Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man United – Portsmouth

En måstematch har Sir Alex Ferguson sagt. Premier Leagues just nu formstarkaste lag tar emot ett Portsmouth som går kräftgång, är fast förankrat på jumboplatsen och inte vunnit en ligamatch i år. Bara tre poäng räknas för United.

Liksom förra året har Manchester United prickat in toppformen lagom till det nya året. De toppar formtabellen de sex senaste matcherna och har tagit 16 poäng av 18 möjliga.  Portsmouth kommer till Old Trafford med 4 poäng under samma period och ligger sist i tabellen. Upplagt för nedvärdering med andra ord. Bäst Sir Alex skäller ut killarna ordentligt redan innan matchen.

Med tre raka segrar i ryggen och två stormatcher mot Manchester City respektive Arsenal, handlar det om att behålla det GO! som skapats i laget den senaste tiden. Skadeläget har lättat och spelare som Nani och Carrick har äntligen visat lite av vad de går för. Wayne Rooney sprutar in mål, och har nu sagt att han siktar på 30 innan säsongen är över. Han har spelat ensam på topp de två senaste matcherna, men bör nu få sällskap av antingen Dimitar Berbatov eller Michael Owen.

Självförtroendet i laget är på topp till skillnad från motståndarna, som senast i onsdags tvingades lämna Craven Cottage utan poäng – efter en ödesdiger försvarmiss som gav Fulham det mål som behövdes för seger.

Manchester United brukar ha lätt för ”Pompey”. I Premier League har de mötts 13 gånger, varav United gått segrande ur 9 matcher – vi får gå tillbaka till säsongen 2006/07 för att hitta den senaste förlusten, och den var på Fratton Park.

Manchester United

Skador/avstängningar: John O’Shea, Owen Hargreaves. Rio Ferdinand är avstängd.

Rafael åkte på en smäll mot Arsenal och har inte tränat i veckan men kan kanske spela. ”Hargo” är fortsatt utanför laget, dessutom har han inte tagits ut i CL-truppen, vilket antyder att hans medverkan i årets säsong kan ifrågasättas. Det ska dock nämnas att Sir Alex

I dag skrev manutd.com att Nemanja Vidic tränat bra i veckan och bör kunna ta en plats i startelvan, efter att hans skada blivit sämre inför matchen mot Arsenal.

Truppen: Van der Sar, Kuszczak, Neville, Brown, Rafael, Vidic, Evans, Evra, Fabio, Park, Nani, Valencia, Carrick, Scholes, Fletcher, Gibson, Anderson, Giggs, Rooney, Owen, Berbatov, Diouf.

Det är mycket troligt att Sir Alex gör flera förändringar inför denna match. Jag tror att han går tillbaka till 4-4-2, med Berbatov in bredvid Rooney i anfallet. Anderson är tillbaka i truppen (!), saken verkar vara utagerad och han har i en intervju talat om tiden utanför laget. Det är troligt att Vidic ersätter Rafael, Valencia har bänkats i några matcher men bör kunna luftas i denna match.  Kanske Anderson rentav får starta(?). Det känns också som det blir ändringar på mitten eftersom Fletcher och Scholes spelade två matcher förra veckan.

Håll ögonen på: Nani (om han spelar, annars kan ni ju alltid kolla på Rooney). Stackars Nani har haft sin abslut bästa tid under sina år i United, men trots det överträffats av en viss anfallare som inte kan sluta göra mål! 77 procent röstade dessutom fram Rooney till bästa spelare i januari på manutd.com medan Nani fick 18 procent av rösterna.

Portsmouth

Går som sagt riktigt dåligt på alla fronter för detta lag. De verkar med försäljningen av Younes Kaboul klara ekonomin säsongen ut, men på planen fortsätter eländet. Tredje bortamatchen på en vecka bör sluta med en tredje förlust under samma tid. 0-1 mot Fulham i onsdags, visserligen en svår bortamatch men som avgjordes efter slarv i försvarsspelet.

”Pompey” gjorde dock en bra match och trion Aruna Dindane, Derek Prince Boateng och Frederic Piquionne skapade ett flertal chanser. Stundtals ägde de faktiskt matchen, något som United absolut INTE gjorde på samma arena tidigare denna säsong.

Dock fattades skärpan i avsluten, något som varit ett problem hela säsongen. Basinas spel på mittfältet var dessutom bland det sämsta jag sett på teve i år.

Just målskyttet har gått dåligt. Dindane leder den interna skytteligan med hela fyra fullträffar, en mer än kollegan Boateng.

Skador/avstängningar: Smith, Hughes, Diop, Brown. Kanu är inte tillbaka från Afrikanska mästerskapen.

Truppen: Truppen har inte tillkännagivits än men i onsdagens match såg laget ut så här:

James, Finnan, Wilson, Ben Haim, Belhadj, Yebda, Basinas, Boateng, O’Hara, Dindane, Piquionne, Vanden Borre, Mullins, Owusu-Abeyie, Hughes, Rocha, Webber, Ashdown.

Håll ögonen på: Derek Prince Boateng är riktigt snabb, och brukar bjuda på härliga dribblingar. Men han får det nog så tufft mot Uniteds hårdnackade försvar. David James måste göra en kanonmatch om Portsmouth ska ha någon chans till poäng. Anfallaren Frederic Piquionne är på lån från Lyon och gjorde inna jul mål mot både Chelsea och Liverpool. Varning!

Domaren: Lee Mason har dömt United två segrar mot Wigan (5-0) och Birmingham (1-0). Han är glad i korten och har delat ut 75 gula samt fem röda kort denna säsong.

Manchester United – Portsmouth
Plats: Old Trafford
Domare: Lee Mason
Tävling: Premier League
Tid: 16.00

Matchen sänds på Canal + Sport 1 med start 16.00.

Mathias Asplund