Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 4 2010 / 2011

Rösten från Sverige är det ständigt återkommande bidraget från MUSS i Skandinaviens Unitedmagasin – United-Supporteren (US). Den här artikeln skrevs i november och publicerades i säsongens fjärde US. Om du är medlem i den officiella skandinaviska supporterklubben MUSCSB – och därmed per automatik också i MUSS – får du automatiskt hem varje nytt nummer av US, som innehåller reportage, exklusiva intervjuar och annat spännande. Är du inte medlem i supporterklubben så kan du bli det genom att anmäla dig här – som medlem blir du automatiskt en lite bättre människa. /MUSS

En kovändning

Man kan alltid läsa om United på löpsedlarna, men under oktober månad var det värre än vanligt.

Fergies ko
Det känns inte som att det var så länge sedan Rooney öste in mål och nästan på egen hand bar fram laget. Han hade lovat sin framtid till United och skulle vara kvar för resten av karriären. Sedan kom skadan mot Bayern München och vi vet alla hur resten av säsongen utspelades.

Sommaren kom och med den det mycket omtalade VM i Sydafrika och hela Englands förhoppningar lades plötsligt på en 24-årings axlar. Han skulle vara den talisman som skulle leda England till ära och framgång. ”Ja, han har varit skadad men han är Wayne Rooney och han kommer att leverera i Sydafrika” sade man. Den gamla goda engelska dagspressen höjde i vanlig ordning upp sina stjärnor till skyarna, bara för att slita dem i stycken när de inte kunde infria allas förväntningar.

Rykten var tidigt i full gång om vem United skulle köpa för att komplettera det smarta köpet av en tidigare i stort sett okänd mexikan med smeknamnet “den lilla ärtan” , som hade gjort riktigt bra ifrån sig på den största fotbolls-scenen av alla – VM. Som United – fans vet vi alla att Scholesy och Giggsy är i slutet av sina fotbollskarriärer och att vårt mittfält behöver förstärkas. Så naturligtvis förväntade vi oss alla att det skulle köpas in en riktigt stor spelare. Jag menar, det fanns ju fortfarande pengar från Ronaldos övergång till Real Madrid att spendera!

När sommaren gått mot sitt slut och transferfönstret stängt hade United lagt Bébe till truppen, en spelare som Sir Alex inte ens sett spela fotboll. En stor chansning för £8m. Vi har naturligtvis även avslöjandet som läckte ut om Rooney och hans förhållande med en annan kvinna medan hans fru var gravid förra året. Denna story blåstes upp till orimliga proportioner av våra “vänner”, de brittiska tabloiderna, som bara njöt av att skriva om Waynes utomäktenskapliga aktiviteter. Om jag skall vara riktigt ärlig så bryr jag mig inte om vad han göra utanför fotbollen så länge det inte påverkar hans spel, något som tyvärr hände och spelaren i tröja nummer 10 var nu en skugga av sitt forna jag. Det var klart och tydligt att något var väldigt fel och sedan kom nyheten – “Rooney vill lämna Old Trafford!”

När man ser tillbaka på den händelsekedja som under året ledde fram till Englands största historia på ett årtionde så kan man nästan förstå varför. Bristen på investeringar i laget, skadeproblemen och massor av påtryckningar från media är en del av motiveringen. Med Sir Alex dramatiska presskonferens och Rooneys svar och kommentarer – särskilt när han ifrågasatte sina egna lagkamraters förmåga – såg det mycket sannolikt ut som att han skulle lämna klubben på samma sätt som Beckham, Stam, Ince och Keane. Sedan kom helt plötsligt den stora vändningen och han skrev på ett nytt 5 års kontrakt.

– Varför ändrade han sig helt plötsligt när han sagt ungefär två månader tidigare att han inte var nöjd?
– Varför redde United inte ut det långt tidigare?
– Vad är det som händer i vår klubb?

Laget har helt uppenbart lidit under början av säsongen och nu som genom ett trollslag är allt tillbaka till det normala? Jag fattar ingenting! Ok, en löjligt stor löneökning kan hjälpa men jag tror inte att det bara handlade om pengar för Rooney. Om till och med vi är oroade över den ekonomiska misskötsel vi har i klubben så borde ju absolut spelarna och managern också vara det.

Fergie är inte dum, han vet hur och när han skall använda medierna till sin fördel och jag tror att det är vad han har gjort här (hans tal om kor på ängen var i klass med Cantonas tal om måsar!). Det är faktiskt ett mycket bra sätt att säkra pengar för framtiden i klubben. Det är ”win-win” för honom. Om Rooney lämnar klubben till sommaren (ett kontrakt betyder bara en sak idag – mer pengar för spelaren) så vet Fergie att det kommer att finnas resurser för att försöka ersätta honom. Glazer-familjen har kommit undan med Ronaldo-pengarna men skulle de verkligen ha samma möjlighet att komma undan med det en gång till? Å andra sidan, om han stannar så behåller vi en spelare av världsklass och kommer inte ses som en klubb som måste sälja spelare. En sak är säker, han kommer inte att gå till Citeh. Inte om Sir Alex har något att säga till om och det ska man ha klart för sig att han har. Tevez lyckades få till en övergång dit men det berodde på att han var på lån hos oss och ägdes av sin agent. Rooneys fall är mycket annorlunda, han förstår rivaliteten mycket bättre eftersom han vuxit upp i England och vet att hans liv skulle bli ett helvete om han gick dit. Han har redan sett en liten del av det i och med de demonstrationer som skedde utanför hans hus kvällen innan han undertecknade det nya kontraktet.

Den nuvarande situationen är att Rooney har en skada och att han skickats till USA för specialistbehandling hos Nikes specialister. Även detta är ganska konstigt, först får vi höra att han fått en liten smäll under träning och skulle vara borta i två veckor och sedan en vecka senare skall han plötsligt vara borta i fem veckor? För mig verkar det som att United tycker det är bättre att han håller sig borta från allmänhetens ögon ett tag.

Till nästa sommar tror jag att vi på något sätt kommer få höra den verkliga sanningen bakom hela historien. Kanske redan i januari, vem vet? Håll ögonen öppna!

Om du såg FA-cupens första omgång på Viasat mellan Rochdale United och FC United of Manchester skulle du ha fått bevittna scener som är långt bort ifrån all den girighet som genomsyrar dagens Premier League-matcher. Passionerade fans som verkligen kan relatera till spelarna när de hejar på sitt lag. Det förde tillbaka minnen av 70-talet och att se United spela då det betydde något verkligen speciellt. Det är en fruktansvärd skam att fotbollen blivit vad den är idag, men det är tyvärr priset för framgång.

För att sammanfatta säsongen hittills tror jag att vi alla är överens om att vi äntligen fått se det bästa av vår nummer 9. I förra säsongens artikel skrev jag att jag skulle bli förvånad över att se honom spela för oss igen, så illa var hans föreställningar för United och i somras hade man för avsikt att sälja honom. Detta ändrades dock när Rooney började fundera för mycket angående sitt nya kontrakt och vi har sedan dess sett den verkliga Berbatov, vad kul! Scholes har varit majestätisk på mittfältet och jag önskar han vore 10 år yngre. Giggs har gjort mål igen i ligan och att göra det 21 säsonger i rad är något som säkerligen aldrig kommer upprepas i modern fotboll, en verkligen magnifik bedrift. Jag har redan talat om Hernandez och hans spel i VM, men han har verkligen visat oss att han är en naturlig målgörare.

Jag kan inte riktigt påstå att någon annan spelare egentligen utmärkt sig i vad som annars bara kan beskrivas som alldeles för mycket dålig fotboll enligt Uniteds standard. Vi befinner oss för närvarande precis bakom och inom räckhåll av ligaledarna och med julen runt hörnet bör vi vara redo att göra en push för att nå den så otroligt viktiga 19:de ligatiteln!

/Jamie – LUHG

Inga klubbar i England eller Europa har några pengar… knappt några klubbar går med vinst…Barca har miljardskulder…Madrid sponsras av staden….Shejkerna breder ut sig med sina oljepengar…ryssar o amerikaner är i ledning av olika klubbar…men knappt några går med vinst…Tottenham sköter sig inom sina ramar och United är en av få som gör vinst , men vad hjälper det när räntorna är höga o måste betalas…Bébe för åtta och Özil för tolv…skillnad det…Hade det varit vanligt ägande i United hade vi kunna köpa för £50 miljoner varje säsong och då hade vi fått en hel ny uppsättning o inte bara en ko! …2005 bildades FCUM och i januari kan UNITED och united mötas i FA Cupens tredje rond om ödet vill…då blir det hejaramsor och sång med samma innebörd på båda sidors läktare…mao alla äts upp av pengar!!!..för den lär spelas på OT oavsett vem som står som hemmalag….till sist så tror jag Kooney försvinner till sommaren, men till ett bra pris nu när kontraktet är förlängt…….nya pengar att ge till de hemlösa!

/ The Axeman