Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gary Neville slutar

Manchester Uniteds försvarsveteran Gary Neville meddelade idag att han avslutar sin fotbollskarriär med omedelbar effekt, efter nästan 20 år i klubben.

Gary Neville skrev på för United som lärling 1991 och har spenderat hela sin karriär i Manchesters röda klubb. Uppväxt i Uniteds legendariska juniorlag ”The Class of ’92” – där han var lagkamrat med sin bror Phil, David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs och Paul Scholes – debuterade Neville i Uniteds a-lag hösten 1992. Säsongen 1994/95 slog han sig in i a-laget på allvar som högerback och han gjorde snart högerbacksplatsen till sin egen.

Gary Neville har en fantastisk meritlista. Han har spelat 602 matcher för United – vilket gör att han placerar sig som femma på listan över de som har spelat flest matcher för United någonsin. Vidare gjorde han 85 landskamper och fem mästerskap för England. Neville har vunnit den engelska ligan åtta gånger – bara Ryan Giggs och Paul Scholes har fler engelska ligatitlar. På meritlistan hittar vi också en Champions League-seger, tre FA-cupsegrar, två ligacupsegrar och två segrar i VM för klubblag. Han var Uniteds kapten 2005 till 2010.

Efter en svår skada våren 2007 har Neville haft svårt att ta en ordinarie plats i laget och den här säsongen har han fått ytterst begränsat med speltid, varför dagens beslut inte kommer som någon stor överraskning. Gary Neville fyller snart 36 år.

Om beslutet att nu avsluta karriären har Neville följande att säga:

Jag har varit en Manchester United-supporter hela mitt liv och har uppfyllt varje dröm jag någonsin har haft. Jag är givetvis besviken att mina dagar som spelare är över, det kommer dock en tid för oss alla och det gäller att veta när den tiden är och för mig är den nu. Jag har spelat i några av de mest otroliga fotbollslagen, spelat med några av de bästa spelarna i världen och även mot dem och jag har varit lycklig som har varit en del av lagets bedrifter och klubbens fantastiska framgångar.

Det finns många människor som jag vill tack och, förstås, den som toppar listan är Sir Alex. Han har givit mig så många chanser och ett oräkneligt stöd under de senaste 20 åren – han är verkligen en av de bästa tränarna – och jag måste tacka honom för det.

Det har också funnits så många stora spelare som jag har haft privilegiet att träna och spela tillsammans med. De upplevelser som vi har delat kommer att stanna med mig resten av livet. Jag vill också tacka alla tränare jag har spelat under och som har guidat mig genom min karriär, från ungdomsnivå ända fram tills nu. Och slutligen, supportrarna, som alltid har gett mig ett otroligt stöd. De vet hur speciella de är för mig och för den här klubben.

Jag ser fram emot nya upplevelser och klubben kommer alltid att vara en del i mitt liv framöver. Det viktigaste nu är dock att klubben får fortsätta med den framgång som är synonym med Manchester United och jag kommer att stödja dem hela vägen, som en supporter.

Gary Neville har under sin tid i United endast haft en enda manager. Sir Alex Ferguson har följande att säga om högerbacken:

Gary var den bästa engelska högerbacken av sin generation. Han är ett exempel för alla unga proffs – hårt arbetande, lojal och intelligent. Född och uppväxt som en Unitedsupporter har hans karriär på Old Trafford cementerat hans plats i hjärtat hos klubbens supportrar över hela världen.

Hans inverkan på klubben generellt har varit enormt. Hans närvaro i omklädningsrummet och hans ledaregenskaper har varit en tillgång för mig som manager. Alla unga spelare som har frågat honom om råd i många områden, framför allt vad gäller kontraktsfrågor, står i skuld till honom.

Som en ung pojke hade han alltid viljan och beslutsamheten att lyckas som fotbollsspelare och den egenskapen stannade hos honom genom hela hans karriär. Det är det testamente han lämnar alla unga spelare hos Manchester United.

MUSS vill passa på att tacka Gary Neville för hans karriär som spelare i United och vi önskar honom all lycka i framtiden. Om den framtiden är som ledare i United återstår att se.