Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Man Utd – Liverpool 1-0

Det blev ingen vacker fotboll på Old Trafford mellan de två ärkerivalerna, men United tog sig vidare till nästa omgång av FA-Cupen efter mål av Ryan Giggs på en feldömd straff. Steven Gerrard blev rättvist utvisad efter dryga halvtimmen, vilket naturligtvis påverkade gästernas spel.

(Tyvärr var jag tvungen att åka på futsalmatch direkt efter matchen var slut, vilket innebär att jag inte förrän nu har möjligheten att skriva matchrapporten. Beklagar.)

FÖRSTA HALVLEK
En halv minut har spelats på Old Trafford när Howard Webb väljer att blåsa straff för hemmalaget. Dimitar Berbatov faller enkelt i utkanten av straffområdet när Daniel Agger sparkar ner bulgaren. I reprisen får man dock söka väldigt noga för att hitta den där kontakten som resulterade i en straffspark för United. Ett kontroversiellt domslut, men Ryan Giggs tackar för den försenade julklappen och placerar in 1-0 från elva meter.

Efter målet tar gästerna över händelserna och har några försök som dock inte resulterar i något märkbart. Hemmalaget är uppenbarligen nöjda med situationen trots att Pool rullar på i en god stund, mycket genom Meireles och Gerrard. Martin Kelly gör några farliga besök i offensiv zon, men det där lilla sista saknas för att skapa ett mål. Efter halvtimmen spelad väljer Webb att visa ut Gerrard efter en väldigt ful tackling på Michael Carrick på mittplan. Hoppandes med båda dobbarna före rakt i sidan på Carrick, och inget annat alternativ för huvuddomaren än att skicka ut gästernas lagkapten. Med tanke på den feldömda straffen anser många att ett gult kort skulle ha varit det rätta beslutet. Åsikterna är många, men faktum är att Stevie G inte längre är med i leken efter 32 minuter.

I slutskedet av första halvlek lyfter hemmalaget upp spelet och Jonny Evans är väldigt nära att öka på ledningen, men hans nick på hörnan går klockrent i stolpen.

ANDRA HALVLEK
United börjar andra halvlek med en imponerande intensitet och Javier Hernandez har ett hyfsat läge, men nicken går tätt utanför. Efter en bra inledning tappar hemmalaget lite vilket öppnar för Liverpool att köra upp i banan. Ett decimerat Pool saknar dock sin lagkapten, och kreativiten på den offensiva planhalvan saknas klar och tydligt. Torres blir för ensam på topp, och hemmaförsvaret behöver inte anstränga sig särskilt mycket mot ett tamt Poolanfall. När gästerna får en frispark från ett hyfsat läge är det vänsterspecialisten Fabio Aurelio som skruvar den mot krysset, men Tomasz Kuszczak gör en riktig bra räddning och tippar bollen till en resultatlös hörna.

United fortsätter att mala på vilket så småningom är nära att resultera i en fördubblad ledning när Berbatov, Nani och Giggs samtliga har chansen att göra mål. Pepe Reina i målet gör dock några fina räddningar och håller matchen i liv. United har för övrigt svårt att skapa några riktigt farliga lägen, Hernandez snurrar i boxen, men återigen saknar man det där lilla extra som skulle resultera i ett mål.

Få chanser även för gästerna, och hemmalaget kan kontrollera matchen tills Webb blåser av.

SAMMANFATTNING
Två matchavgörande incidenter där ena är fel och andra rätt. En feldömd straff blir matchavgörande, liksom utvisningen av Gerrard. Kritiken mot Howard Webb är enorm efter matchen och givetvis anser sig gästerna ha blivit orättvist behandlade av huvuddomaren. En felaktig straff kan jag köpa, men utvisningen på Gerrard är solklar. Unitedfavorit eller ej, så blir Webb en central figur i söndagens sammandrabbning.
Hemmaförsvaret gör en stabil insats, där jag vill speciellt lyfta fram lovande Rafael Da Silva. Högerbacken gör en felfri insats på sin position, och etablerar sig än starkare i Fergusons startelva. För övrigt är det inte många som utmärker sig i hemmalaget, Ryan Giggs är iskall från elva meter och glimtar till på offensiv planhalva, medan Rio Ferdinand är en klippa i försvaret, med en för dagen godkänd Evans. Nani är överraskande osynlig.

Det blev sammanfattningsvis ingen uppvisning på Old Trafford, men en viktig seger och avancemang till nästa omgång i FA-Cupen. Till näst väntar en tuff bortamatch i ligan mot Tottenham den 16 januari.

/NICO SELENIUS

MATCHFAKTA | 9 JANUARI 2011 | 14.30 | FA CHALLENGE CUP, OMGÃ…NG 3
MANCHESTER UNITED – LIVERPOOL 1-0 (1-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 74 727 | Domare: Howard Webb
MÃ…LTIDMÃ…LSKYTT
1-02Giggs (straff)
LAGUPPSTÄLLNING
Kuszczak
Rafael, Ferdinand, Evans (84), Evra
Nani, Fletcher (62), Carrick, Giggs
Berbatov, Hernandez (75)
Avbytare: Lindegaard, Smalling (84), Fabio, Anderson (62), Gibson, Obertan, Owen (75)
Varningar: Fletcher, Anderson
Liverpool: Reina – Kelly, Skrtel, Agger, Aurelio – Meireles (60), Lucas – Kuyt, Gerrard, Maxi (69) – Torres (77)
Avbytare: Gulasci, Wilson, Kyrgiakos, Poulsen, Shelvey (60), Babel (60), Ngog (77)
Varningar: inga
Utvisning: Gerrard (32, serious foul play)
STATISTIKUNITED-LIVERPOOL
SKOTT17-12
SKOTT PÃ… MÃ…L9-4
HÖRNOR11-3
FRISPARKAR10-7
OFFSIDE4-2
BOLLINNEHAV62%-38%