Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

MUSS spelarbetyg 2009/10 [1/2]

MUSS redaktion betygsätter Unitedspelarnas prestation under säsongen 2009/10.

I juryn: Mathias Asplund (MA), Claes Höglund (CH), Mikael Krekula (MK), Johan Nilsson (JN), Jesper Persson (JP), Mats Walter Svensson (MS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskalan är den klassiska engelska, 1-10 där 4 är usel, 6 godkänt och 10 utomjordiskt bra. Betygen är juryns snittbetyg, medan kommentarerna är respektive skribents.

***

MANAGER: SIR ALEX FERGUSON
[56 matcher – 39 vinster, 6 oavgjorda, 11 förluster | målskillnad: 120-47 | tvåa i Premier League, kvartsfinal i Champions League, omgång 3 i FA-cupen, vinnare av ligacupen, förlust i Community Shield]
Det är svårt att kritisera demontränaren och han gjorde efter förhållandena en klart godkänd insats. Då Ronaldo försvann sattes Fergie i en svår sits med en krympande kassa och en galen transfermarknad. Förvärvet av Antonio Valencia är ett köp av högsta klass. Även signeringen av Owen får ses positivt. Engelsmannen gjorde fullt godkända insatser innan skadan i Carling Cup-finalen mot Aston Villa. Vad gäller Obertan är det för tidigt att bedöma honom. Möjligen kunde det ha önskats att Sir Alex givit de unga fler möjligheter. Samtidigt hade han få val mot slutet av säsongen då många spelares (främst Berbatov och Carrick) form sviktade rejält och Rooneys skada inverkade negativt. [JP]
Betyg: 7,2

***

1. EDWIN VAN DER SAR
[29 matcher, 25 insläppta mål, 14 nollor]
Skadad i början men gör ändå en av sina bättre säsonger, kanske hans bästa i karriären. Han är en stor del i att United som vanligt släpper in minst mål och att laget har flest hållna nollor i hela ligan. Han inger dessutom ett otroligt lugn i backlinjen och gör fortfarande suveräna räddningar som man inte trodde han var kapabel till att göra längre. Är en av Uniteds klart bästa spelare den här säsongen vilket säger en del om den nivå han hållt under säsongen. [MK]
Betyg: 8,0

12. BEN FOSTER
[13 matcher, 11 insläppta mål, 6 nollor]
Foster fick bästa tänkbara läge i början av säsongen då Edwin van der sar ådrog sig en långtidsskada. Äntligen skulle Englands bäste (?) målvakt få etablera sig som nummer ett i United och landslaget. Tyvärr gick det mesta fel och kanske föll Foster för trycket. Mindre bra ingripanden mot världens STÖRSTA klubb respektive Sunderland på Old Trafford kostade troligen Fergies förtroende. Foster sattes så småningom i karantän och skrev för någon vecka sen på för Birmingham City. Emellertid skall en inte glömma att han stod under delvis kaotiska former med skador i backlinjen. Hade historien kunnat bli annorlunda med en stabil backlinje? Tyvärr får vi aldrig veta. [JP]
Betyg: 4,8

29. TOMASZ KUSZCZAK
[14 matcher, 11 insläppta mål, 5 nollor]
Fick efter många matcher från sidan äntligen chansen när van der Sar fick familjeproblem. Polacken skötte det hela utan direkta komplikationer. Frågan kring Kuszcak är inte hans förmåga utan snarare hur länge han tycker det är intressant att sitta jämte Ferguson på bäcken. Den kommande säsongen lär bli avgörande. Antingen matchas han in för att ersätta holländaren, alternativt så lämnar han nästa sommar. Så ser verkligheten ut för målvakter i dagens toppfotboll, tyvärr. [CH]
Betyg: 6,3

***

2. GARY NEVILLE
[25 (3) matcher, 0 mål, 3 assist]
Gary Neville började säsongen som reserv på högerbacksplatsen men fick mer och mer speltid på grund av Rafael Da Silvas ojämna formkurva. Var själv skadad en del under hösten, men spelade där efter mycket stabilt och visade under våren att han fortfarande håller hög Premier League-klass. Neville är fortfarande lagets store ledare i omklädningsrummet, och som alltid en av lagets bästa i matcher mot Liverpool. Håller dock inte längre för de riktigt stora matcherna, och när han möter yttrar av världklass. [MA]
Betyg: 6,1

3. PATRICE EVRA
[48 (3) matcher, 0 mål, 3 assist]
Spelade mest av alla United-spelare, vilket märktes i slutet på säsongen då han såg sliten ut. Annars outröttlig på vänsterkanten som han gjort till sin egen, upp och ner i 90 minuter är melodin, är alltid ett farligt offensivt vapen då han öppnar upp vänsterkanten, dock inga mål från hans sida. Få vänsterbackar, om ens någon, håller samma kvalitet som Evra, för mig är han fortfarande den bäste i världen på positionen. [JN]
Betyg: 8,6

5. RIO FERDINAND
[20 (1) matcher, 0 mål, 0 assist]
En säsong kantad av stora skadeproblem har förföljt Rio. Endast 20 tävlingsmatcher från start av 56, och bara ett tiotal ihop med Vidic, det förklarar en hel del om vart United’s problem har varit denna säsong. Rio var som vanligt bra när han väl spelade, med ett par undantag då han föll tillbaka i gamla synder med nonchalant spel. United behöver verkligen Rio, utan honom faller mycket av uppbyggnadsspelet och en stor ledare. [JN]
Betyg: 6,4

6. WES BROWN
[25 (4) matcher, 0 mål, 0 assist]
Med hela knän hade det här varit Rio Ferdinands partner de senaste åtta åren. Han har den avundsvärda naturtalangen, men som i så många fall när det är så finns också en fallenhet för att vara skadad ofta. 2009/2010 är inte Wes Browns bästa säsong. Det är tyvärr en normalsäsong. Han startade bara 18 ligamatcher och att beskylla honom för att vara i toppform vore att ljuga. Som 30-åring börjar tiden springa ifrån honom och jag skulle inte bli förvånad om han gör en Phil Neville eller Nicky Butt i sommar. Stannar han är han en backup som håller – i alla fall kvalitetsmässigt – om kroppen gör det. [MS]
Betyg: 5,9

15. NEMANJA VIDIC
[33 matcher, 1 mål, 0 assist]
Serben gjorde en medelmåttig säsong som får räknas som hans lägvattenmärke sen ankomsten till United. Dock skall det absolut nämnas att han fått dragit ett stort lass som ensam “första” back stora delar av säsongen, det i Rios frånvaro. Småskador och tätt matchande lär även det påverkat. Oavsett, som backklippa och arg försvarsgeneral är han definitivt även denna säsong en utav världens bästa mittbackar och lär se fram emot sommarens VM efter en rätt trist säsong. [CH]
Betyg: 7,3

20. FABIO DA SILVA
[6 (5) matcher, 0 mål, 0 assist]
Ingen i Uniteds A-trupp har tuffare konkurrens om platsen än den lille brassen och han har själv önskat en utlåning i höst. Det är förståeligt. När Evra dessutom behövde vila var Fabio inte tillgänglig – både han och hans siamespolare har haft svårt att anpassa sina kroppar till Premier League. Sas vara mer lovande än brorsan Rafael. Det sas dock ingenting om att han var ännu skörare. Får han muskler och växer i kapp får vi äntligen se hans kapacitet – förhoppningsvis. [MS]
Betyg: 5,9

21. RAFAEL DA SILVA
[15 (1) matcher, 1 mål, 2 assist]
Gör en okej säsong, men får ett halvt poäng till för sitt offensiva spel. Fortfarande valpig defensivt och det har faktiskt kostat United en semifinalplats i Champions League, tyvärr. Men han är vår bäste högerback offensivt och gör mål den här säsongen också, och står som vanligt för några assist framåt. Kan han bara slipa till defensiven så kommer han att bli en väldigt bra ytterback, förmodligen en av de allra bästa. Han har också, likt hela backlinjen, haft en del skadebekymmer som kan ha hämmat hans utveckling lite. [MK]
Betyg: 6,0

22. JOHN O’SHEA
[15 (4) matcher, 1 mål, 1 assist]
Säsongen började bra John O’Shea. Han fortsatte där han avslutade förra säsongen och var under hösten självskriven i Uniteds startelva. Det såg ut som att mångsysslaren O’Shea äntligen hade hittat sin plats i Manchester United. Då kom en förbannad landskamp, O’Shea lämnade planen skadad och tvingades till fem månaders rehabilitering. När han gjorde comeback var säsongen nästan slut och han fick nöja sig med att agera reserv under säsongsavslutningen. Alltid pålitlig när han får chansen har O’Shea en given plats i nästa års trupp och han har en god chans att göra högerbacksplatsen till sin egen. [MÖ]
Betyg: 6,0

23. JONNY EVANS
[28 matcher, 0 mål, 0 assist]
Att Ferdinand och Vidic spenderade mer tid i sjukstugan än på fotbollsplanen gav Evans extra speltid. Allt var dock inte positivt för nordirländaren som själv missade många matcher p.g.a. skada (skador verkar vara obligatoriskt för backar i United) och faktum är att han gjorde fler matcher förra säsongen. Han är en framtida storback som redan idag spelar försvarsspel på hög nivå. Frågan är inte om utan när Jonny spelar sig till en ordinarie plats i United. Dessutom har Jonny Evans licens att sparka Drogba. [MÖ]
Betyg: 6,8

30. RITCHIE DE LAET
[3 (2) matcher, 0 mål, 0 assist]
Spelade för kort tid för en rättvis bedömning. Gjorde dock inte bort sig när han väl spelade och var bra i reservlaget. [JN]
Inget betyg.

***

Mittfältare och anfallare.

Res med oss till Manchester!