Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Man Utd – Stoke 2-1 (1-0)

Ingen styrkedemonstration, men hyfsat stabilt spel av Manchester United. Det räckte för seger mot ett blekt Stoke City. Hernandez och Nani både målade och passade fram varandra, däremellan nickade Whitehead in en kvittering för Potters, som i slutändan var betydelselös för matchen.

Det var 30 år sedan en Stokespelare gjorde mål på Old Trafford. Ikväll bröts den sviten, men Stoke spelade redan från början sina 90 minuter som ett slaget lag. Det i sin tur innebar att United knappast behövde spänna musklerna, utan man klarade av att hålla undan och vinna matchen utan att förta sig.

Kvällen var överlag händelsefattig, men bjöd ändå på tillräcklig underhållning för att vara en tisdag. Rooney satt inte ens på bänken på grund av sin, som så många gånger förr, trasiga ankel, men lika bra var väl det när Stoke-dödaren Chicharito fick chansen från start – vilket också betalade av sig.

Allt som allt gjorde Sir Alex sex ändringar i startelvan, det vill säga den som startade mot West Brom. Nani var till exempel tillbaka, liksom Rafael, vilket direkt innebar ett visst lyft vad gällde speed och kreativitet på högerkanten. Smalling tog Ferdinands plats i mittlåset och gjorde en klart godkänd match.

Detta måste också sägas; oerhört befriande att se hur mycket av spelet som faktiskt går via Berbatov. Det var precis detta jag gnällde på förra året, sätt Berba i mitten, ge honom boll och saker kommer ske. Ikväll, liksom hela den här säsongen, myser han i mitten, lägger ut goa bollar på kanterna och söker sig själv in i straffområdet. Håller man på det spelar det ingen roll om Rooney är med eller inte, det är matcherna som Berba inte har boll på som laget spelar dåligt. Enda minuset i detta fall var ju att bulgaren själv inte fick näta ikväll.

En stilla undran bara, när vaskar United fram en vettig frisparksläggare? Varken Giggs eller Nani är ju särskilt övertygande, Gibson skjuter hårt men högt och så vidare. Det som en gång var en fin tradition med den forne Giggs, Beckham och Ronaldo borde ju tas tag i.

Det lilla som hände under de 90 minuterna på OT följer här;

Första halvlek

Redan från början visar United en smula beslutsamhet och vilja och tar kontrollen över matchen. Stoke å sin sida bjuder inte upp till dans, utan ligger på försvar. Ibland försöker man sticka upp med en kontring, men dessa vållar knappast något bekymmer för Fletcher och grabbarna i mitten.

Gibson får förtroende från start och provar skott efter fem minuter, något han sedan upprepar under halvleken. Bollarna smiter dock utanför varje gång, men det är allt som oftast uppiggande att se detta hårdskjutande irländska kraftpaket. Tillsammans med Rafael och Smalling utgör han trots allt grunden för ett framtida United – vilket onekligen känns tryggt.

Evra dominerar sin vänsterkant och man kan ställa sig frågan om fransosen någonsin varit i bättre form? Extremt involverad i Uniteds anfall och visst är det en lockande tanke att lyfta upp honom som vänsterytter istället? Detta har ju faktiskt provats, under skadeinfernot förra säsongen, med Fabio som back bakom. Men ska detta ske bör ju Evra hitta målet oftare, vem minns när han nätade senast?

22 minuter in i halvleken kommer matchens första farliga chans, när Giggs provar skott som studsar på en back, rakt i gapet på Berba som lägger bollen precis utanför stolpen. I sekvensen precis före luktar det straff när Shawcross i Stokeförsvaret får bollen på handen, domaren friar och det utan protester.

I den 27:e minuten är det så dags. Berbatov samlar upp bollen i mitten, lägger ut en go passning till Nani på högerkanten, som trycker in den framför mål där Hernandez hinner före Shawcross och hittar nätet med en nätt klack. 1-0 inget snack. Efter ledningsmålet tar 17 meningslösa minuter vid, där United inte skapar särskilt mycket, medan Stoke mest ser på.

Andra halvlek

Fem minuter går, Stoke är i anfall och via ett enkelt inlägg når bollen Whitehead som helt ledigt kan nicka in 1-1. Evra gnäller på Vidic, men faktum är att ingen i United har kommit ut och jobbat på sen halvtidsvilan. Det positiva – 40 kvar att spela.

Ett par frustrerade minuter följer, United spelar krampaktigt mot ett Stoke som fått luft under sina skadeskjutna vingar. Berbatov ryter till slut till på Nani och svaret kommer direkt. I anfallet efter bjuder Hernandez och Nani på fint kombinationsspel som slutar med att portugisen trycker in bollen i en vacker båge snett utanför straffområdet. Chicharito står för assisten och de båda är nu kvitt. Klockan passerar 62 minuter.

Därefter slutar Stoke spela förhoppningsfull fotboll, medan United ägnar sig åt att skapa halvhjärtade anfall. En kavalkad av byten följer målet, Stoke gör alla sina tre, medan United i 78:e minuten tar ut både Gibson och Hernandez, in kommer istället Carrick och Owen. Välkommen tillbaka får man väl ändå lov att säga till den lille Michael, kommer han snabbt in i matchform kommer han utgöra ett nyttigt tillskott inför stundande cup-spel i olika format.

Sista kvarten gäspas igenom på Old Trafford. Evra står egentligen för det enda händelserika, först knuffas han lite med Stokes egen badboy Pennant, därefter satsar han helhjärtat på en språngnick på inlägg från Giggs, skevt och snett utanför. Owen har sedan nästan ett bröst på bollen i den 92:a och med den missen blåser Clattenburg av. Tre nya poäng, befäst serieledning, okej kväll.

MATCHFAKTA | 4 JANUARI 2011 | 21.00 | PREMIER LEAGUE
MANCHESTER UNITED – STOKE 2-1 (1-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 73 401 | Domare: Mark Clattenburg
MÅLTIDMÅLSKYTT
1-027HERNANDEZ (Nani)
1-150Whitehead
2-162NANI (Hernandez)
LAGUPPSTÄLLNING
Kuszczak
Rafael, Smalling, Vidic, Evra
Nani, Fletcher, Gibson (78), Giggs
Berbatov, Hernandez (78)
Avbytare: Amos, Evans, Fabio, Anderson, Carrick (78), Obertan, Owen (78)
Varningar:
Stoke: Begovic – Wilkinson, Shawcross, Huth, Collins – Tuncay, Delap (69), Wilson, Whitehead, Etherington (68) – Jones (75)
Avbytare: Sörensen, Higginbotham, Pugh, Whelan, Pennant (68), Walters (69), Fuller (75)
Varningar:
STATISTIKUNITED-STOKE
SKOTT12-5
SKOTT PÅ MÅL2-1
HÖRNOR6-1
FRISPARKAR11-6
OFFSIDE4-0
BOLLINNEHAV65%-35%