Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarpresentation: Javier Hernandez

”Vem är det?” börjar bli en vanlig reaktion när United värvar spelare. Och det var definitivt världens reaktion när United – utan någons som helst föregående spekulation – i april 2010 annonserade att man hade köpt Javier Hernandez, eller Chicharito som han också kallas. Hernandez var ännu en i raden av okända unga spelare att värvas till United. En VM-turnering senare vet världen vem Hernandez är, frågan är om han har vad som krävs för att lyckas i Premier League.

Javier Hernandez Balcazar, också känd som Chicharito, föddes i Guadalajara i den mexikanska staten Jalisco den 1 juni 1988. Han började spela fotboll i Club Deportivo Guadalajara, mer känd som Chivas, vid nio års ålder. Efter en säsong i Chivas farmarlag Chivas Coras (hemmahörande i Tepic, Nayarit) debuterade han för Chivas hösten 2006. Inbytt i den 82:a minuten i matchen mot Necaxa hade han bara varit på planen i fem minuter när han gjorde sitt första mål för Chivas. Den hösten blev Chivas mexikanska höstmästare (i Mexiko utses två mästare varje år, en på hösten och en på våren).

Det dröjde dock tills hösten 2008 innan han på allvar etablerade sig som en startspelare i Chivas. Det stora genombrottet fick han hösten 2009 då han gjorde tio mål i ligan. Våren 2010 delade han segern i skytteligan med elva mål.

I april 2010 värvades Chicharito av Manchester United, förutsatt att han skulle arbetstillstånd i England. Övergången offentliggjordes dagen efter att United blivit utslagna ur Champions League av Bayern München. Rapporterna säger att United betalade sju miljoner pund för spelaren, dessutom lovade United att spela en träningsmatch mot Chivas för att inviga deras nya arena i juli 2010. Formellt blev Hernandez Unitedspelare den 1 juli 2010 och när han debuterar blir han klubbens första mexikanska spelare.

Chicharito debuterade i det mexikanska landslaget den 30 september 2009, han noterades för en assist i förlustmatchen mot Colombia. Den 24 februari 2010 gjorde han sina två första landslagsmål i 5-0-segern mot Bolivia. Han var ständigt närvarande när Mexiko spelade massor av landskamper inför VM 2010 och han imponerade tillräckligt för att ta en plats i VM-truppen. I VM gjorde han bra ifrån sig när Mexiko som vanligt blev utslagna i åttondelsfinalen – han gjorde två mål (mot Frankrike i gruppspelet och mot Argentina i åttondelsfinalen) och efter att ha agerat inhoppare i de tre gruppspelsmatcherna spelade han så från start i åttondelsfinalen.

Javier Hernandez spelar anfallare. Han är en snabb spelare med ett bra målsinne och ett bra rörelsemönster. Fortfarande har mycket att arbeta med men råtalangen finns där och målsinnet är uppenbart. Med tanke på att han är en liten mexikan, bara 175 cm lång, oroar man sig dock, fördomsfullt eller inte, för om han ska klara av den engelska fotbollen.

Kuriosa: Hernandez kommer från en fotbollsfamilj, hans pappa, Javier Hernandez Gutierrez, spelade för Mexiko i VM 1986 och hans morfar, Tomas Balcazar, spelade för Mexiko i VM 1954 och gjorde precis som Chicharito mål mot Frankrike. Hernandez kallas för Chicharito, vilket betyder den lilla ärtan (strikt är det el chicharito som betyder den lilla ärtan, men det är överkurs). Smeknamnet kommer från hans pappa som kallades Chicharo (Ärtan) p.g.a. sina gröna ögon. Pappa Hernandez sa upp sig från sitt jobb som ungdomstränare i Chivas när han inte fick ledigt för att åka och följa sonen i VM i Sydafrika.
______________________________________________________________________

Andra texter om Javier Hernandez på MUSS.
______________________________________________________________________

JAVIER HERNANDEZ [ANFALLARE 2010- | 0 MATCHER]
FAKTA OCH STATISTIK
namnJavier Hernández Balcázar, ”Chicharito”
positionanfallare
född1988-06-01 i Guadalajara, Jalisco (Mexiko)
längd/vikt175 cm
till United2010-07-01 från CD Guadalajara [Mexiko] (£7 000 000)
debut
seniorkarriärCD Guadalajara (2006-2010, 64 ligamatcher/26 mål)
Manchester United (2010-)
titlar
meriter16 landskamper/9 mål för Mexiko
# Korrekt per 2010-06-28, uppdateras efter varje avslutad säsong. Välj ”spelarstatistik” under ”United” i menyn för uppdaterad statistik den här säsongen.