Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United Review #36

Om en legend som slutar. Om förhistoriska kommentatorer. Om ett lag som vägrar att förlora. Om en annan legend som slutar. Om en exklusiv Guardianhistoria.
Senaste United Review.

DEN 24 JANUARI 2011
Någon dag senare konstaterar kolumnen att helgens stora historia inte handlade om något som skedde på planen utan något som sades i ett kommentatorsbås. Daily Mail avslöjade sexistiska uttalanden av kommentatorerna Andy Gray och Richard Keys på Sky Sports. Det mest anmärkningsvärda är att Gray och Keys menar att kvinnor inte kan fotbollens regler. Rio Ferdinand tycker att kommentatorerna har förhistoriska åsikter (M.E.N.). Några dagar senare fick historien sin upplösning – Gray fick sparken (efter att ytterligare ett snedsteg kommit fram) medan Keys valde att avgå självmant. Bra så. Gary Neville nämns som en tänkbar ersättare.

DEN 25 JANUARI 2011
United åker till Blackpool för att spela ligafotboll. Efter en usel första halvlek ligger United under med 2-0 och den förlustfria sviten ser ut att spricka. Sir Alex Ferguson kastar emellertid in Sir Ryan Giggs i andra halvlek och United vänder matchen och vinner till slut med 3-2 [matchrapport/efter match’].

United väljer att återkalla utlånade Danny Drinkwater från Cardiff City (Manutd.com).

Park Ji-Sung spelar hela matchen och blir varnad när Sydkorea förlorar mot Japan på straffar i de asiatiska mästerskapens semifinal. Efter 1-1 vid full tid och 2-2 efter förlängning gör Sydkorea inte ett enda mål i straffläggningen (Park tar ingen straff). Detta var Parks 100:e landskamp och han förtjänade förstås att få fira det jubileet på ett bättre sätt. Förra gången glömde kolumnen berätta att Park spelade 117 minuter när Sydkorea besegrade Iran med 1-0 i turneringens kvartsfinal.

DEN 26 JANUARI 2011
Paul Scholes berättar att han inte har bestämt sig för om detta blir hans sista säsong i United (M.E.N.).

Uniteds reserver spelar 0-0 mot Wigan på bortaplan (Manutd.com).

DEN 27 JANUARI 2011
Där Paul Scholes igår berättade att han inte hade något att berätta om framtiden har Edwin van der Sar idag berättat att han faktiskt har fattat ett beslut. Tyvärr är det ett negativt sådant – när den här säsongen är över kommer Van der Sar att lägga handskarna på hyllan (Muss.se). Spekulationerna om vem som ska ersätta holländaren börjar omedelbart, enligt The Guardian har United tre målvakter – Maarten Stekelenburg från Ajax, Manuel Neuer från Schalke 04 och Atletico Madrids David de Gea – på sin lista över tänkbara ersättare till Van der Sar.

Joe Dudgeon lånas ut till Carlisle och Danny Drinkwater lånas ut till Watford (Muss.se).

Twittertrovärdigheten minskas avsevärt när @ianprior (journalist på The Guardian) basunerar ut att hans tidning ska komma med exklusiv fotbollsnyhet av modell större. Några timmar senare visar det sig vara en löjlig transferhistoria utan någon större substans. Uttrycket #guardianexclusive har för evigt fått en ny innebörd.

DEN 28 JANUARI 2011
Det patetiska engelska fotbollsförbundet väljer att bötfälla Blackpool för att man inte ställde upp med bästa möjliga lag i en ligamatch mot Aston Villa. Manager Ian Holloway är ledsen för att hans hot att säga upp sig om klubben blev bötfällda inte resulterade i ett annat beslut från FA. Holloway har dock inget att säga om saken då han under säsongen redan har lyckats yttra samtliga existerande åsikter. Blackpool gillar sin rubrikmakare, förlåt manager, och vägrar låta honom säga upp sig (The Guardian). Sir Alex Ferguson tycker att FAs beslut är korkat (The Guardian).

Uniteds juniorer förlorar med 1-0 i Bolton (Manutd.com).

Park Ji-Sung vilas när Sydkorea vinner bronsmatchen i de asiatiska mästerskapen mot Uzbekistan med 3-2.

DEN 29 JANUARI 2011
United bortabesegrar Southampton med 2-1 i FA-cupen [matchrapport]. Målskytt Michael Owen var nöjd efter matchen (M.E.N.) medan Sir Alex Ferguson var självkritisk och menar att United dåliga första halvlek var hans eget fel (Manutd.com). Den danska målvakten Anders Lindegaard debuterade som målvakt i United och var lyrisk efter matchen (Manutd.com).

DEN 30 JANUARI 2011
United får den på pappret bästa möjliga lottningen när FA-cupens femte omgång lottas – laget ställs nämligen mot icke ligalaget Crawley på hemmaplan (Manutd.com). Lottningen ger naturligtvis utrymme för diskussion om FA-cupens romantik – men Crawleys saga är allt annat än romantisk. Faktum är att deras relativa framgång enbart beror på att man, på en mycket lägre nivå, agerar på samma sätt som plastlagen Manchester city och Chelsea (The Guardian). Laget har också i Steve Evans en sannerligen osympatisk manager (Twohundredpercent).

DEN 31 JANUARI 2011
Park Ji-Sung avslutar sin landslagskarriär. Sydkoreas lagkapten stannar därmed på 100 landskamper jämnt (Manutd.com). Anders Lindegaard berättar att han inte vill spela i tröja nummer ett men säger samtidigt att han har som ambition att bli Uniteds nya förstamålvakt (The Guardian).

Det här är emellertid transferfönstrets sista dag. För Uniteds del är det en lugn dag. Hull köper Cameron Stewart för £300 000 (Manutd.com). Hull ville också köpa Corry Evans men United valde att tacka nej till den affären (Hullcityafc.net).

På annat håll är det emellertid mer aktivitet. Fernando Torres flyttar från Liverpool till Chelsea och övergångssumman sägs uppgå till extremt överdrivna 50 miljoner pund. Den osympatiska spanjoren utmålas förstås som en svikare i Liverpool medan resten av världen cyniskt konstaterar att man hade rätt när man menade att Torres snack om Liverpool var hans drömklubb var skitsnack. Torres ska emellertid ha beröm för sin totala sågning av Liverpool när i sitt första uttalande som Chelseaspelare konstaterar: ”I am joining a team that is at the top level”. Chelsea nöjer sig inte med Torres utan värvar också den brasilianska backen David Luiz från Benfica för en väldans massa pengar.

Liverpool känner sig stressade av att Torres lämnar klubben. Först gör man klart med den Luis Suarez från Ajax för massor av pengar. Man nöjer sig inte med det utan värvar också Andy Carroll från Newcastle för fem obscena summor pengar. Carroll, en 22 år gammal anfallare med ett halvårs erfarenhet från Premier League och en landskamp för England på meritlistan, blir den dyraste britten någonsin. Man kan prata i all evighet om att unga engelsmän är övervärderade men Carroll slår alla rekord och att Liverpool betalar – enligt ryktet – mer än 35 miljoner pund för honom skriker desperation. Framför allt som Carroll inte tycks vara speciellt intresserad av att spela för Liverpool – hans uttalanden efter flytten är en sågning av sin nya klubb (The Guardian).


Derek [Llambias, Newcastle’s managing director] asked me to hand in a transfer request, so I was pushed into a corner and had no choice. I wasn’t wanted by them and they made it clear they wanted the money. Then I flew down in [owner Mike Ashley’s] helicopter. I didn’t want to leave. I’m gutted that I wasn’t wanted at my home team after everything I have done and the progress I have made. I didn’t want to leave at all. Make sure they know I didn’t want to leave. The players, staff and fans were fantastic.

Nej, Andy Carroll är verkligen inte nöjd över att ha tvingats flytta till Liverpool.

Världen letar febrilt efter flygande grisar när Manchester city inte köper någon spelare.

DEN 1 FEBRUARI 2011
United gör en bra match och vinner enkelt mot Aston Villa och tangerar därmed klubbrekord för antal raka förlustfria ligamatcher. Matchen avgörs i praktiken redan i den första minuten då Edwin van der Sar friställer Wayne Rooney med en magnifik passning. Rooney hittar målet för första gången sedan nyårsdagen och gör ytterligare ett mål och passar dessutom fram till Vidics 3-1-mål [matchrapport/efter match].

Saha gör mål (ett mål, som om det var regelrätt, bara säger att det är fel på reglerna) mot Arsenal, Bardsley och Richardson gör mål mot Chelsea men de före detta Unitedspelarnas insatser räcker inte. Arsenal och Chelsea tar varsin trepoängare. United leder ligan, fem poäng före Arsenal.

Sir Ryan Giggs utses till Uniteds bästa spelare någonsin av läsarna till klubbens officiella tidning Inside United (Manutd.com). Publika omröstningar brukar vara missvisande – och visst finns det några någon eller några spelare som inte förtjänar sin plats på topp tio-listan – men att Giggs toppar är helt i sin ordning. Det Giggs har gjort för United är unikt och han förtjänar alla lovord han någonsin har fått och kommer att få. Giggs själv berättar om övriga på topplistan på Manutd.com. Sir Alex Ferguson tycker att Giggs förtjänar platsen som nummer ett (Manutd.com). Ferguson menar emellertid att det är löjligt att Denis Law inte tar en plats bland de tio första (Manutd.com).

Daily Mail spekulerar att FA vill göra om FA-cupen ordentligt. Bland annat ska omspel skrotas och de första omgångarna ska lottas regionalt. Ja jösses, cupen har redan tappat större delen av sin status och inte blir det bättre om gör om turneringen från grunden – det som fortfarande lockar med FA-cupen är trots allt traditionerna och historien.

Och så berättar Sir Alex Ferguson att när han slutar kommer han att bryta helt med fotbollen, han kommer att hålla kontakten med United men han vill inte ha en viktig roll i klubben (M.E.N.).

DEN 2 FEBRUARI 2011
Endast en nyhet den här dagen. Men den nyheten är desto större… Gary Neville avslöjar att han avslutar sin karriär med omedelbar verkan (Muss.se). Konsensus är att Neville är sin generations – ja, antagligen alla tiders – bästa engelska högerback och det måste man hålla med om. Neville var inte den mest talangfulla men hans vilja och ambition har få övermän. Hans sista matcher för klubben var inte bra och därför kommer inte beslutet som någon överraskning och det är nog bra för United att han slutar redan nu så att Fergie inte får för sig att slänga in Neville i en viktig match av lojalitetsskäl. Jag förvånas dock av den ledsamhet jag kände när jag fick reda på Nevilles beslut. Gary Neville kommer att saknas. Spelare som han görs inte längre.