte 2005 att skulden som Glazer ville lägga på United var en säker väg till ruinens brant. Fast det är klart, får man en löneförhöjning på 60% är stolthet kanske inte så viktigt.

”After the match, Paul Scholes is usually the first United player to leave the stadium – so early that the lads are still selling United We Stand to the dispersing crowds. He’s not one for talking tactics in the players’ lounge or gladhanding with sponsors. Scholes usually winds his window down for a copy and this week he had a question for our seller Chappy.
’What was all the green and gold about mate?’
’It’s a protest against Glazer. You must want them out too?’
’I’d better not answer that one,’ replied Scholes, before the window went up.”

Andy Mitten antyder att Paul Scholes inte gillar Glazer.


United’s soul is never sold,
So proudly wear that green and gold,
We’ll never wear our famous Red,
’Til Glazer’s gone or even dead,
So raise that ancient standard high,
By green and gold we’ll live or die,
That day will come again for sure,
When we can wear our Red once more.

UNITED REVIEW-SPELAREN
Nani. Det. Trodde. Jag. Aldrig. Fortsätt så gosse så kommer vi att vara miljoner som samlas för att äta humble pie.

”Maturity is why we’re seeing the best of [Nani] now. His last three games have been absolutely first class but today was his best. He’s a very shy boy and maybe his personality is getting stronger to play for us every week. Today was an example of that maturity.”
Sir Alex Ferguson förklarar Nanis form med mognad.

TANKAR, FUNDERINGAR OCH ÅSIKTER
¤ Viva John Terry är en sån där person som man inte ens skulle pissa på om han brann. Han är en äcklig, rasistisk, myglande och otrogen idiot.
¤ Ibland saknar jag David Beckham i United. Men så lottades United mot David Beckham i Champions League och så minns jag varför det trots allt var rätt skönt att Beckham försvann. Här borde det handla om United mot Milan i en klassisk Europacupmatch men allt handlar istället om Beckham. Jävla mediacirkus.
¤ Det blev, föga oväntat, ingen ligacuptitel för Manchester city. I halvtid när United möter Villa i ligacupfinalen är det exakt 34 år sedan city sist vann en titel. Läge att fira med andra ord. Fast är man citysupporter spelar ju sånt inte så stor roll – det finns alltid en liten, meningslös, prestation man kan fira ordentligt. Som när man besegrade Barcelona i en träningsmatch. Den prestationen ansågs bra nog för att förevigas på en tröja.

SPELADE MATCHER
2010-01-27 United-city 3-1 (0-0) [Scholes, Carrick, Rooney]
United: van der Sar – Rafael (Brown 74), Ferdinand, Evans, Evra – Nani (Valencia 90), Carrick, Scholes, Fletcher, Giggs – Rooney
Med ett mål på övertid orsakade Wayne Rooney massiva tårar. Stackars city får vänta på sin första titel sedan 1976. Ha. Ha. Ha.

”We could have finished it off earlier when we were in a commanding position but to win it like we did makes for a very special night. The place was bouncing and we’ve sent everyone home happy on the red side. There was a lot riding on the game tonight, playing against city with the chance to get to a final bit we’ve come through it and we’re delighted. Our dressing room was a happy place to be.
[…]
[Wayne Rooney] is awesome. He just keeps improving. When I first came to the club, I thought he was a great player. But three years on he’s improved again. He just gets better and better. All credit to him because he’s taken on more responsibility up top and not only is he scoring goals, he’s creating them for others. He’s doing everything you could possibly ask of him. Let’s hope it continues until May.”

Michael Carrick var förstås nöjd efter matchen och passade också på att skicka en kärleksförklaring till Wayne Rooney.

”I thought [Wayne Rooney] was much better today than he was on Saturday [when he scored four goals]. His control, his leading of the line, his penetration was absolutely fantastic. It was a wonderful performance, truly world class.
[…]
[Darren Fletcher] is incredible. He was all over the place. I don’t know what he’s got inside him but maybe it is two engines. He has matured in terms of his knowledge of the game.
[…]
You like to win your derbies. The atmosphere tonight and the fact it was a semi-final tie added a lot of spice to the match. We kept our patience, that was important. Once we got into the last third of the field we always looked a threat. Nothing really happened in the first half as they sat deep. What we said at half time was to keep playing our football and keep penetrating. In the second half, the players were fantastic.”

Sir Alex Ferguson var också mycket nöjd efter matchen.

”I am very sorry because I thought we played very well. We were under pressure for only 10 minutes. We played well. We were unlucky. For the rest of the game we played very, very well. I am very sorry for the players because tonight they played very well.”
Manchester city blev utspelade i 180 minuter, men Roberto Mancini tycker att hans lag hade otur. Det är emellertid positivt att han tycker att laget gjorde en mycket bra insats, det visar hur lång väg city har till toppen.

2010-01-31 Arsenal-United 1-3 (0-2) [Rooney, Park, självmål]
United: van der Sar – Rafael, Brown, Evans, Evra – Nani (Berbatov 89), Carrick, Scholes (Giggs 71), Fletcher, Park (Valencia 87) – Rooney
United lekte med Arsenal i en match som i mångt och mycket påminde om Champions League-semifinalen från i våras.

”It was a great performance by us. I’m really pleased with that. At this time of the year we really need to kick on and I think Wednesday’s result really galvanised us. You saw today the players were really ready for the game. They were sharp and good with their passing, and you could see we created a lot of chances.”
Sir Alex Ferguson var mycket nöjd med Uniteds insats och menade att segern mot city sporrade laget.

”I think that was my best game. I played well, scoring and getting an assist. It was a fantastic performance from the team and I was so happy to help. I’m working hard every day to be fit for the team. I want to help the team play well. I can feel the confidence of my team-mates, the fans and the manager. I’m so happy and want to continue this good form.”
Nani tycker att han gjorde sin bästa match och var glad att kunna hjälpa laget till segern.

”It was 11 men against 11 children. We never doubted ourselves. We have much more experience and that’s what made the difference. We were always confident. […] It is a great United team that won. Football today is not only about playing well, it’s about winning trophies. Everybody talks about the way Arsenal play but, at the end of the day, it’s about winning silverware. At United, we play well and we win. Tactically and technically we were superior. You look at our starting 11 and theirs and you see that we are well above.”
Repris på semifinalen i Champions League från i våras? Detta sa Patrice Evras då och det passar precis lika bra efter söndagens match.

KOMMANDE MATCHER
2010-02-06 16.00 [PL] United-Portsmouth (visas på Canal+ Sport 1)
2010-02-10 20.45 [PL] Aston Villa-United (visas på Canal+ Sport 2)
2010-02-16 20.45 [CL] Milan-United (visas på Viasat Fotboll)
2010-02-20 13.45 [PL] Everton-United (visas på Canal+ Sport 1)
2010-02-28 16.00 [LC] United-Aston Villa (visas antagligen på Canal+ Sport 1)

Pompey på hemmaplan på årsdagen av Münchenolyckan ska förstås betyda tre poäng till United. Villa på bortaplan är tuffare. Sen nästan en veckas spelledigt (med reservation för att man klämmer in West Ham-matchen här) innan United åker till Milano för att möta David Beck… förlåt Milan i Champions League. Därefter en ny tuff bortamatch i ligan, nu mot Everton. Det känns som Squeaky Bum Time. Februari avslutas sedan med en träningsmatch på Wembley mellan Uniteds reservlag och Villa.

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Owen Hargreaves behåller förstås sin plats på skadelistan. Sir Alex Ferguson hoppas nu att Hargreaves ska kunna delta mot Milan i Champions League. (Sky Sports.)
¤ John O’Shea skulle vara borta resten av säsongen p.g.a. en blodpropp sades det men de senaste uppgifterna är bättre läsning och kanske kan O’Shea vara tillbaka redan i mars (Sky Sports).
¤ Nemanja Vidic var frisk nog att sitta på bänken mot city men fick sedan problem igen och kunde inte medverka mot Arsenal. Oklart när han kan spela igen.
¤ Rio Ferdinand var elak i matchen mot Hull och belönades med tre matchers avstängning för något som domaren inte såg. Fel tyckte United och överklagade, varför Ferdinand kunde spela mot city. FA tyckte att Uniteds överklagan var löjlig och plussade på en match på avstängningen. Fel tyckte United och överklagade igen med risk för att Ferdinand får ytterligare en matchs avstängning. (Sky Sports.) I väntan på resultatet av Uniteds överklagan är Ferdinand avstängd mot Pompey, Villa och Everton.

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ Snakebite åkte till Manchester för att se United mot Leeds och city. Resereportage: United – Leeds/city.
¤ Jag tyckte till om situationen i United: State of the Nation.
¤ Wayne Rooney har pratat med median, Mirror Football sammanfattar det hela.
¤ Sportjournalisten Mats Svensson är ansvarig för MUSS-bloggen som uppdateras med ungefär två inlägg om dagen. Missa inte!
¤ Andy Mittens blogg på FourFourTwo är alltid läsvärd, även om den bara uppdateras en gång i veckan.

”[When he says that Fletcher is anti football] Arsene lets himself down. What he said was disappointing and actually, I don’t think he believes it for a minute. Everyone knows that Darren Fletcher is not a dirty player or a physical player. He is not built that way. But he can win the ball and his timing and energy to get to it is fantastic. You can’t call that a fault. Being able to tackle properly is a great part of the game.”
Sir Alex Ferguson tycker att Arsene Wenger har varit elak mot Darren Fletcher.

DIVERSE
¤ Den hopplösa Garry Cook riskerar att få sparken efter att ha hjälpt United till seger i ligacupsemifinalen. Cooks tidigare tabbar inkluderar bl.a. den misslyckade värvningen av Kaka (vilket Cook skyllde på Milan), hans sätt att hantera managersituationen i city och när han välkomnade citylegenden Uwe Rösler till ”Manchester Uniteds” hall of fame. Rätt man på rätt plats. (The Guardian.)
¤ Viva John Terry har gjort bort sig igen. Den här gången har han idkat sexuellt umgänge med Wayne Brigdes förra flickvän. (The Guardian.) Terry kan mycket möjligt vara fotbollsvärldens äckligaste spelare – och det är ingen liten bedrift.
¤ Barry Fry är bitter och anklagar Sir Alex Ferguson för nepotism. Enligt Fry så var anledningen till att Fergie inte ville låna ut Danny Welbeck till Peterborough att Uniteds boss ville straffa Peterborough för att de tidigare under säsongen sparkade Fergie Junior. (Sky Sports.)
¤ Arsenal-United var världens första sportsändning i 3D och visades på några utvalda pubar i England och på Irland. Sky Sports.
¤ Det var stökigt utanför planen när United mötte city. The Guardian.
¤ The Times berättar att Chris Smalling inte kommer att få spela när United möter Fulham.
¤ BBC berättar att Darren Fletcher har misskött sig i trafiken.
¤ Edwin van der Sar tackar United för det stöd han har fått då hans fru har varit svårt sjuk. (Sky Sports.)
¤ Phil Dowd kommer att döma ligacupfinalen.
¤ Wayne Rooney kommer snart att göra upp med sina gamla agenter i rättssalen. (The Telegraph.)
¤ Sir Alex Ferguson har besökt sin gamla skola i Glasgow. (Herald Scotland.)

”Things haven’t been good between [myself and David Moyes]. I’ve said a few bad things in the past about him, but when I look back, I see what he did for me. He helped make me the player I am today.”
Wayne Rooney vill bli kompis med David Moyes.

SILLY SEASON 2009/10
¤ Så säger vi då äntligen tack och adjö till silly season. Nu är det värvningsstopp fram till sommaren. Inte mycket intressant hände under silly seasons sista dagar.
¤ United värvade förvisso Fulhams Chris Smalling men han kommer inte till klubben förrän i sommar.
¤ Dessutom blev Zoran Tosic utlånad till Köln för resten av säsongen.

”It’s disappointing because we’re losing a great talent who has a very exciting future and I would have loved him to play in a Fulham shirt. But when United come calling it’s not that easy to stand in a player’s way. I’ve got to congratulate Alex [Ferguson]. [Smalling will] go on to do great things for Man United and it’s a pity I’ll be watching him do it for them and not Fulham.””
Roy Hodgson ville behålla Chris Smalling i Fulham men ville samtidigt inte stå i spelarens väg när United kallade.

Rykten
¤ Nytt kontrakt för Wayne Rooney? Ja, i alla fall enligt The Telegraph. Samma tidning berättar också att Real Madrid inte funderar på att värva Rooney.
¤ United och Wigan (?!) uppges vara intresserade av Atletico Madrids målvakt David De Gea (Sky Sports).
¤ The Times menar att Uniteds värvning av Chris Smallings innebär att Nemanja Vidic kommer att lämna United.
¤ Anderson har varit centrum för spekulation den senaste tiden efter att brassen, enligt uppgift, besökte sitt hemland utan Uniteds tillåtelse. Vasco da Gama verkar vara intresserade av att värva Anderson men antyder att de inte har råd (Sky Sports). Goal.com menar att Paris St Germain försökte låna brassen utan att lyckas medan Daily Mail menar att Lyon kan vara framtiden för Anderson, kanske i en bytesaffär med Lyons målvakt Hugo Lloris.
¤ Gabriel Obertan länkades samman med en turkisk klubb, vilket omedelbart dementerades av Obertans agent. Kanske kom dementin lite väl fort? (Sky Sports.)
¤ Daily Mail påstår att Michael Owen kommer att tvingas lämna United i sommar.

RESERVER OCH JUNIORER
Reservlagsmatcher
2010-01-28 United-Bolton 1-0 (1-0) [Gray] (Manutd.com)
United: Foster – Gray, De Laet, Gill, Fabio – Stewart (Norwood, 46), C Evans (Brandy 16, Dudgeon, 83), James, Hewson, Obertan – Diouf
David Gray gjorde matchens enda mål när Uniteds reserver besegrade Bolton. United leder därmed reservlagsserien.

2010-01-31 Stabaek-United 0-3 (0-2) [Diouf 2, Dudgeon] (United.no)
United: Amos – R Brown, Gray, Gill (Hewson 59), Dudgeon – Norwood (Possebon 59), James, Evans, Obertan (Moffatt 83) – Brandy (Steart 64), Diouf
Uniteds reserver reste till Norge för att träningsspela mot Stabaek inför drygt 9000 galna norrmän. United vann tämligen enkelt med 3-0. Diouf gjorde två själv och spelade sedan fram Dudgeon till Uniteds tredje.

Juniorlagsmatcher
2010-01-28 Blackburn-United 3-0 (1-0) (Manutd.com)
United: Devlin – R Brown (Morrison 72), Wootton, McGinty, Fryers (Cofie 77) – Ajose, Tunnicliffe, Pogba, King – Petrucci (Hussain 53), Keane
Äventyret i FA Youth Cup är över för Uniteds reserver sedan man förlorat borta mot Blackburn med 3-0 i den femte omgång.

2010-01-30 United-Liverpool 0-1 (0-0) (Manutd.com)
United: Johnstone – Massacci, Ajose, Wootton, McGinty – Tunnicliffe, Cole (Lingard 40), Pogba, Cofie (Morrison, 72) – Keane, Hussain (King, 72)

Utlånade spelare
Drinkwater till Huddersfield, hela säsongen
Cleverley till Watford, hela säsongen
Hewson till Bury, resten av säsongen
Tosic till Köln, resten av säsongen
Welbeck till Preston, resten av säsongen

¤ Sam Hewson har blivit utlånad till Bury för resten av säsongen (BBC).
¤ Tom Heatons tid i Rochdale verkar vara över. Oklart var målvakten hamnar härnäst, antagligen blir det Uniteds reservlag innan en förmodad permanent flytt i sommar.

”Tom [Cleverley] was with the United manager at the weekend and went to the Emirates to experience what it would be like. He had five minutes with Sir Alex who gave him targets for the season.”
Watfords manager Malky Mackay berättar att Tom Cleverley pratade med Sir Alex Ferguson i samband med Uniteds match mot Arsenal.

Övrigt
¤ Juniorerna Ryan Tunnicliffe och Ravel Morrison har skrivit på proffskontrakt med United.

GAMLA UNITEDSPELARE
¤ Från bioduken till teaterscenen – Eric Cantona har debuterat som teaterskådespelare (The Guardian).
¤ Sir Alex Ferguson ångrar inte att han sålde David Beckham. (The Guardian.)

MUSS-FRÅGAN
Dålig fantasi betyder att vi fortfarande undrar vad besökarna tycker om grönt och guld-kampanjen. Någon som har förslag på intressanta omröstningar?

MUSS-RESOR
MUSS reser till Old Trafford för att stödja United i jakten på den 19:e ligatiteln. Fortfarande finns det enstaka lediga platser på flera resor. Missa inte chansen att besöka Old Trafford! Läs mer här.

VIDEO

United-city 3-1, höjdpunkter:

Arsenal-United 1-3, höjdpunkter:

Danny Welbeck gör ett drömmål för sin tillfälliga klubb Preston:

Garry Cook basunerar ut att city kommer att bli den största och bästa klubben i världen samt att city definitivt kommer att besegra United:

THAT’S IT
Är det något som saknas i United Review? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke.