Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 8 2009 / 2010

[Rösten från Sverige är det ständigt återkommande bidraget från MUSS i Skandinaviens Unitedmagasin – United-Supporteren (US). Den här artikeln skrevs i maj och publicerades i säsongens åttonde US. Om du är medlem i den officiella skandinaviska supporterklubben MUSCSB – och därmed per automatik också i MUSS – får du automatiskt hem varje nytt nummer av US, som innehåller reportage, exklusiva intervjuar och annat spännande. Är du inte medlem i supporterklubben så kan du bli det genom att anmäla dig här – som medlem blir du automatiskt en lite bättre människa. /MUSS]

One bad week och Sir Alex bygger nytt igen?

Ett minne från denna veckan: Blackburn borta och Valencia fri efter framspelning av Berbatov och … målvakten räddar. En av många flashbacks där ligan avgjordes, men med facit i hand så förlorade vi båda matcherna mot Chelski! Och det hjälpte inte att det viftades mer med gula halsdukar istället för med linjermannens gula flagga…

East Stand
Att förlora Ronaldo och Tevez och inte ersätta någon av dom har lämnat ett stort hål i laget och var alltid en stor chansning. Detta tillsammans med defensiva skador, Rooneys olämpliga skada och Berbatovs oförmåga framför mål har lämnat oss med att ”bara” vinna Liga-cupen den här säsongen. Utanför planen har grönt och guld kampanjen lyckats se till att varje United-supporter känner till de tunga skulderna klubben är lastad med. Eller har den det?

Jag förstår inte riktigt det faktum att du köper G & G halsduken för att sedan gå in i Megastore och fylla Glazers fickor med pengar och efter att ha läst kommentarerna på olika forum verkar detta vara ganska vanligt. Jag förstår att inte alla känner sig bekväma med att sjunga ” die die Glazer f**king die ”och G & G var perfekt för de som ville visa sitt missnöje med ägarna på sitt eget sätt, men att argumentera för båda sidor förbryllar mig. Jag menar att du antingen vill ha dem eller inte, det är svart eller vitt egentligen. Vi måste hålla ihop och hoppas att en dag dessa parasiter kommer att lämna Old Trafford och att vi kommer på ett eller annat sätt att få vår klubb tillbaka och har en del att säga till om hur den skall drivas. Det florerar rykten om att de så kallade ”Red Knights”, tillsammans med MUST ska lägga ett bud innan VM. MUST som för övrigt har gjort ett gediget jobb enligt min mening med mycket begränsade resurser. Många människor har offrat sin egen tid för att hjälpa till att sälja halsdukar eller dela ut flygblad.

Jag köper inte Fergies argument om att marknaden var överdrivet upphausad förra säsongen eftersom det alltid har varit så. Så fort United vill köpa en spelare så blir priset skyhögt. Så dom £80m, om de verkligen existerar och det tvivlar jag på, borde ha använts. Även Tosic / Ljajic-situationen var en väldigt underlig historia, kanske en dag kommer vi att få reda på sanningen.

Vi har haft otur med skador och hela säsongen har vi väntat på att Hargo ska återvända för att sedan äntligen se honom göra ett framträdande i de avslutande minuterna mot Sunderland. När det gäller mittfältsspelare har Anderson aldrig riktigt visat den klass han hade i början av sin United-karriär och Carrick har inte haft en bra säsong heller. Då är bara Fletcher kvar att bära mittfältet med en åldrande Scholes (som jag tycker har haft en bra säsong) som fortfarande har en plats i laget men det är uppenbart att vi behöver en kreativ mittfältare för att ersätta honom.

Jag är mycket besviken på Berbatov. Ja, han är duktig. Ja, han har en fin touch men det slutar där. Han är plågsamt långsam, ser svag ut och han gör inte tillräckligt med mål för en anfallare. Han var en stor spelare för ett medelmåttigt lag (Spurs) men i United är han väldigt medioker och efter matchen mot Sunderland skulle jag bli förvånad om han någonsin drog på den berömda röda tröjan igen. Ta in en bra anfallare till nästa säsong! Visst kan Rooney göra det på egen hand som vi har sett men vi vet alla hur viktig han är och för mig den avgörande händelsen i denna säsong var på övertid borta mot Bayern när han vrickade fotleden. Vi har ett par lovande anfallare i Macheda samt Diouf och vi har köpt Hernadez (även om jag inte vet så mycket om honom) och vi kommer alla att få en titt på honom i årets VM för att se vad vi har köpt för lirare.

Mycket har skrivits i tidningarna om att Scousers inte försökte vinna matchen mot Chelsea men i verkligheten skulle vi aldrig ha varit i detta läge där vi var beroende av dem för att hjälpa oss vinna ligan. Inget lag har någonsin vunnit Premier League med 7 förluster under en säsong och vi har bara oss själva att skylla på. Förluster mot Burnley, Portsmouth och Villa kostade oss och det faktum att vi inte hade turen på vår sida mot Chelsea i båda inbördes matcherna – det fanns mycket tveksamma beslut från domaren i båda dessa matcher men detta är nu historia. Jag kommer att se fram emot Silly Season och VM och att vi gör en ny utmaning nästa säsong för att få vår trofé tillbaka i kabinettet.

/Jamie – LUHG

West Stand
…..det sista hoppet försvann för ett tag sen och jag hade gärna sett John Terry brista ut i tårar igen, men trots alla deras 7-0, 8-0, 7-0, 8-0 så ska gudarna dock veta att skulle vi vunnit ligan hade det berott på att Chelsea varit lika dåliga som oss den här säsongen snarare än att vi skulle vara så mycket att komma med. Poängen jag vill komma till är att jag har känslan av att vi överpresterat den här säsongen och att största anledningen till att ligan varit så jämn och spännande (enligt journalisterna, själv föredrar jag att ha vunnit ligan med 20 poäng tillgodo i början av mars) är att topplagen blivit sämre snarare än att lagen i mitten av tabellen skulle blivit så mycket bättre. Hatten av till Tottenham för att ha plockat till sig Champions League-platsen framför både Scousers och Bitters. Det i sig är ju ett litet glädjeämne i alla fall!

Så vad säga om United årgång 2009/2010? Spontant får jag lite flash-backs några år tillbaka med herrar Bellion, Djemba-Djemba, Kléberson m fl i truppen när ett fåtal spelare fick bära resten av högen som inte förmådde nå upp till United-standard. Med Ronaldos övergång till Real Madrid var den stora frågan hur laget skulle kunna kompensera för 42 mål på en säsong. Det enkla svaret var att tack vare Rooney gick det ju alldeles förträffligt. Bortsett från den lilla detaljen att vi gått från att vara beroende av en spelare till…att vara beroende av en spelare! Inte mycket nytt under solen alltså och det måste ju göras något åt nu i sommar, det råder ingen tvekan om att Berbatov inte pallar med mentalt och hans hattrick i missar mot Sunderland torde varit spiken i kistan för hans del. En fantastisk spelare som säkert kommer göra stor succé, men dock inte på Old Trafford är jag rädd. Verón-varning på den.

Det stora dilemmat har dock varit mittfältet, som behöver förstärkas rejält. Där saknas både klass och någon mer som kan kavla upp ärmarna och spotta i nävarna som Fletcher och faktiskt ta kontroll i en match som är på väg utför. Hargreaves är en fantastisk spelare men med tanke på att han mer eller mindre transplanterat bägge knäna skulle jag bli förvånad om man inte tar in en spelare till i den positionen.

Frågan är dock om vi har några pengar att investera för. Fergusons mantra den här säsongen har varit ”there’s no value for money in the market” – alltså att det inte funnits några vettiga investeringar. Med all rätt, en miljard spänn för Ronaldo och några andra liknande övergångar är helt obscent, men var går gränsen för att köpa en fotbollsspelare? 200 miljoner kronor? 500? Oavsett vad är det makalösa belopp för en kille i shorts som jagar ett runt objekt och gnäller på en stackars linjedomare och skämmer ut sig i media. Själv väljer jag att tolka det som att Ferguson blivit tillsagd av Glazer-familjen att hålla hårt i plånboken eftersom kassan läcker som ett såll men inte kan säga något utåt. Förvisso kul att herrar Neville, Giggs och Scholes belönats med ett nytt kontrakt, det är mycket välförtjänt, men jag skulle tro att det sett lite annorlunda ut om vi verkligen haft så mycket pengar att röra oss med. De spelare som redan är klara för nästa säsong är en back som för fem minuter sedan spelade i gärdsgårds-ligan och en kille från Mexico ingen hört talas om, för totalt sisådär en 200 miljoner. Value for money? Mmm, hoppas det, men ni ser kanske vad jag vill komma till…

Green and gold kampanjen överraskade mig med hur synlig den varit och hur mycket den tagit fart. Mycket starkt jobbat av eldsjälarna i MUST, måtte det fortsätta tills dess att Glazer-familjen beslutar sig för att det inte är lönt att fortsätta. Däri en stor del av dilemmat tyvärr. Som Jamie nämnde i sin artikel sticker det rätt bra i ögonen när folk skanderar protester mot regimen iförda sina green and gold halsdukar fast de ändå förnyar sina säsongs-biljetter, köper matchställ i the Megastore och dricker Budweiser från baren på Old Trafford i halvtid. Så länge Glazers tjänar bra med pengar på United lär de inte ha någon större anledning att sälja. Det känns mycket som att vända kappan efter vinden, men det kanske är lätt för mig att säga som inte direkt har någon praktisk eller ekonomisk möjlighet att gå på matcherna i någon större utsträckning. Jag är också lite orolig att dessa Red Knights inte är den räddning vi egentligen behöver. Vilket konsortium som helst som siktar på att köpa något för 10-15 miljarder kronor kommer förvänta sig något tillbaka och med tanke på att vi egentligen inte sett någon konkret affärsmodell från deras sida kan det ju bli precis lika illa som det är idag och tom än värre då de troligtvis inte har någon större erfarenhet av att driva ett företag/fotbollsklubb på den här nivån. Det känns som att de åker snålskjuts på green and gold kampanjen och ett visst mått av skepsis är nog bara hälsosamt.

Största glädjeämnet för säsongen är dock att en ny United-supporter kommit till världen. Alexandra (yep, gissa vem hon är döpt efter och gissa om hennes mor var imponerad av det när hon kom på det tre veckor efteråt) hade lite bråttom ut i världen då hon inte ville missa matchen mot Everton borta. Med tanke på resultatet vädrade hon sitt missnöje rejält och har sedan för det mesta fortsatt i samma ton så vi hoppas på bättre resultat nästa säsong så vi får lite lugn och ro.

/Marcus