Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Valencia – Man United

Det är med pannan i djupa veck som Sir Alex Ferguson rest till Mestalla för att möta dubbelt förstaplacerade Valencia. Det är ett skadeskjutet lag han har att tillgå då Ryan Giggs, Paul Scholes och Wayne Rooney tillsammans med sedan tidigare skadade Antonio Valencia och Gary Neville får se matchen på tv hemma i England.

”Los Che” toppar La Liga och har inte förlorat i elva raka hemmamatcher i Europa. Samtidigt har United vunnit en gång på 18 försök i Spanien (2-0 mot Deportivo La Coruna in 2002) och gjort NOLL mål på de tre senaste resorna dit, mardrömslandet nummer ett, ungefär.

TAPPAT SPELARE
Valencia förlorade inför säsongen kvintetten David Villa, David Silva, Carlos Marchena, Alexis och Nikola Zigic. Ändå leder de La Liga före Barcelona och Real Madrid, och påbörjade Champions Leagues gruppspel med en förkrossande seger på bortaplan mot turkiska Bursaspor (4-0). Då blev nyförvärvet Tino Costa matchens lirare med ett mål och ett assist. Unai Emerys lag har, liksom United, ännu inte förlorat och har faktiskt bara spelat oavgjort i en av sex matcher – det mot Atlético Madrid (1-1). Managern Unai Emery vill inte nämna en favorit men hoppas att hemmapubliken ska ge Valencia en fördel.

I don’t think there’s a favourite because they are better at some things, as we are at others. So we just have to be the best we can be, which also means that the crowd must play their part. If they are up for it, and our players are, then we will be that much closer to winning.

– Unai Emery till uefa.com.

I BEHOV AV POÄNG
United spelade som bekant 0-0 på Old Trafford i den första matchen mot en köttmur vid namn Glasgow Rangers. Det kommer bli en helt annan match nu mot ett Valencia som har pressen på sig att gå till attack och föra matchen. Alex Ferguson har själv spanat på motståndet och han förväntar sig en tuff match, och att det var ett svårt beslut att lämna kvar Paul Scholes i Manchester. Skadeproblemen kan ställa till det.

Valencia have a very good record in this competition. They’re top of the Liga; I watched them here last week and on television at the weekend. They are playing very well and I expect a tough game. You don’t want to be without your best players. It was a big decision to leave Paul Scholes behind; for Ryan and Wayne there was no option. You cannot afford to be tempted in case of small injuries when you use the player and it causes another problem.

– Alex Ferguson till uefa.com.

MANCHESTER UNITED
Skadelistan blev efter helgen alltså dubbelt så lång och består nu av Ryan Giggs (baksida lår, s.k. hamstring), Wayne Rooney (ankel), Paul Scholes (vad), Gary Neville (virus) och Antonio Valencia (brutet ben). Michael Carrick och Rio Ferdinand tränade på tisdagen med laget i Spanien.

Troligtvis satsar Sir Alex på en defensiv 4-5-1 med Dimitar Berbatov ensam på topp. Väljer han två alternativ på topp startar Michael Owen bredvid ”Berbs”. Jag ställer mig undrande till om Anderson och Michael Carrick fått upp flåset till att spela Champions League, och om SAF väljer att satsa på Darron Gibson när Scholes saknas. Kanske rentav John O’Shea får en defensiv roll på mittfältet, även om det gick så där senast. Isåfall får Wes Brown eller Rafael starta som högerback. Jag spikar även Nani, Darren Fletcher, Ji-Sung Park, Nemanja Vidic och Patrice Evra från start.

Det är sannolikt att Rio Ferdinand startar. SAF uttryckte att Rio i veckan skulle få alla chanser att visa sig frisk nog, att han lämnades vid sidan av mot Bolton för att inte riskera något. Spelar han blir det på bekostnad av Jonny Evans, som sviktat betänkligt de senaste matcherna, men vars prestation Ferguson säger sig vara nöjd med. Jag ser ett oavgjort resultat som godkänt med tanke på alla skador och den redan svajiga bortaformen, det måste nog SAF också göra. Men kan United bara spika ihop sitt mål är tre poäng inte långt borta.

Truppen: Van der Sar, Kuszczak, Amos, Smalling, Ferdinand, Vidic, Evra, O’Shea, Evans, Rafael, Brown, Anderson, Bebe, Nani, Carrick, Gibson, Fletcher, Park, Hernandez, Berbatov, Macheda, Owen.

VALENCIA C.F.
Joaquín är utanför truppen, troligtvis på grund av en ljumskskada. Reservspelaren Alejandro Domínguez spelade 19 minuter mot Real Sporting de Gijón innan han tvingades av med en höftskada, medan Juan Mata stukade foten på träning på måndagen. Båda förväntas dock kunna spela. Éver Banega (ankel) and Vicente Rodríguez (baksida lår) har inte spelat sedan Real Racing Club den 11 September.

Truppen: Sanchez, Moya, Saltor, Navarro, Dealbert, R Costa, Mathieu, Miguel, Maduro, Topal, Albelda, Feghouli, Stankevicius, Fernandes, Hernandez, A Costa, Alba, Dominguez, Soldado, Mata, Aduriz (inte officiell CL-trupp).

Övrigt: Spanska AS skriver på sin förstasida att ”Manchester United kommer med 2 200 huliganer, men utan Rooney”.

Matchen visas på Viasat Fotboll och Viasat Sport HD med start klockan 20.45.