Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 6 2009 / 2010

[Rösten från Sverige är det ständigt återkommande bidraget från MUSS i Skandinaviens Unitedmagasin – United-Supporteren (US). Den här artikeln skrevs i november och publicerades i säsongens sjätte US. Om du är medlem i den officiella skandinaviska supporterklubben MUSCSB – och därmed per automatik också i MUSS – får du automatiskt hem varje nytt nummer av US, som innehåller reportage, exklusiva intervjuar och annat spännande. Är du inte medlem i supporterklubben så kan du bli det genom att anmäla dig här – som medlem blir du automatiskt en lite bättre människa. /MUSS]

Maskinen igång?

Har den kommit igång, den beryktade röda maskinen? Allt mer tyder på det, och det är Wayne Rooney som går i spetsen.

Maskinen igång
December och drygt halva januari var det mörkt i United-lägret. 9 försvarsspelare var borta under en period=samtidigt. Det finns inget lag i världsfotbollen som klarar det, inte United heller. Under denna period förlorade United 2 matcher, vilket är oerhört starkt med tanke på att Carrick, Fletcher och även Park ingick i backlinjen vid minst ett tillfälle. Inte bara defensiven blir ju sämre, offensiven hämmas också när ordinarie mittfältare tvingas ned i backlinjen. Under denna period förlorade United även mot Leeds i FA-cupen, mot Leeds! Det är inte klokt egentligen, så dåligt att det knappt är värt att nämna. I mitten av januari började det lätta och sedermera kom även spelet igång. Segern mot Arsenal borta var oerhört skön och ett bevis på att det kritiserade 4-5-1 trots allt kan fungera till max. Annars är jag ingen fan av detta spelsystem då jag anser att det är ett svaghetstecken att behöva spela med 3 centrala mittfältare, men samtidigt så spelar i princip alla stora lag så numera, Chelsea (som egentligen har 4), Barcelona, Arsenal och Real Madrid inkluderat. Jag gillar det inte heller för att då får inte Berbatov spela, säga vad man vill om honom men när det funkar för honom så finns det ingen bättre spelare att titta på. Problemet är att han är för ojämn, vilket också kan vara p.g.a att United ibland bara spelar med en anfallare, kontinuitet är ett måste mer för vissa spelare än andra.

Annars är det trevligt att se att United stått upp så pass bra hela säsongen trots enorma skadeproblem. Nyckelspelare som Van der Sar och Ferdinand har knappt spelat, Vidic har inte heller spelat mycket och någon högerback som spelat kontinuerligt har vi inte heller sett. Med tanke på alla problem så är det enormt starkt att ligga där man ligger i ligan (i skrivande stund tvåa), Chelsea har inte varit i närheten av lika skadedrabbade exempelvis.

Just högerbacken är väl United’s ackilleshäl, till nästa säsong måste Sir Alex bestämma sig för att spela in Rafael helt eller köra med O’Shea ytterliggare en säsong. Frågan är om Rafael är redo, orutinen lyser igenom i många matcher, han tjuvrusar och kommer fel in i situationer ofta, offensiven är han dock mycket bra i. Jag ser också ett problem på vänsterkanten, här finns egentligen inget riktigt bra alternativ så länge United inte spelar mot ett topplag (då funkar Park och Giggs utmärkt), men när United möter ett lag som man skall slå 9 gånger av 10 så är alternativen få. Förvisso finns Nani, som fått ett lyft sista tiden, men han är betydligt bättre på högerkanten där ju som bekant Valencia huserar.

Wayne Rooney, bäst i världen för tillfället?
Detta var ju säsongen som United skulle få svårt att klara topp-4 enligt många så kallade experter. På de svenska forumen gick diskussionerna varma om vilket lag som United skulle slåss med om fjärdeplatsen, oftast var det grannklubben som nämndes, Chelsea, Liverpool och Arsenal skulle ju garanterat ta de 3 första platserna. United hade tappat Ronaldo och Tevez, den förstnämnde världens bäste fotbollsspelare vid tillfället, den andre en Rooney-light som var oerhört uppskattad av supportarna, åtminstone fram till halvåret innan han lämnade klubben.

Kanske kan man förstå diskussionerna om att United skulle få det tufft till viss del, om det inte vore för att United är mer än bara ett par spelare, och har alltid varit. United är ett unikum i världsfotbollen.

När Ruud Van Nistelrooy lämnade klubben sommaren 2006 så undrade många vart alla mål skulle komma ifrån. Under Ruud’s sista säsong gjorde United 72 mål och slutade 2:a i ligan, den första säsongen efter Ruud lämnat gjorde United 83 mål och vann ligan.

Nu efter att Ronaldo lämnat så undrade alla experter vem som skulle ta över portugisens målgörande och stjärnstatus. För de gamla stofilerna, de som varit med i många år, så var detta knappast något att oroa sig för, därför att man vet att någon eller några andra tar över. Så har skett även nu…

Inte heller den här gången har United lidit särskilt mycket av att man tappade spelare av hög klass. Man har gjort fler mål och bara tagit 2 poäng mindre nu vid samma tidpunkt ifjol (detta skrivs efter 26 ligamatcher). Då skall man komma ihåg att ligan den här säsongen är betydligt jämnare än tidigare, kanske den jämnaste någonsin.

Den som tog över den här gången var Wayne Rooney, som nog aldrig varit bättre. Rooney har tillhört toppen av anfallarna tidigare men gjort för få mål för att riktigt kunna hävda sig med de riktiga toppspelarna har många ansett, att han sedan har kvaliteter som få andra anfallare har är en annan sak. När Ronaldo försvann så fick Rooney den offensiva nyckelrollen, och den har han verkligen tagit med råge. Nu kombinerar han målgörandet (skytteligaledning i skrivande stund) med ett frenetiskt arbete på främst offensiv planhalva. Rooney var mycket bra innan men frågan är om han någonsin varit bättre, troligen inte. Problemet är om Rooney blir skadad, ingen av de andra anfallarna besitter samma egenskaper som krävs för United’s spel. Berbatov är väldigt beroende av att andra spelare löper för att han skall kunna leverera sina pass, utan rörelse från andra är Berbatov tämligen begränsad. Owen är ärligt talat helt usel i spelet och passar inte alls in i United, förvisso har han gjort en del avgörande mål men det räcker inte i mina ögon. Med Rooney och Owen samtidigt på plan går Owen ner i banan för att hämta boll, vilket han är direkt kass på, det är här Berbatov är så bra. Nye Diouf’s egenskaper vet man för lite om, men troligen är det en djupledsspelare som kräver support bakifrån till 100%. Går Rooney sönder kan United med andra ord få stora problem.

Resor – ett beroende?
Sedan vi startade våra resor med MUSS för några år sedan så har våra resor blivit allt mer populära. Vi började med några få resor 2005 men har sedan dess utökat och har nu uppåt 10 stycken. Ett antal vi känner är gränsen i nuläget. På alla resor det senaste året har det varit flertalet kända ansikten med. Flera personer som åker med allt oftare. Detta är fruktansvärt kul, man träffar gamla kompisar igen och lär samtidigt känna nya människor och kan prata om det som är kul – United. MUSS är också en liten inkörsport till att folk själva söker biljetter via MUSCSB, ett tillfälle som många utnyttjar på bästa sätt och då ordnar sina egna äventyr. En liten kärna personer åker över 5-10 gånger per säsong numera, kanske har det blivit ett beroende för många? Ett positivt beroende…