Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vem är Bebe?

Uniteds senaste nyförvärv är en okänd spelare för majoriteten av supportrar. Även för MUSS är spelaren okänd så vi vände oss till Luis Alter, en expert på portugisisk fotboll. Han kan, bättre än någon annan svensk, berätta vem Bebe verkligen är.

MUSS pratade med svenskportugisen Luis Alter. Luis driver Sportings sida på Svenska Fans och är en expert på portugisisk fotboll i allmänhet och unga portugisiska spelare i synnerhet. Luis är också en av veteranerna på MUSS forum. Här är vad Luis har att säga om Uniteds senaste nyförvärv.

Vem är Bebe?
Bebé är en ung kille som har haft en tung uppväxt. Omringad av fattigdom och brottslighet, man skulle kunna säga att fotbollen räddade honom från gatan. Hans föräldrar är från Cab-Verde öarna, som Nani. Sedan nioårsåldern fram tills för ca 2 månader sedan så har han bott på ett barnhem i Lissabon. Inte vilket barnhem som helst heller, utan den mest ökända i hela Portugal. Ökänd för dess tuffhet som dom stackars barnen bor i. I portugisisk media så har jag inte kunnat läsa mig till att han levt på gatan bokstavligen, så jag kan inte bekräfta det som svensk media och i viss mån även brittisk media skrivit, jag säger inte att det inte stämmer, men kan inte hitta bevisfakta på det heller.

Är Bebe anfallare eller mittfältare?
Alltså i Portugal har man tendensen att skriva anfallare på yttrar. Som jag skrev på forumet tidigare så kanske det inte ses märkligt när man skriver anfallare på Ronaldo, men när vi pratar om spelare som Nani, Simão och t ex Quaresma som anfallare så tror jag att ni förstår min poäng.

Under denna försäsong så har Vitória SC [Guimarães] tränaren Manuel Machado försökt skola om Bebe från yttermittfältare till offensiv mittfältare, alltså spelfördelare – en nr 10. Så i min värld så är han alltså en mittfältare och ingen anfallare.

Bebe – vad betyder hans namn?
Bebé betyder bebis på portugisiska. Men till motsats från det sedvanliga artistnamn som man i vanliga fall skulle kunna tro att det är, så är det egentligen hans ”krigsnamn”. Det var hans storebror som började kalla honom för Bebé. Nu kommer det i och för sig att användas som artistnamn, men som sagt det var det inte från en första början. ”Krigsnamn” är vanliga på killar från Cab-Verde, det är ungefär samma sak som ”gatunamn”.

Vart kommer han ifrån?
Det lila jag vet om hans privata liv har jag redan skrivit under första frågan. Som sagt hans föräldrar är från Cab-Verde, vad jag kunnat läsa mig fram till så är han dock född i Portugal. Fotbollsmässigt så är han uppfostrad i en mindre klubb som heter Loures, en förort till Lissabon kan man säga att klubben kommer ifrån. 2009 fick barnhemmet ”order” om att välja en spelare som skulle representera Portugal under VM för hemlösa i Bosnien. Han fick förtroendet och blev VMs skyttekung. Efter att ha visat upp sig för några mindre klubbar i Lissabon området så blev det Amadora för honom. Han gjorde bra ifrån sig och blev kallad till Portugals U19-landslag. Där fick Vitória SC-scouterna upp ögonen för honom och man värvade honom inför denna säsong.

Hur är han som spelare?
Jag har tyvärr aldrig sett honom spela själv, så min uppfattning bygger främst på mina kontakter i Portugal och på samma Youtube klipp som alla andra sett. Han verkar vara riktigt snabb och ha en rätt bra teknik för sin längd, han är 190 cm. Verkar även ha ett bra skott.

Hur går snacket i Portugal?
Alltså alla är fortfarande småchockade över denna övergång. Visserligen så skrev man igår att Real Madrid scoutade honom, men ja det var ju ingen som trodde så mycket på det ryktet. Dock så har en välbehövlig debatt startats inom portugisisk fotboll – den att klubbarna i Portugal hellre väljer en brasse som man inte känner före sina egna spelare. Man undrar hur många flera Bebé det kan finnas i dom lägre divisionerna i Portugal. Förhoppningsvis så kommer denna debatt att göra att man ändrar regeln som säger att klubbarna får ha hur många utländska spelare som helst redan i juniorlagen.

Vitória SC fick Bebé, medan Sporting fick den andra oupptäckta talangen Salomão. Dessa två har i sin framtid mycket viktiga beslut i Portugals framtida fotbollsutveckling tror jag faktiskt.

Han sägs ha gjort en bra försäsong, vad vet du om det?
Det jag vet är att hans försäsong gjorde honom till United spelare. Innan försäsongen visste jag knappt vem han var, hade läst lite om honom men mest för att han representerade Portugal i VM för hemlösa, inte något om hans kvalité så att säga. Han har under försäsongen gjort fem mål, och blivit fansens nya kelgris i Vitória SC.

Jag såg ett sammandrag på en av dessa matcher och tyckte att det var en intressant spelare, en spelare som jag skrev upp för att försöka följa hans utveckling, men jag var helt säker på att det var en brasse och inte en portugis faktiskt.

Det är ett stort steg – från Portugals tredjedivision, via fem veckors försäsong hos ett portugisiskt ligalag, till ett av Premier Leagues bästa lag – klarar han det?
Det stämmer förvisso att Amadora spelade i tredje divisionen ifjol, men det var en klubb som spelade i högsta divisionen så sent som säsongen 08-09 då man faktiskt slutade 11:a, det trots att spelarna inte fått ut sina löner på hela säsongen. Därför tvångsnerflyttades man inför säsongen 09-10 till den tredje divisionen.

Men naturligtvis så gör det inte steget mindre för honom att ta. Hur han kommer att ta det? Så svårt att svara på, det beror på hur han hanterar allt nu. Och då tänker jag inte främst på fotbollsbiten faktiskt. Hur hanterar han att gå från en fattig kille till att nu sitta med en hel del pengar på banken. Jag tror det är mycket viktigt att man i klubben och även hans agent ser om killen ordentligt första tiden.

Fotbollsmässigt av det man sett så tror jag att killen sitter inne med en otrolig stortalang, och vem bättre än Sir Alex Ferguson att kunna matcha in han i laget på det bästa sättet? Det skall bli oerhört kul att få vara med hur man i United kommer att arbeta med denna kille.

MUSS tackar Luis för hans bidrag! Och vi kan inte annat än hoppas att Bebe ska visa sig utvecklas till en klasspelare.