Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United Review #24

Tre matcher – först en klassisk på San Siro, därefter en usel på Goodison och till sist en normal på Old Trafford – dominerar United Review den här gången. Dessutom skador och galna idéer samt en välkommen motgång för city.


The one thing that’s so amazing is that for the first 15 minutes [against Milan], I was feeling in shock, really in shock, because the atmosphere was unbelievable. Coupled with the noise when they scored, it certainly un-nerved me, and it un-nerved my players. No matter how much experience you’ve got, you get into that cauldron of noise, and the response it had from the Milan players, and you’re in there, and to get through that really did take a lot of courage.

Sir Alex Ferguson chockades av stämningen på San Siro. Jag, som också var på San Siro, chockas av Fergusons kommentar – stämningen var bra men knappast så speciell som Fergie vill få den till att ha varit.

Senaste United Review. Den här kolumnens historia är arkiverad under rubriken ”arkiv” i huvudmenyn. Nya United Review publiceras när jag har tid och lust – målsättningen är att så ska ske en gång i veckan men det är inget löfte. (Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

LOVE UNITED HATE GLAZER
¤ M.E.N. om ett möjligt uppköp av United.
¤ Samtidigt har Sir Alex Ferguson uttalat sig mycket sympatiskt om Uniteds supportrars protester mot Glazer. Mellan raderna kan man nästan läsa ut att Fergie inte gillar Glazer. The Guardian.
¤ The Guardian berättar om de enorma skulder som Premier League-klubbarna har – som, enligt en UEFA-rapport, uppgår till 56% av Fotbollseuropas totala skuld (The Guardian).
¤ M.E.N. diskuterar ett eventuellt samarbete mellan Uniteds och Liverpools supportrar vilket skulle kunna utmynna i en gemensam protest i samband med lagens möte i mars. Det känns emellertid självklart att ett eventuellt samarbete mellan United och Liverpool skulle gå genom The Football Supporters’ Federation.
¤ Till sist menar The Times att den vidriga Glazerfamiljen kommer att fatta ett sent beslut över huruvida de kommer att våga sig på en resa till Wembley när United spelar final i ligacupen.

UNITED REVIEW-SPELAREN
Wayne Rooney. Världens. Bästa. Fotbollsspelare.


For me, [Clarence] Seedorf is probably the best player I’ve ever played against. When we played Milan at the San Siro a few years ago, he was unbelievable.

Wayne Rooney gillar Clarence Seedorf.


All credit to Wayne [Rooney], he rang me to apologise about a year ago for all the things he wrote in his book. That was something that made me realise he was a maturing man. He realised what he had been given at Everton was great and his development, what we tried to do, was right. All in all, I think Wayne would probably look back on his time at Everton as being good. We probably weren’t ready for Wayne Rooney at the time. I think we would be more ready now.

David Moyes är inte längre arg på Wayne Rooney.

TANKAR, FUNDERINGAR OCH ÅSIKTER
¤ Veckans roligaste var förstås Fergies utskällning av Jonny Evans. Det är inte ofta den berömda hårtorken har visats offentligt.
¤ Veckans sämsta är Nani – som såg ut som den gamla Nani i Milano – Patrice Evra – som är helt ur slag för närvarande – och Jonny Evans – som har spelat som en junior de senaste matcherna.
¤ Kudos till Milan som inte erkänner Manchester citys existens.
¤ Manchester citys titellösa tid kommer för övrigt att passera 35 år sedan laget som vanligt misslyckades i en cupturnering. Den här gången var det mäktiga Stoke som blev för svåra. Och med tanke på att city redan är chanslösa på ligan och att ligacupfinalen nästa år spelas i mars kan vi alltså redan nu skicka räknaren på Stretford End till 35 trots att det är ett år kvar till 35-årsjubileet.
¤ Uniteds bortaform i Champions League är helt enkelt otrolig. Den här säsongen har vi vunnit fyra av fyra vilket gör att vi nu har sex raka bortasegrar i turneringen. (Vissa räknar finalen mot Barcelona som en bortamatch, trots att den spelades på neutral plan, men det passar inte min agenda så det gör inte jag.) Och vill vi hitta en bortaförlust i turneringen måste vi gå tillbaka till maj 2007 då vi torskade mot Milan. Imponerande.
¤ Mindre imponerande är Uniteds ligaform efter en bortamatch i Champions League. Den här säsongen har vi efter en bortamatch i turneringen tre förluster och en seger i nästkommande ligamatch. Man kan förvisso argumentera att vi har haft tuffa matcher (city, Villa, Chelsea och Everton) men facitet är inte bra nog. Och så jobbigt är det inte att flyga – så frågan är vad som är fel? Olyckskorpen noterar dessutom att om vi går vidare till kvartsfinal i Champions League så är det 50% chans att vi får en bortamatch direkt innan den potentiellt avgörande ligamatchen mot Chelsea.
¤ Motsvarande resultat förra säsongen var: tre vinster, två oavgjorda och en förlust. Men en av segrarna kom efter Arsenal borta medan de två oavgjorda noterades i inhemska cuper där vi matchade en roterad elva. Kanske ska också segern mot Stoke adderas – då den kom efter VM i Japan. Således bättre resultat förra säsongen, men mot sämre motstånd. Säsongen 2007/08 visar också bättre resultat än årets. Har United blivit dåliga på att resa eller är det bara en slump?


It’s harder when we decide to play three centre midfield players. That’s the difficultly, I think, for [Dimitar Berbatov] because he could play in any of our teams. We could even have played him in Milan, there’s no doubt about that, but I think the threesome of Scholes, Carrick and Fletcher have created quite a consistency, a level, of performance that makes it difficult to change that, particularly in those kind of matches. I don’t think I have a need to talk to him. He has trained very well. Every time I have spoken to him, he understands what we are doing.

Sir Alex Ferguson om Dimitar Berbatovs begränsade speltid.

SPELADE MATCHER
2010-02-16 Milan-MANCHESTER 2-3 (1-1) [Rooney 2, Scholes]
United: van der Sar – Rafael (Brown 89), Ferdinand, Evans, Evra – Nani (Valencia 64), Carrick (utvisad 90), Park, Scholes, Fletcher – Rooney
Wayne Rooney var magnifik och Darren Fletcher gigantisk, som vänsterytter (!), när Manchester vann en klassisk seger på San Siro – Manchesters första någonsin. Således stor fördel för Manchester inför returen på Old Trafford den 10 mars.


The next goal is going to be crucial. We went to win the first leg and we’ve done that, but it is still all to play for in the tie. We have seen the quality Milan have got in their side. They are capable of creating chances and scoring goals so we will have to be on top form to get through.

Darren Fletcher tar inte ut något i förskott.


[The red card] was very soft to be honest. It rolled at me and I flicked it into Pat’s path as he’s ran past me. It wasn’t as if there was a player from their team trying to get it and it didn’t slow the game down in any way. I was just shocked really, to be honest. […] [The Referee] said it was for kicking the ball away, but I don’t believe I kicked the ball away to be honest. I didn’t slow the game down in any way, I was just surprised more than anything.

Michael Carrick tycker inte att han förtjänade att bli utvisad. To be honest.


It was a catalogue [of errors] but I think the start they made to the game helped them and made us nervous. But once we settled I thought we did okay. I said that we had to make better use of the ball and use Wayne Rooney more because I thought he had the measure of them at the back and he was fantastic in the second half. The belief grew and getting the goal just before half-time was important. I thought we were coasting at 3-1 and then there was a carnival at the end of the game. We were completely in control of the match and that second goal has made it a game that it shouldn’t have been.

Sir Alex Ferguson var sådär lagom nöjd efter matchen.


These are two teams who want to win and try to win. They are always great games and there can never be any talk of catenaccio because that’s just not in either team’s repertoire. What happened? We were just up against a team called Manchester United and they know how to play football.

Clarence Seedorf.


It was all right. I enjoyed it. The fans were great to me. It’s great to play in front of a full stadium. We had three really good chances but you have to put those chances away. The second half the game opened up and they put them away. But it’s not over. We’ll go to Manchester and it’s going to be a tough game, we know that.

David Beckham njöt av att möta Manchester och vinkade till sina gamla supportrar flera gånger. Unitedsupportrarna svarade med att sjunga: ”There’s only one David Beckham”.

2010-02-20 Everton-United 3-1 (1-1) [Berbatov]
United: van der Sar – Neville, Brown, Evans, Evra – Valencia (Owen 81), Carrick, Fletcher, Park (Obertan 66) – Rooney, Berbatov (Scholes 66)
Ett energilöst United var chanslöst på Goodison trots att Berbatov gav laget ledningen.


We are disappointed and upset. I don’t want to give the excuse that we are tired after the amazing night in the San Siro. Yes, we are tired. I am tired. But mentally we lost the game. Everyone was talking about how tired they were and how their legs were tired. We were not focused about the game.

Patrice Evra menar att trötthet och dåligt fokus var anledningen till att United förlorade.


We were well beaten, it’s as simple as that. Second half we were outplayed. Maybe we left something in Milan, we looked tired, but when you are going for the championship you expect Manchester United to respond to the importance of the game. We started the game well enough but the equaliser galvanised them and gave them an incentive. The second half they were better. It was a bad result for us and at this time of the year you can’t afford results like that. We hope others drop points, and that can happen the way the league is going this season. Hopefully it turns out like that again. I don’t think we will panic.

Sir Alex Ferguson tycker att Everton vann rättvist men hoppas att Chelsea ska fortsätta tappa poäng.

2010-02-23 United-West Ham 3-0 (1-0) [Rooney 2, Owen]
United: Foster – Neville, Brown, Vidic, Evra – Valencia, Gibson, Scholes, Anderson (Park 19) – Berbatov (Owen 78), Rooney (Diouf 78)
Världens bästa fotbollsspelare gjorde två nya nickmål när United tog en kontrollerad 3-0-seger mot West Ham i snöovädret på Old Trafford. Först passade Berbatov till Valencia som slog ett magnifikt volleyinlägg som Rooney enkelt nickade i mål. Sedan passade Berbatov till Valencia som slog ett utmärkt inlägg som Rooney enkelt nickade in i mål. Till sist gjorde Owen 3-0 framspelad av Scholes.


It’s nice to be back. I enjoyed playing again. It’s a long time since I last played, but I am happy first of all that we won the game, and also that I feel OK in terms of the injury. I feel well and that’s very important for me. I didn’t feel any reaction today. So I am very happy. When I finished last season, I thought this season would be even better, but I’ve had the injury and this year has been very frustrating. I missed pre-season and two months recently. I hope the injury is in the past and I’m looking forward to the next games.

Nemanja Vidic var nöjd över att vara tillbaka i spel och ser fram emot att spela fler matcher.


We had to win. Saturday was disappointing, I think we all feel we were a bit drained by the emotions of the game in Milan, but you have to recover. I think what we showed tonight was a great appetite for the game. We were hungry to win the match and I think we deserved it thoroughly. But the football was good, we made chances, we had a good appetite and a good spread of our game. We used the ball very well in the second half. […] [The first] was a great, exciting goal. It was a great crossfield pass, a first-time delivery from Valencia and a marvellous header from Wayne. Then Valencia played a great one-two with Dimitar and it was a marvellous cross and a good finish from Wayne.

Sir Alex Ferguson var mycket nöjd efter matchen och tycker att Uniteds första mål var magnifikt.

KOMMANDE MATCHER
2010-02-28 16.00 [LC] United-Aston Villa (visas på Canal+ Sport 1)
2010-03-06 18.30 [PL] Wolves-United (visas på Canal+ Sport 2)
2010-03-10 20.45 [CL] Manchester-Milan (visas på Viasat Fotboll)
2010-03-14 14.30 [PL] United-Fulham (visas på Canal+ Sport 2)
2010-03-21 14.30 [PL] United-Liverpool (visas på Canal+ Sport 1)
2010-03-27 18.30 [PL] Bolton-United (visas på Canal+ Sport 1)

Ligacupfinalen mot Villa, på plastiga Wembley, väntar redan på söndag. Detta bringar fram dåliga minnen hos Gary Pallister som var med när United förlorade mot Villa i samma final 1994 – M.E.N. Sen är det visst fjantiga landskamper mitt i veckan innan United åker söderut för att möte Wolves. Därefter retur i Champions League mot Milan.


It’s been a hard time for all the family and when something like this happens it’s a tough situation. Luckily I was back in Holland when it happened because I was injured and it meant that I could be with her in hospital. It’s been a difficult period, but I’m happy things are improving at home.

Edwin van der Sar ser ljusare på framtiden igen efter en tuff tid tid i samband med hans frus stroke.

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Anderson är korsbandsskadad och missar resten av säsongen.
¤ Rio Ferdinand är ryggskadad igen, Fulham den 14 mars är möjlig comeback.
¤ Ryan Giggs har en armskada. Förhoppningsvis kan han göra comeback mot Milan den 10 mars.
¤ Owen Hargreaves behåller förstås sin plats på skadelistan. Inga nyheter den senaste tiden, så det är fortfarande oklart när eller om Hargreaves kan göra comeback.
¤ John O’Shea lider av en blodpropp. Officiellt väntas han inte spela mer den här säsongen men O’Shea själv hoppas på comeback så snart som möjligt.
¤ Nemanja Vidic verkar vara frisk igen.
¤ Michael Carrick är avstängd mot Milan.
¤ Nani har en match (ligacupfinalen mot Aston Villa) kvar på sin avstängning.


It is progressing very well. I have been doing some running on the water treadmill and the normal treadmill and I have not had any setbacks yet. The strength is improving. It is nearly 85% in my right leg. Once it is over 90 and nudging up towards 95 it is all systems go. But I am not going to set myself a target because it just adds to the speculation. I am itching to get back. Once you see the Champions League starting back up you know that is the business end of the season starting up. You have to be careful when you are injured not to force yourself to come back too soon and get injured again. It is hugely frustrating.

John O’Shea tycker att det är frustrerande att vara skadad.

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ Jag berättar Old Traffords historia.
¤ The Observer har lyckats få en stor intervju med Sir Alex Ferguson.
¤ The Guardian med en bildspecial om Sir Alex Fergusons karriär.
¤ The Guardian intervjuar Eric Harrison.
¤ Ransacker intervjuar John O’Shea.
¤ Red News transkriberar inte radiointervju som Sir Alex Ferguson gjorde.
¤ The Guardian berättar om den typen av problem alla gillar – nämligen problem i Manchester city.
¤ Sportjournalisten Mats Svensson är ansvarig för MUSS-bloggen som uppdateras med ungefär två inlägg om dagen. Missa inte!
¤ Andy Mittens blogg på FourFourTwo är alltid läsvärd, även om den bara uppdateras en gång i veckan.


I’ve ended my international career and won’t change my mind. I will not go the World Cup with Oranje. I made this decision after the World Cup qualifier against Norway and I will not change my mind. That’s all I want to say about this subject. It’s now up to goalkeepers such as Maarten Stekelenburg to prove that they’re worthy of their spot as Holland goalie.

Edwin van der Sar funderar inte på att göra comeback i det holländska landslaget.

DIVERSE
¤ I avdelningen bittra viktigpettrar som borde beläggas med yttrandeförbud för att skydda omvärlden från deras dumhet satsar Mirror Footballs Unitedskribent David McDonnell på att slå rekord då han hoppas att United ska förlora ligacupfinalen mot Villa för att Uniteds spelare vägrar att prata med McDonnell (puh, det var en lång mening). Stackarn.
¤ Mirror Football berättar att Premier League funderar på att inför ett playoff om den fjärde Champions League-platsen. Nonsens, tycker Sir Alex Ferguson (Sky Sports).
¤ Wolves vilade tio spelare mot United. Inte ok tycker Premier League och ger klubben en villkorlig bötessumma på 25 000 pund. Sky Sports. Resten av världen verkar tycka att Premier League är löjliga.
¤ Belfast Telegraph berättar om en av Sir Alex Fergusons goda sidor. Den här gången har Uniteds boss skickat ett sympatiskt brev till en polismans änka. Änkan blev ”mycket rörd” över tilltaget.
¤ Sir Alex Ferguson tycker inte att Laurent Blanc ska ta över som förbundskapten för Frankrike efter VM. Blanc själv säger att han inte planerar en lång karriär som manager. Och Zinedine Zidane tror att Ferguson funderar på Blanc som nästa manager i United. (Sky Sports.)
¤ The Telegraphs bloggare Mark Odgen tror dock att Uniteds nästa manager kan vara David Moyes, nu när Moyes åter är kompis med Wayne Rooney.
¤ Sir Alex Fergusons lag spelar fotboll på Wembley på söndag men hans häst, What A Friend, får vänta ett år till på att springa på Cheltenham (Daily Mail).
¤ Stackars Wayne Bridge vågar inte ställa upp i sommarens VM (The Times). Grow a pair, liksom.
¤ Sätt klubb före land är Sir Alex Fergusons budskap till Rio Ferdinand (The Guardian). Trots detta får den nya engelska lagkaptenen ansluta till den engelska truppen inför nästa veckas landskamp (The Telegraph).
¤ Michael Owen gjorde sitt första mål på nästan tre månader och sitt tredje ligamål för säsongen och genast kom de obligatoriska artiklarna om Owens eventuella VM-deltagande. Hur många journalistvänner har han egentligen? (The Telegraph.) Enligt BBC menar Owen själv dock att han inte räknar med VM-spel.
¤ I avdelningen poliser som borde syssla med något annat hittar vi den korkade Aberdeenpolisen som tycker att en tröja med trycket ”Anyone But England” är rasistisk. (BBC.)
¤ Det är tufft att vara spelare i Uniteds juniorlag. Dels får de inte bära färgade skor (The Guardian) och dels får de inte prata med media (Daily Mail).
¤ BBC berättar att har slagit till mot ett gäng svarta börs-handlare i Greater Manchester.
¤ Walter Smith, som kan tangera Jock Steins Old Firm-rekord med en seger till helgen, menar att Stein är den bästa managern i skotsk fotbollshistoria. Samtidigt menar han dock att Sir Alex Ferguson är den bästa skotska managern någonsin. Sporting Life.
¤ Annars har det varit den första anti-Liverpool-veckan på, ja någonsin. Först talade Daily Mail sanning och kallade Steven Gerrard för fuskare och sedan kritiserade Mirror Football Liverpools supportrar. Duck and cover. Tysta minuter, protestaktioner och en allmän bojkott av de två tidningarna lär följa i staden som inte accepterar att bli kritiserad.


I went to Brazil to think about my future. I didn’t go there to negotiate with other clubs, though. It’s been a difficult season for me as I haven’t played enough games. The coach has asked me for more effort and I accept that but I need more chances to play in the first team. I have explained my situation in private to him. I am not a machine. It is impossible to function at 100% in each match. I accept that my work was not good during some matches but those were not significant enough to stop me playing for a long time I hope. Sincereley, I am not finished at United. I insist that I can offer much to this team in the decisive moments of the season. I am happy here. I want to stay.

Anderson berättar att han åkte till Brasilien för att fundera på sin framtid. Han säger sig behöva mer speltid men medger samtidigt att hans insats inte har varit bra nog. Till sist säger han att han trivs i United och att han vill stanna. Sen blev han skadad och vi får inte veta förrän nästa säsong om det finns någon substans bakom de vackra orden.

SILLY SEASON 2010/11
¤ Edwin van der Sar har förlängt sitt kontrakt med ytterligare ett år.

Rykten
¤ Cirkusen runt Nemanja Vidic fortsätter. Daily Mail menar att 20 miljoner pund kommer att ta Vidic till Real Madrid medan The Times kör en nonsensartikel om att Vidic ska vara aktuell för Manchester city. Vidic själv har emellertid tröttnat på spekulationen och fastslår att han tänker stanna i United (The Telegraph) medan Sir Alex Ferguson säger att han vill behålla den serbiska backen (Manutd.com). Det känns inte som att det sista ordet är sagt…
¤ Sir Alex Ferguson tycker att Paul Scholes ska skriva på ett nytt kontrakt med United. The Telegraph.
¤ Cristiano Ronaldo har upptäckt att gräset inte är grönare i Madrid och kanske kommer att återvända till United. Någon gång. The Guardian.
¤ David Moyes vill inte sälja Jack Rodwell till United (M.E.N.).
¤ Sky Sports menar att CSKA Moskvas duktiga serb Milos Krasic kommer att fatta ett beslut om sin framtid innan sommarens VM. Det låter dock, tyvärr, som att han föredrar Spanien framför England.
¤ Och Simon Kjaer kommer inte att lämna Palermo om hans nya klubb inte kan garantera honom mycket speltid (Sky Sports).
¤ Uniteds scout Martin Ferguson (Sir Alex bror) tittade på Valencia. Alltså är David Villa i praktiken klar för United. I alla fall om vi ska tro på skvallersidan Mirror Football.


I almost left Hull during the last transfer window. Tottenham and West Ham were interested but Hull wanted too much money for me. But I won’t give up. If all goes well I see myself at a bigger club than Hull. If I could land a move to Manchester United, Arsenal or Chelsea it would make all Guineans proud of me.

Hulls Kamill Zayatte ropar på storklubbarna. Är det någon som lyssnar?

RESERVER OCH JUNIORER
Reservlagsmatcher
2010-02-18 United-Everton 2-0 (2-0) [Diouf, Stewart]
United: Foster – De Laet, C Evans, Gill, Fabio (R Brown 9) – Stewart, Norwood, Anderson (Wootton 60), Possebon, Obertan – Diouf (Brandy 64)

2010-02-24 Blackburn-United 1-1 (1-1) [De Laet] (Manutd.com)
United: Amos – R Brown, De Laet, Wootton, Gill – Stewart (W Keane 60), Possebon, Norwood, C Evans, Obertan (Brandy 60) – Diouf

Juniorlagsmatcher
2010-02-20 United-Blackburn 6-1 (2-0) [King, Brady, Cole, Pogba, Hussain, W Keane] (United Youth)
United: Devlin – Fornasier, Thorpe, Wootton, Fryers – Cole, Hussain, Tunnicliffe (Pogba 46), Brady (Lingard 70) – Ajose (W Keane 75), King

Utlånade spelare
Drinkwater till Huddersfield, hela säsongen
Cleverley till Watford, hela säsongen
Hewson till Bury, resten av säsongen
Tosic till Köln, resten av säsongen
Welbeck till Preston, resten av säsongen
Heaton till Wycombe, resten av säsongen


I’m delighted to have signed someone of [Tom Heaton’s] quality. Coming from a club like United and with the league experience he has gained, I’m sure Tom will be a very good acquisition. Manchester United have been very helpful in letting Tom join us and I’m looking forward to working with him.

Wycombes manager Gary Waddock är nöjd över att ha fått Tom Heaton på lån.

GAMLA UNITEDSPELARE
¤ Denis Law har firat sin 70:e födelsedag. M.E.N.

MUSS-FRÅGAN
I högerspalten kan ni rösta på om ni gillar förslaget om att det ska spelas playoff om den fjärde Champions League-platsen.

MUSS läsare var överens om att det är viktigt vem som bär kaptensbindeln. Av 141 röstande tyckte 131 stycken (93%) att det är viktigt, bara tio tycker att det är oviktigt.


They are big personalities. The England captain has to be someone vocal in the squad. And Rio has always been like that. He has always been popular in the dressing room and easy to get on with. The controversy of the changeover is unfortunate, but now it has changed Rio deserves it and will give it a great crack. And Fabio Capello was something that we really needed. He has grounded us.

Frank Lampard är politiskt korrekt.

MUSS-RESOR
MUSS reser till Old Trafford för att stödja United i jakten på den 19:e ligatiteln. Fortfarande finns det enstaka lediga platser på flera resor. Missa inte chansen att besöka Old Trafford! Läs mer här.

VIDEO
Milan-MANCHESTER 2-3, höjdpunkter:

Everton-United 3-1, höjdpunkter:

United-West Ham 3-0, Rooneys första mål:

United-West Ham 3-0, Rooneys andra mål:

United-West Ham 3-0, Owens mål:

THAT’S IT
Är det något som saknas i United Review? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke.


United’s soul is never sold,
So proudly wear that green and gold,
We’ll never wear our famous Red,
’Til Glazer’s gone or even dead,
So raise that ancient standard high,
By green and gold we’ll live or die,
That day will come again for sure,
When we can wear our Red once more.