Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United i VM

Efter att Fabio Capello idag gav en VM-biljett till Michael Carrick står det nu klart att det blir nio Unitedspelare i VM (med reservation för skador, nyförvärv och försäljningar). Övriga i gänget är Rio Ferdinand, Wayne Rooney, Patrice Evra, Park Ji-Sung, Nemanja Vidic, Zoran Tosic, Nani och nyförvärvet Javier Hernandez.

Carrick gör alltså Rooney och Ferdinand sällskap i det engelska laget. England har fått en relativt lätt grupp och borde avancera till slutspel utan några större problem. Öppningsmatchen mot USA är antagligen lagets svåraste, därefter väntar matcher mot Algeriet och Slovenien. Personligen tror jag dock att det slutar som vanligt för England, förr eller senare står de där i ett straffsparksavgörande och misslyckas.

Rio Ferdinand är lagets kapten och förstås given i mittförsvaret medan Wayne Rooney är lagets offensiva nyckelspelare och den man som England i första hand hoppas ska leda laget till en VM-framgång. Michael Carrick däremot är långt ifrån garanterad speltid. Capellos förstaval på den defensiva mittfältspositionen Gareth Barry är dock skadad och kan komma att missa hela gruppspelet vilket öppnar för Carrick. Speciellt som Lampard och Gerrard inte tycks kunna prestera maximalt tillsammans.

I Frankrike är Patrice Evra given i startelvan om inte tränare Raymond Domenechs galenskap hittar på något annat. Evra bar kaptensbindeln mot Costa Rica och om Thierry Henry placeras på avbytarbänken kan det bli så att Evra leder det franska laget i VM. Frankrike inleder VM mot Uruguay, tar sig sedan an Mexiko innan man avslutar gruppspelet med att möta värdnationen Sydafrika. Tittar man på spelarmaterialet borde Frankrike enkelt ta sig vidare men laget har ofta underpresterat och man har en oberäknelig, och ständigt kritiserad, tränare i Domenech.

Vidare då till Frankrikes gruppmotståndare Mexiko där vi ser fram emot att se nyförvärvet Javier Hernandez i aktion. Att döma av de – många – träningsmatcher som Mexiko har spelat under året så har Hernandez en god chans att ta en plats i Mexikos startelva. Mål mot Holland och Gambia (gånger två) i de två senaste träningsmatcherna pekar i alla fall på att formen är god. Mexiko möter Sydafrika i VMs öppningsmatch och tar sig sedan an Frankrike och Uruguay. Det är en klurig grupp för Mexiko som dock brukar krångla sig förbi gruppspelsfasen i VM. Öppningsmatchen känns som nyckeln och även om Mexiko har ett bättre lag än Sydafrika så brukar värdnationen i VM överprestera.

I Sydkorea bär Park Ji-Sung kaptensbindeln och som lagets stora stjärna kommer han förstås att spela varje sekund. Sydkorea har en på pappret överkomlig grupp även om man alltid kommer att gå in i ett VM som underdog. En arbetsseger mot Grekland i premiären följt av en förmodad förlust mot Argentina kan bädda för en avgörande match mot Lasse Lagerbäcks Nigeria.

Serbien är efter England det lag som har störst Unitedinslag i VM, med både Nemanja Vidic och Zoran Tosic i truppen. Serbien har precis som England en på pappret lätt väg till åttondelsfinalen. Man inleder mot Ghana, som är kraftigt försvagade av att Essien inte kan spela, möter sedan gruppfavoriten Tyskland innan man ställs mot ett gammalt Australien i den sista gruppmatchen. Normalt sett borde Serbien springa hem andraplatsen i gruppen men en chockförlust mot Nya Zeeland oroar, även om man inte ställde upp med bästa möjliga lag. Nemanja Vidic har förstås en given plats i startelvan medan Zoran Tosic slåss om en av de sista platserna i startelvan.

Portugal har haft oturen att lottas in i turneringens på pappret tuffaste grupp. Deras öde avgörs troligen redan i öppningsmatchen mot Elfenbenskusten, som antagligen har en fördel av att turneringen spelas i Afrika. Därefter väntar en förmodad skrattmatch mot Nordkorea innan man avslutar gruppspelet mot alltid starka Brasilien. Något att bita i för ett Portugal som, med ett ordinarie lag, misslyckades med att besegra Kap Verde. Då spelade Nani från start men i dagens match mot Kamerun börjar han på bänken och sådan är Nanis landslagshistoria – in och ut. Ytterligare Unitedintresse finns förstås i laget i form av tränare Carlos Quieroz och så En Viss Cristiano Ronaldo.

MUSS kommer självklart att följa Unitedspelarnas prestation under turneringen, som börjar den 11 juni.

Res med oss till Manchester!