Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför ligastarten United – Newcastle

Efter ett par dagar av spänd förväntan ska United äntligen sparka igång sin Premier League-säsong. Det mot Newcastle och förhoppningsvis ännu en premiärseger mot de svart vita.

Efter smakretande 3-1 mot Chelsea i Community Shield, och en lång lördag och söndag är det så äntligen dags för United att göra entré i ligan. Viasat Sport-paketet i HD är införskaffat och halsduken är på trots 20 plusgrader. Nykomlingen Newcastle står för motståndet, men det är nog långsökt att tro att United ska kopiera Chelseas utskåpning av West Bromwich i lördags (6-0).

Men en extra vilodag för spelarna efter resor till och från landslagsmatcher i veckan bör lova gott. Ji-sung Park var in Korea, Javier Hernandez i Mexico, Rafael da Silva i staterna med Brasilien, Jonny Evans i Montenegro och Nemanja Vidic i Serbien.

Två gånger i modern tid har United mött Newcastle i en premiär. Senast det begav sig 2008 slutade matchen 1-1, år 2000 vann United med 2-0. Båda gångerna vann de röda till sist ligan. Faktum är att att United aldrig förlorat en premiärmatch mot Newcastle, så för de som litar på statistiken bör denna ovanligt trevliga måndag vara lugn och extra njutbar.

Det finns mer att notera för statistikbitarna. I Premier league har United fortfarande inte på 16 matcher förlorat hemma mot Newcastle. Med tio segrar och sex oavgjorda väntar de schackbrädefärgade på en trepoängare.

17/08/08: United 1-1 Newcastle
12/01/08: United 6-0 Newcastle
01/10/06: United 2-0 Newcastle
12/03/06: United 2-0 Newcastle
24/04/05: United 2-1 Newcastle
11/01/04: United 0-0 Newcastle
23/11/02: United 5-3 Newcastle
02/01/02: United 3-1 Newcastle
20/08/00: United 2-0 Newcastle
30/08/99: United 5-1 Newcastle
08/11/98: United 0-0 Newcastle
18/04/98: United 1-1 Newcastle
08/05/97: United 0-0 Newcastle
27/12/95: United 2-0 Newcastle
29/10/94: United 2-0 Newcastle
21/08/93: United 1-1 Newcastle

ManUtd.com har lagt upp en video inför matchen, med Andy Coles  fyra klassiska mål mot ”Magpies”, Rooneys 30-meterskanon och Cristiano Ronaldos första hat-trick.

United

Fem segrar på sju matcher under försäsongen. Ska bli riktigt kul att se vilken klass Javier ”Chicharito” Hernandez håller mot PL-motstånd. Förvisso mål mot Chelsea, men i en match om Community Shield. Efter resan till Mexico är det troligt att han får starta på bänken. Nyförvärvet från Fulham, Chris Smalling, har visat att han med sin längd är en tillgång på fasta situationer. Återstår att se om han får speltid idag. Med Ferdinand ute är det inte omöjligt. Ska Wayne Rooney fortsätta på den förra säsongen inslagna vägen och fortsätta spruta in mål? Nu har han faktiskt inte gjort mål sedan den ödedigra förlusten mot Bayern München i kvartsfinalen i CL.

Truppen: Van der Sar, Kuszczak, O’Shea, Neville, Rafael, Vidic, Brown, Evans, Smalling, Evra, Fabio, Valencia, Nani, Cleverley, Gibson, Scholes, Carrick, Fletcher, Park, Giggs, Rooney, Owen, Berbatov, Hernandez.

Skador

Rio Ferdinand, Gabriel Obertan, Anderson och Owen Hargreaves står på Uniteds skadelista. Tom Cleverley och Gary Neville spelade for reserverna i Dublin igår och kommer inte medverka i dagens match.

Newcastle

De slapp Championship eftersom de höll en egen klass i den lägre divisionen. Nu står Chris Hughtons mannar inför en tuffare uppgift. Manchester United – på Old Trafford.

De har värvat Sol Campbell utan övergångssumma efter hans gratisspel i Arsenal förra säsongen. De lyckades även locka till sig Dan Gosling gratis från Everton. En som inte spelar är ex-röde Nicky Butt, som la skorna på hyllan efter förra säsongen. Tränaren Chris Houghton hoppas att Andy Carroll ska kunna spela en nyckelroll.

Truppen: Harper, Coloccini, Enrique, Nolan, Williamson, Barton, Guthrie, Carroll, Routledge, Lovenkrands, Perch, Taylor, Smith, Gutierrez, Xisco, Forster, Ameobi, Krul, Ranger.

Skador

Dan Gosling, Danny Simpson, Leon Best, Steven Taylor og Tamas Kadar är ute på grund av skador. Alan Smith är osäker till start.

Matchen visas på Viasat Fotboll med start 20.55. De som har kanalen Premier League HD kan se förhandssnacket från 20.30 och innan dess klockan 20.00 se en intervju med Alex Ferguson.

//Mathias Asplund