Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Chelsea

Seriefinal och sexpoängsmatch. Väntan har varit lång, men nu är det dags för årets mest upptrissade match i Premier League.
Avgörs guldstriden redan imorgon?

Tre lag har varit exceptionella i årets upplaga av Premier League. Två av dem möts imorgon i en direkt seriefinal. Som tabellen ser ut just nu ligger Manchester United i pole position med Chelsea som främsta utmanare om ligatiteln. De dramatiska rubrikerna har avlöst varandra inför mötet och även om matchen inte nödvändigtvis avgör slutstriden, kommer den ha stor inverkan på var guldet hamnar i maj.

Manchester United FC
Dålig start på denna vecka. Efter öppningsmålet mot B.München i tisdags tog alla glädjeämnen slut. Svagt mittfältsspel tillät Bayern att växa in i matchen och till slut också stjäla segern efter ett sömnigt ingripande från Evra och backlinjen. Som extra salt i såret utgick Rooney skadad och blir borta omkring tre veckor. Snacket handlar nu givetvis om huruvida Manchester United har gått från den hetaste guldkandidaten till strykpåse utan Wazza. Svaret på det lär vi bli varse om imorgon.

Senaste förlusten i ligan kom 20:e februari mot Everton, 1-3. Därefter har United visat upp imponerande och stabilt spel, med segrar mot bland andra Milan x2, Liverpool och Aston Villa. Senast besegrades Bolton med 4-0 borta, noterbart är att Rooney vilades den matchen. Det ska dock sägas att United under säsongen har spelat åtta matcher till utan Rooney, där samtliga har slutat med seger.

Manchester United har en god vana att resa sig efter sämre resultat och denna goda moral hoppas vi på imorgon. Förutom Rooney på skadelistan, hittar vi också sedan tidigare Owen, Brown, Anderson, Welbeck, O’Shea, med viss reservation Hargreaves och Fabio. På anfallssidan finns alltså bara Berbatov som ett riktigt alternativ, men där bakom lurar Kiko Macheda, som är tillbaka från skada. Förra säsongen fick alla supportrar erfara hans målsinne när han gick in och säkrade viktiga poäng mot bland andra Villa.

Jag kan inte tänka mig någon annan startformation än 4-5-1 (4-2-3-1), med Berbatov på topp. Bulgaren, som gått från klarhet till klarhet under den senaste tiden, har nu sin chans att tysta alla kritiker. Två mål mot Bolton senast vittnar om god form, men nu är det dags att leverera mot storlagen. Det Berba saknar i arbets- och löpkapacitet (jämfört med Rooney) tar han igen i lysande spelsinne och delikat känsla i fötterna. Förhoppningsvis får han utlopp för det imorgon och förhoppningsvis vet han var han har målet så vi slipper hårresande missar vid öppet mål.

Berbatov kommer inte åstadkomma något på egen hand, utan mittfältet blir avgörande, dels för målproduktionen, dels för att stoppa Chelseas giganter i form av Malouda, Lampard och vidare duon Drog-Anelka. Fletcher har varit lysande den senaste tiden, liksom Nani. Park har visat framfötterna, men byttes ut senast. Det finns alltså en chans att Scholes startar på mitten, på grund av sin fysik och rutin.
Backlinjen, Bayerns sena mål till trots, ser allt mer stabil ut i takt med att Vidic och Rio får spela ihop sig. Frågan är om Gary Neville orkar med 90 minuter till och hans agerande i tisdags var ganska tveksamt, därför tror jag på Rafael från start. Det kommer givetvis bli en fysisk match men jag tror att Rafaels speed blir avgörande.

Trolig startelva:
VDS
Rafael – Ferdinand – Vidic – Evra
Carrick – Fletcher
Valencia – Park – Nani
Berbatov

Spelare att se upp för: Berbatov har mycket att bevisa och jag tror att han lyckas imorgon. Nani och Fletch slår inlägg som aldrig förr och kommer kunna skapa oreda på Chelseas kanter.

Chelsea FC
Laget hemmahörande på Stamford Bridge har under de senaste tre veckorna visat upp två olika ansikten. Uttåget ur Champions League efter förlusten hemma mot Inter följdes upp med ett kryss mot Blackburn. Reaktionen på den tunga veckan kom dock direkt med 5-0 mot Pompey och sedan förkrossande 7-1 mot Aston Villa.
Att man åkte ur CL var såklart ett stort misslyckande, och det sved extra mycket då det var mot italienskt motstånd med Murinho bakom rodret. Carlo Ancelotti har ändå lyckats få sitt manskap på rätt köl igen och Chelsea lär bli en riktigt svår nöt att knäcka. Inget spel i Champions League har ju inneburit vila i veckan samt att PL är den enda titeln av värde (förutom FA-cupen) Chelsea kan vinna. Ancelotti har sagt i brittisk press att han, liksom de flesta andra, tror att morgondagens match blir direkt avgörande för guldstriden. Motivationen lär därför vara på topp.

Chelseas skadesituation berör främst backlinjen, då Carvalho, Cole, Bosingwa och Ivanovic inte kommer delta imorgon. Vidare är också Essien borta från mittfältet. Anelka har inte riktigt haft flyt med målproduktionen på sistone, vilket å andra sidan inte har påverkat laget negativt. Malouda, Lampard och Drogba har samtliga gjort många och tunga mål under den senaste tiden, se bara på Lampards fyra mål mot Villa. Terry, som förmodligen haft sitt värsta år på det privata planet, har inte låtit det gå ut över hans spel, utan gör sitt jobb övertygande.
Detta gör att backlinjen i princip är självuttagen, liksom anfallet. På mitten startar givetvis Lampard och Malouda liksom Mikel och Ballack. Att Deco skulle spelas är föga troligt, tyskens fysik går före då det säkert kommer smälla på mittfältet imorgon.

Trolig startelva:
Cech
Ferreira – Alex – Terry – Zhirkov
Mikel – Ballack – Lampard – Malouda
Anelka – Drogba

Spelare att se upp för: Monstret, The Drog, Drogba med sina 30 mål är givetvis alltid livsfarlig. Men duon Malouda och Lampard, båda i galen form, lär bli ett av de största bekymren för United.

Statistik:
Chelsea har tagit 11 poäng av 30 möjliga under de senaste tio mötena lagen emellan på Old Trafford. Detta får ses som ett väldigt bra bortafacit. Senast laget dock vann var 10 maj 2005.
Sett till de fem senaste matcherna, alla kategorier, har United två vinster och ett kryss, följaktligen samma resultat för Chelsea. Londonlaget har dock de två senaste vinsterna, först Community Shield som vanns på straffar och sedan 1-0 hemma på Stamford i november förra året.

Domare blir Mike Dean, som genom åren lyckats reta upp såväl Sir Alex Ferguson som andra tränare, med sina ibland virriga ingripanden.

Mitt resultat: 2-0, Berbatov, Park

Manchester United – Chelsea, Old Trafford, 13.45 visas i Canal+ Sport 1