Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bebe klar för United *uppdaterad 12/8*

Den 20 år gamla portugisiska offensiva mittfältaren Tiago Manuel Dias Correia, i fotbollsvärlden känd som Bebe, blev idag klar för Manchester United (givet att han klarar läkarundersökningen på fredag). Bebe kommer närmast från den portugisiska klubben Vitória de Guimarães och United betalade 7,4 miljoner pund för anfallaren.

Bebe blir Uniteds tredje värvning inför den här säsongen och det kan mycket väl vara den mest överraskande värvningen i Uniteds historia. Ingen som helst spekulation har föregått värvningen och Bebe är en okänd spelare även för de som är insatta i portugisisk fotboll. Det vi vet kommer från Guardians Daniel Taylor som var den journalist som offentliggjorde nyheten. Inte ens Uniteds officiella hemsida (Manutd.com) har någon matnyttig information att komma med på onsdagskvällen (med reservation för att artikeln på Manutd.com uppdateras med mer information).

Bebe föddes den 12 juli 1990 i Agualva-Cacém. Han växte upp på ett barnhem efter att ha spenderat delar av barndomen som ett gatubarn och har representerat Portugal i VM för hemlösa.

För fem veckor sedan lämnade Bebe det portugisiska tredjedivisionslaget Estrala da Amadora och skrev på ett femårskontrakt med Vitória de Guimarães. Där har han enligt uppgift imponerat stort under försäsongen och efter att Carlos Quieroz – Portugals förbundskapten och Sir Alex Fergusons före detta assisterande manager – rekommenderat United att köpa spelaren (Ferguson och Quieroz träffades i veckan då Ferguson vittnade för Quieroz i en rättegång) slog United till direkt och mötte Bebes kontraktsstadgade utköpspris på 7,4 miljoner pund. Kanske för att förekomma Real Madrid som enligt spansk media var nära att köpa spelaren.

Bebe beskrivs som en snabb och teknisk ytter eller offensiv mittfältare. Han mäter 188 cm och ska också vara en bra nickspelare.

Köpet är på alla sätt och vis överraskande. Framför allt känns det märkligt att United köper en anfallare när man redan har sju kontrakterade seniorspelare på positionen och under de senaste säsongerna ofta har valt att spela med endast en utpräglad spjutspets. Förvisso är Mame Biram Diouf utlånad till Blackburn och Danny Welbeck kommer också att bli utlånad innan säsongen startar men det lämnar ändå United med sex anfallare när säsongen börjar – om det inte är tänkt att Bebe ska bli utlånad direkt förstås. Under morgondagen lär vi få veta mer.

Uppdatering den 12 augusti: Det har framkommit att Bebe inte spelar anfallare, han spelade tidigare som ytter men Guimarães tränare har under försäsongen använt Bebe som offensiv mittfältare. Förvirringen beror troligen på att man i Portugal traditionellt listar yttrar som anfallare. Att Bebe alltså är en offensiv mittfältare gör värvningen mer begriplig och torde också innebära att chansen att United ska värva Özil minskar till i det närmaste obefintlig. MUSS återkommer med mer information om Bebe under kvällen eller morgondagen.

Världens Unitedsupportande internetanvändare har letat upp ett par videoklipp där Bebe figurerar…

Bebe @ 2.20.


Bebe @ 0.25.