Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Community Shield

Nu börjar säsongen. Ja, eller så avslutas försäsongen. Lite beroende på hur man ser på det. United möter Chelsea på Wembley i Community Shield – den match match som alltid inleder den engelska fotbollssäsongen. Avspark söndag 16.00.

I Community Shield möts traditionsenligt förra säsongens engelska mästare och vinnarna av FA-cupen. Chelsea vann dock båda, varför United halkar in i matchen på ett bananskal som ligatvåa. Matchens status kan diskuteras, den balanserar någonstans i tomrummet mellan tävlingsmatch och träningsmatch. Matcher och mål räknas t.ex. in i spelarnas officiella statistik men sex byten är tillåtna under matchen och varningar bidrar inte till en framtida avstängning medan en utvisning däremot resulterar i att spelaren blir avstängd. En vinnare måste utses men slutar matchen oavgjort spelas ingen förlängning, vi går direkt till straffar. Som supporter bryr man sig inte överdrivet mycket, vinna är absolut inte allt – det viktigaste är att laget undviker skador.

Vän av ordning påpekar måhända att den engelska fotbollssäsongen redan har börjat då Football Leagues premiäromgång spelas den här veckan. Och det är förstås sant, men det bryr vi ju oss inte riktigt om som Unitedsupportrar, på samma sätt som att vi tycker att Premier League inte inleds förrän måndag 16 augusti den här säsongen.

CHELSEA
Chelsea har haft en stillsam silly season. Ballack, Joe Cole och Belletti har lämnat klubben medan Yossi Benayoun har värvats från Liverpool (som en direkt ersättare till Cole). Brassemittfältaren Ramires väntas ansluta från Benfica vilken dag som helst men han är inte aktuell för spel imorgon. Annars försvinner Deco mest troligt också medan Ashley Coles framtid i Chelsea är osäker. Man hoppades värva Torres från Liverpool men av det blev intet.

Chelsea har Alex, Bosingwa och Cech på skadelistan. Drogba är dock frisk igen och spelade en halvlek i sista träningsmatchen och är en trolig inhoppare imorgon. Från start spelar han inte, då Carlo Ancelotti redan har presenterat sin startelva. Och till skillnad från Sir Alex Ferguson litar vi på italienare och kollar inte under såsen att det verkligen är pasta där.

Laguppställning:
Hilario
Ferreira Ivanovic Terry Cole
Essien Mikel Lampard
Kalou Anelka Malouda

Londonlaget har spelat fyra träningsmatcher under sommaren. Man inledde med 1-0-seger mot Crytal Palace men inkasserade sedan tre raka förluster i Holland och Tyskland mot Ajax (1-3), Frankfurt (1-2) och Hamburg (1-2).

UNITED
Uniteds silly season har varit ännu lugnare än Chelseas. Chris Smalling och Javier Hernandez (eller Chicharito som det kommer att stå på hans tröja) är de enda nyförvärven och de var klara långt innan VM. Kanske kan vi halvt om halvt också räkna Tom Cleverley som ett nyförvärv, utlånad till Watford utsågs han till nästan-London-klubbens bästa spelare förra säsongen och igår bekräftade Ferguson att han inte kommer att bli utlånad den här säsongen. En spännande spelare. Samtidigt har Ben Amos flyttats upp till a-lagstruppen på riktigt då Ben Foster har lämnat för Birmingham. Zoran Tosic har flyttat till CSKA Moskva men det är tveksamt om vi ska räkna honom som en förlust då det fortfarande är oklart om han faktiskt existerar eller bara var en komplicerad pappersexercis. Vidare har några reservlagsspelare lämnat klubben på fri transfer.

Annars handlar det mest om utlåningar. Mame Biram Diouf är klar för en säsong i Blackburn medan Danny Welbeck väntas flytta till nordöst och Sunderland för en säsong (Ferguson har bekräftat att Welbeck kommer att bli utlånad men det är inte helt klart med Sunderland än så en liten chans finns att han hamnar i en annan Premier League-klubb).

Några ytterligare nyförvärv verkar det inte bli även om M.E.N. desperat menar att United fortfarande är intresserade av att värva Werder Bremens Mesut Özil, något Manchestertidningen verkar vara ensamma om att tro. Idag sägs Ferguson vara på plats på Craven Cottage för att se Özils Bremen möta Fulham – att United möter Fulham i andra omgången av Premier League spelar förstås inte in. Trist då att Özil inte startade för tyskarna.

Om Ancelotti redan har offentliggjort sin startelva kan inte samma sak sägas om Sir Alex Ferguson. Några ledtrådar finns dock att tillgå. Om vi börjar med de som inte kommer att spela p.g.a. skador så hittar vi Anderson (som sägs vara redo att börja träna om ett par veckor), Rio Ferdinand (som alltjämt är några veckor från att vara i speldugligt skick), Owen Hargreaves (som fortfarande befinner sig i USA och kämpar för att inte bli fotbollsinvalid) samt Gabriel Obertan (som har minst en vecka kvar i sjukstugan).

I mål är det rimligt att vi hittar Edwin van der Sar. Ferguson brukar spela sin förstamålvakt i Community Shield. Backlinjen är svårare att sia om – ett mittbackspar bestående av Jonny Evans och Nemanja Vidic är rimligt då de antagligen kommer att inleda säsongen tillsammans i Ferdinands frånvaro. På vänsterbacken låter det som att Patrice Evra inte kommer till spel – han fick förlängd semester, är ännu inte i matchform och är knappast att räkna med förrän om ett par veckor. Trist för United på kort sikt men antagligen bra på lång sikt. John O’Shea är det rimliga alternativet som vänsterback i Evras frånvaro. På högerbacken borde det vara dags för Gary Neville att göra säsongsdebut även om Rafael da Silva också är ett alternativ. Rafael missade den senaste träningsmatchen p.g.a. matförgiftning men var med på dagens offentliga träning (jag lämnar över till läsaren att göra egna skämt om att Rafaels tvilling Fabio också missade matchen på Irland p.g.a. matförgiftning).

Med på dagens träning var också, mycket överraskande, Michael Carrick. Ferguson sa igår att han blir borta ett par veckor efter den skada han drog på sig mot League of Ireland XI. Vi utgår dock från att han inte kan spela imorgon. Vi utgår också från att det blir 4-4-2, det har varit så i träningsmatcherna och framför allt är alternativen på topp fler än alternativen på mitten. Valencia, Scholes, Fletcher och Nani är den förmodade mittfältskvartetten. Det skulle dock vara spännande att se Darron Gibson eller Tom Cleverley – i brist på nyförvärv känns det som att nån av dem (eller Anderson) måste göra en kanonsäsong och prestera långt bättre än vi kan förvänta oss. Park Ji-Sung är i behov av speltid och är ett alternativ som ytter – Valencia och Nani är dock också i behov av speltid och ligger steget före i rangordningen. Sir Ryan Giggs fick gott om speltid i Nordamerika och får nog vila sig i form till ligapremiären mot Newcastle.

På topp har Ferguson lovat Owen och Rooney minst 45 minuter vardera. Jag tippar att de byter av varann i halvtid även om det är möjligt att båda startar. Jag har dock en känsla av att Ferguson vill testa Rooney och Chicharito tillsammans. Chicharito är onekligen en spännande spelare som det ska bli mycket intressant att följa. Han har gjort tre mål på ungefär tre halvlekars spel under försäsongen (ja, jag räknar målet han gjorde för Chivas). Dimitar Berbatov ska heller inte glömmas som ett alternativ medan Macheda nog får nöja sig med en bänkplats i bästa fall.

Möjlig laguppställning:
Van der Sar
Neville Vidic Evans O’Shea
Valencia Fletcher Scholes Nani
Rooney Hernandez

Träningsmatchandet avslutades med en alldeles för enkel seger mot League of Ireland XI (7-1). Dessförinnan spelade United fem matcher i Nordamerika med blandade resultat – segrar mot Celtic (3-1), Philadelphia (1-0) och MLS All-Stars (5-2) varvades med förluster mot Kansas City (1-2) och Chivas (2-3). Dock var förlusten mot Chivas fuskbetonad då Unitedspelaren Chicharito representerade Chivas i den första halvleken och var ofin nog att göra ett mål på sin riktiga klubb.

MATCHEN
Ett oavgjort resultat är rimligt. Träningsmatch eller inte, inget av lagen vill förlora. När ett av lagen i slutet av matchen ligger under är det laget i underläge som kommer att kämpa mest och när skillnaden i klass är så liten resulterar det normalt i ett oavgjort resultat. Ja, om inte domaren skänker segern till Chelsea förstås, det är ju tvivelsutan ett rimligt alternativ. United har spelat Community Shield de tre senaste åren och matchen har mycket riktigt gått till straffar tre gånger av tre. Vidare har tre av fyra Community Shield-möten mellan United och Chelsea slutat med straffläggning (United har där två segrar medan Chelsea har den enda segern under ordinarie matchtid).

Totalt har United och Chelsea mötts 156 gånger. United har 66 segrar mot Chelseas 43 medan 47 matcher har slutat oavgjort. Målskillnaden är 251-185 i de godas favör. På neutral plan har åtta matcher spelats, fördelade på två segrar var och fyra oavgjorda – United leder dock med 11-9 i målskillnad och har dessutom vunnit tre av de fyra oavgjorda matcherna på straffar, medan Chelsea bara har en straffseger (i förra årets Community Shield). Chelsea vann dock alla tre möten förra säsongen (Community Shield alltså på straffar) – även om man i alla tre matcherna gynnades av grova domarmissar – och kan således ha ett mentalt övertag. (Domarmisstag gynnades Chelsea också av i lagens fjärde senaste möte men då var United för starka och vann med 3-0 trots att man rånades på ett regelrätt mål.)

Chelsea-Manchester United
Turnering: FA Community Shield
Plats: Wembley
Tid: Söndag 8 augusti, 16.00
Domare: Andre Marriner

Matchen visas på TV6, Viasat Fotboll och Viasat Sport HD med sändningsstart 15.45.