Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bisarr målvaktstavla sänkte Spurs

Tottenham har fortfarande aldrig slagit Manchester United på Old Trafford, på 19 försök i Premier League. Detta är klart efter att Nemanja Vidic nickat in 1-0 i den första halvleken, och att målvakten Heurelho Gomes tagit på sig dumstruten och bjudit Nani på 2-0 med drygt tio minuter kvar av matchen. Målet blev utan konkurrens matchens snackis.

United gjorde en stabil insats, framför allt defensivt, när de hemmaslog Tottenham med 2-0. Målskyttar blev Nemanja Vidic och Nani. Portugisen slog även inlägget som ledde till ledningsmålet, men serben är min ”man of the match” eftersom han både höll nollan och gjorde mål. Nani har nu samlat ihop åtta assist denna säsong.

HÖLL NOLLAN
Försvaret spelade riktigt stabilt mot Tottenhams offensiva uppställning och ser ut att vara på väg mot gammal god hålla-nollan-form. Bortalaget Tottenham var inte chanslöst, men United jobbade hemåt som ett lag och höll rent framför nu 40-år unge Edwin van der Sar, som även han fick göra ett par kvalificerade räddningar.

Som ett led i försvarsspelet såg Park Ji-Sung och Michael Carrick piggare ut än på länge. Sydkoreanen pressade hårt på mittfältet, och skapade faktiskt ett par lägen, medan Carrick sällan kom på efterkälken och hann hemåt för att täcka framför backlinjen. Chicharito högg på allt och var tillsammans med Nani Uniteds piggaste anfallsvapen. Dimitar Berbatovs nu fem matcher långa måltorka håller i sig efter att han bara kommit nära ett mål, strax innan halvtidsvilan.

SÄSONGENS BISARRA MÅL #1
Matchens mest omtalade händelse inträffade med drygt tio minuter kvar att spela. United gjorde säsongens mest bisarra mål efter att Nani fallit i Tottenhams straffområde efter en tröjdragning, tagit bollen med händerna, och Mark Clattenburg viftat avvärjande med armarna för att spela vidare. Målvakten Heurelho Gomes plockade upp bollen, som fortfarande var ”i spel”, bara för att sedan lägga den på marken i tron att Tottenham vunnit en frispark, ta ett par steg tillbaka och leta ett passningsalternativ. Nani gled då helt sonika, i vetskapen att domaren inte blåst av, fram till bollen och rullade den i mål – varvid Spurs spelare gick bananas på domaren som bedömde att målet skulle godkännas.

Matchen var avgjord och jag kunde börja knacka tangentbord.

Situationen hjälptes inte av att den assisterande domaren påkallade uppmärksamheten för att påvisa att Nani tagit bollen med händerna. Mark Clattenburg förklarade att de fått fördel av bollen och att han tecknat åt målvakten att spela vidare. Tränaren Harry Redknapp var förstås inte nöjd efter målet, då han menade att de skulle haft en frispark efter Nanis hands. Sir Alex Ferguson tyckte å andra sidan att domaren gjorde rätt som dömt fördel av boll och utsåg målvakten till syndabock. Men jag undrar när Mark Clattenburg får döma nästa match mellan dessa lag. Det var ju han som även missade när Uniteds förre reservkeeper Roy Carrolls gjorde självmål mot Tottenham för några år sedan.

VIDIC MÅLSKYTT
Ledningsmålet stod lagkapten Nemanja Vidic för när han med en kraftfull nick slog omkull tv-kameran till 1-0. Det hårda och utåtskruvade inlägget kom från Nanis fot och innebar ännu en assist för portugisen, som i princip gjort poäng i varje match hittills denna säsong.

Den första halvleken bjöd på två stolpträffar, en för vardera lag, först genom Park Ji-Sung där Gomes tycktes kasta sig i slow motion och sedan på ett kanonskott från Rafael van der Vaart. Utöver det fick Darren Fletcher respektive Luka Modric lagens främsta målchanser i den första halvleken.

I den andra förde United matchen och kunde mycket väl gjort ett par mål ytterligare, medan spänningen höll i sig och både Bale, Van der Vaart och Pavlyuchenko vaskade fram hyfsade lägen. Den förstnämnde efter en mäktig rusch förbi Uniteds försvar och den sistnämnde tätt utanför stolpen efter att Vidic täckt bort skottet.

Härnäst väntar Bursaspor borta på tisdag där United ska spika avancemanget i Champions League. Till helgen står Wolves för motståndet i ligan, då de reser till Old Trafford.

MATCHFAKTA | 30 Oktober 2010 | 18.30 | PREMIER LEAGUE
MANCHESTER UNITED – TOTTENHAM HOTSPURS 2-0 (1-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 75 223| Domare: Mark Clattenburg
MÅLTIDMÅLSKYTT
1-030VIDIC (Nani)
2-084NANI
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
Rafael (64), Ferdinand, Vidic, Evra
Nani, Fletcher, Carrick, Park
Berbatov (64) – Chicharito (86)
Avbytare: Kuszczak, Brown (64), Smalling, O’Shea, Scholes (64), Obertan (86), Bebe
Varningar:
Valencia:Gomes, Assou-Ekotto, Kaboul, Gallas, Hutton, Van der Vaart (76), Bale, Jenas (66), Modric, Lennon, Keane (62)
Avbytare:Cudicini, Pavlyuchenko (62), Palacios (66), Crouch (76), Bassong, Kranjcar, Sandro
Varningar:Gallas, Kaboul, Modric
STATISTIKMANCHESTER UNITED – TOTTENHAM HOTSPURS
SKOTT19-13
SKOTT PÅ MÅL10-5
HÖRNOR1-4
FRISPARKAR11-12
OFFSIDE3-2
BOLLINNEHAV50%-50%