Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tre mål men två skador när United vann

Utan att förta sig läxade ett skadedrabbat United upp Bursaspor med 3-0 på bortaplan. Segern blev dock kostsam – både Nani och Fletcher fick kliva av skadade.

Toppen mot botten i grupp C ikväll, vilket också märktes. United flög ner till Bursa och säkrade med största sannolikhet vidare spel i vårens Champions League-slutspel. Visserligen hade man statistiken på sin sida, fem vunna matcher i rad på turkisk mark, obesegrade sedan ett hyfsat tag i CL och Bursaspor å sin sida hade varken gjort mål eller tagit poäng i turneringen inför kvällens möte. Första halvlek bjöd dock inte på något vidare spel, lyckligtvis styrde Sir Alex mannar upp situationen i andra.

Första halvlek:

Inledande kvarten på Bursa Atatürk Stadium, en tät arena med publiken väldigt nära planen, är ganska trevande. Bursaspor har en organiserad defensiv medan Manchester inte riktigt lyckas bygga upp anfall. De flesta spelarna blir stillastående, utom Rafael som verkar väldigt tänd. Han tar ett par löpningar på sin högerkant, i tionde minuten dribblar han snyggt förbi två Bursa-försvarare, men bollen slås ändå ut till Uniteds första hörna – som blir resultatlös.

Bursaspor snappar upp bollen efter den nyss slagna hörnan och kontrar. Scholes hinner ifatt bollhållaren Yildirim, får kontakt och turken faller. Misstänkt straff med domaren friar och på reprisbilderna ser man att Yildirim faller lätt.

Rafael som verkar ha nått sin peak så långt i matchen, vill inte vara sämre. Någon minut efter den första straffsituationen driver han in i Bursaspors straffområde, får en lätt knuff och faller om möjligt ännu enklare än Yildirim. Domaren friar både straffen och Rafael, men det är bekymmersamt att brassen väljer att lägga sig direkt istället för att ens försöka ta kampen om bollen.

I den 22:a minuten får Evra en black out och slår en ynklig passning hemåt som direkt snappas upp av Yildirim. Turken driver ut på kanten och har med sig Volkan Sen som också får bollen. Fri mot Van der Sar väljer han att lobba istället för att dra till direkt och den reslige holländaren lyckas rädda ut till hörna, en hörna som blir resultatlös.

Någon minut senare kan världen skåda en Nani sittandes på plan. Dålig stämning hos United, på sjukdomslistan står redan alldeles för många yttrar. Portugisen kan dock linka av för egen maskin och det hela verkar handla om en känning i ljumsken. Det luktar också försiktighetsåtgärd, utan något direkt känsloutspel sätter sig Nani direkt på bänken för att kika på resten av matchen. I skrivande stund är det dock ännu oklart huruvida nummer 17 kan vara med mot Wolves, City eller Villa under den kommande veckan.

Ji-Sung Park ersätter efter fem minuters spel med en man mindre för Uniteds räkning, då det faktiskt aldrig blev något spelavbrott sedan Nani gått av planen. Bursa fortsätter att försvara sig bra och är faktiskt det laget som lyckas producera flest skott mot mål i den första halvleken. United försöker få grepp om matchen och skapa press, men kommer fortfarande inte riktigt åt turkarna.

Halvlekens snyggaste sekvens inträffar i den 31:a minuten, när United mycket snyggt bygger upp ett snabbt anfallsspel, med tighta passningar som till slut når Berbatov. Bulgaren förlänger till Obertan, men trycker dock till lite för hårt och Obertan hinner inte upp bollen.

Bursa börjar visar respekt och United får springa allt mer fritt på turkarnas planhalva. Evra tackar för det, rundar en ytterback och slår en fin boll över straffområdet till Fletcher som smäller till på volley. Bollen smiter dock utanför och fortfarande mållöst. Manchester börjar visa prov på anfallsvilja och någon form av benägenhet att ta löpningar vilket resulterar i en bra sista kvart av första 45. Det verkar dock som att den huvudsakliga taktiken går ut på att trötta ut de inspirerade turkarna. Detta i sin tur skapar ändå ytor åt Bursa, som även de försöker etablera någon form av anfallsspel på Uniteds planhalva.

I den 38:e matchminuten lyckas Scholes tråckla sig igenom Bursaspors försvar och komma fri med Ivankov. Bollen studsar dock upp på Scholes hand innan han placerar den i mål och det som många trodde var 0 – 1 dröjer, då domare Wolfgang Stark korrekt dömer bort målet.

Andra halvlek:

Manchester United fortsätter att anfalla centralt, vilket man ägnade största delen av första halvlek åt. Tre minuter in på halvleken är man utanför Bursaspors straffområde, Carrick når boll och slår en delikat cross över till Fletcher. Den här gången missar han inte utan sätter bollen på halvvolley i Ivankovs bortre hörn. Darren Fletcher, som också har fått starta samtliga matcher i årets CL-gruppspel, gör det så viktiga ett-noll-målet.

Fem minuter senare kontrar Bursa genom Insua, som får bollen slagen till sig, helt ensam på högerkanten. Argentinaren skjuter dock rakt på Edvin van der Sar som sprungit ut och gjort sig stor.

Efter sitt ledningsmål verkar United växla ner tempot en smula, men det är inget Bursaspor verkar utnyttja. Fletcher byts ut i den 63:e, sedan han trampat snett och vridit till ankeln, mot den mystiska värvningen Bébé. Portugisen, som ryktades ha spelat VM för hemlösa (vilket inte visade sig vara sant) fixar direkt en hörna, som Scholes olyckligtvis nickar snett utanför.

Tio minuter senare bygger United upp ett rappt anfall, Park lägger en smörpassning på Obertan, som lägger ut den åt sidan förbi en back och krutar in sitt första tävlingsmål i krysset. Skottet är så hårt och snabbt slaget att det inte ens ser ut att tappa fart när det visas igen i slow motion.

Matchen är nu officiellt död, även om publiken som öst på redan från första minuten, fortfarande sjunger för full hals och buar lika frenetiskt när United har bollen som man buade i första halvleken.

I 77:e, fem minuter efter 0 – 2, är United återigen i anfall, blir av med bollen men krigar tillbaka den. Scholes lägger en kristallskarp passning mot Bébé som i sin tur placerar in bollen förbi en chanslös Ivankov (officiellt självmål av Tandogan, red. anmärkning). Mål mot Wolves och mål igen ikväll för portugisen som bekänner färg.

Fabio gör sin bror sällskap på plan i 81:a, då Evra går av. Även Bursa gör sitt sista byte då Sen ersätts av Odabasi. Därefter all heder åt Bursaspor som inte ger upp utan försöker anfalla. Under sista tio minuterna får man de facto knappt känna på bollen, när United sparar på dramatiken och i princip joggar av matchen.

Sammanfattning:

Håglös inledning, men när väl United fick grepp om mittfältet var det egentligen inget snack. Bursaspor hotade aldrig på allvar i offensivt straffområde och den mål- och poängfria sviten fortsätter för turkarna. Segern kostade tyvärr alldeles för mycket, då både Nani och Fletcher fick kliva av skadade.

Hur allvarliga skadorna är, är ännu oklart och det är förhoppningsvis inte för mycket begärt att önska att de båda är klara för spel till i helgen, eller senast till derbyt mot City i nästa vecka. Det är hur som helst extremt surt, då båda spelarna visat fin form de senaste matcherna och dessutom varit tongivande.

United gör ikväll sitt jobb, antagligen utan att slita ihjäl sig. Rutinen avgjorde till stor del, en Scholes som vaknat på rätt sida är precis rätt man att styra Uniteds spel. Briljans på karriärens höst! Carrick och Fletcher kontrollerade mittfältet galant, Obertan fick äntligen göra mål och Smalling slapp ställas mot några farligare situationer.

Sammantaget gör alla en fullt godkänd match, möjligtvis utom Berbatov. Kroppsspråket har sakta vandrat tillbaka till förra säsongens något bortskämda och vresiga uppsyn. Bulgaren missade ett kanonläge i sista matchminuten, snyggt framspelad av Bébé. Berba missade ett exakt likadant läge mot Spurs i helgen och det är nog många tillsammans med mig som innerligt hoppas att han snarast hittar tillbaka till nätet. Det ska dock nämnas att Berbatov inte gjort mål i Champions League på omkring två år.

Tre goa och man befäster sin ledning i gruppspelet, United kan därför koncentrera all sin kraft åt att fila ner fempoängsavståndet upp till Chelsea. Bébé visar fina kvalitéer och skönt är väl det, vår mexikanska myra kan ju inte gå in och avgöra varenda match under tiden Rooney är skadad/på semester/i jakt på formen och Berbatov krampar. Närmast väntar Wolves hemma och det man kan fråga sig är; har vi några mittfältare kvar?

//Samir Yosufi, Svenska Fans

MATCHFAKTA | 2 November 2010 | 20.45 | CHAMPIONS LEAGUE
BURSASPOR – MANCHESTER UNITED 0-3 (0-0)
Arena: Bursa Atatürk (Bursa) | Domare: Wolfgang Stark
MÅLTIDMÅLSKYTT
0-148FLETCHER (Carrick)
0-273OBERTAN (Park)
0-377Tandogan (o.g.)
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
Rafael, Smalling, Vidic, Evra (81)
Nani (29), Fletcher (63), Carrick, Scholes, Obertan
Berbatov
Avbytare: Kuszczak, Brown, Fabio (81), O’Shea, Hernandez, Park (29), Bebe (63)
Varningar:
Bursaspor:Ivankov, Tandogan, Erdogan, Özturk, Vederson, Bahandir, Svensson, Ergic, Sen (82), Insua (74), Yildirim (74)
Avbytare:Öskan, Has, Ipek (74), Keceli, Nunez (74), Odabasi (82), Stepanov
Varningar:
STATISTIKBURSASPOR – MANCHESTER UNITED
SKOTT14-7
SKOTT PÅ MÅL6-4
HÖRNOR7-6
FRISPARKAR10-4
OFFSIDE0-5
BOLLINNEHAV41%-59%