Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Manchester City

Efter en tids matchande mot mindre motstånd hettar Premier League så äntligen till, åtminstone ur Unitedsynpunkt. Lokalrivalen, lillebror, City – kärt barn har många namn, besöker Old Trafford på lördagseftermiddagen för en, inte alltför, betydelselös match.

Alla lyckliga sagor har ett slut. I Uniteds fall tog sagan om den perfekta säsongen slut i och med förra helgens dråpliga och oinspirerade uppvisning mot Wolves. Frågan är då om det bara handlade om en tillfällig dipp, eller det vi alla oroar oss för; den totala backlashen, i stil med Chelsea. De fyra matcherna innan Wolves bjöd något sånär på riktigt bra fotboll, åtminstone tidvis. Förnedring av Birmingham, en grym vändning mot Blackpool och en nästan lika tung sådan mot Southampton följdes upp med en säker seger mot Villa. Därför fanns det egentligen inga indikationer på att det stora fiaskot skulle ske under förra helgen.

Låt oss då se det positiva i sammanhanget; vi kan väl vara överens om att förlusten hellre kasseras in mot Wolverhampton än mot City? Säga vad man vill om lillebror, men oavsett metod har de nästlat sig fast i det översta skiktet i tabellen. Vikten av ett Manchesterderby har av tradition sällan förstorats upp i United-läger, men för varje säsong som går, haussas dessa matcher upp smula för smula. Jag säger inte att City är en titelkandidat men tappade poäng på hemmaplan kan röra om i grytan ordentligt. Vid City-förlust kan vi dock krasst konstatera att drömmen om ett ligaguld till Eastlands spräcks.

Ordkrig är Wengers starkaste disciplin, den här säsongen har City-spelare aspirerat på skitsnackarnas tron. Balotelli gick redan för en månad sen ut i media och kritiserade bland annat Rooney. Tévez historia känner vi också till. Nu spår både Touré och Viera att vinsten är Citys. Från Uniteds sida ligger man däremot lågt, det skulle kunna bero på Nevilles avsked.

Ska vi då väga in statistik i det hela har inte City vunnit mot United sedan februari 2008, då anförda av Svennis. Kikar vi på samtliga Premier League-matcher, det vill säga sedan PL infördes, har United sexton vinster mot Citys fem, sex matcher har dessutom slutat oavgjort. Det gjorde också det senaste mötet som, utan att tjata om det, var det sämsta derbyt i mannaminne.

Känt sedan tidigare är att Ferdinand missar matchen, liksom Evans som skadade sig under en landslagsträning i veckan. Chris Smalling kommer givetvis in och ersätter där. Slutligen är Fletcher ett frågetecken inför morgondagen. Undantar vi senaste ligamatchen har egentligen hela truppen visat gryende form, inte minst Rooney, därför lär startelvan osa någon form av stabilitet och tyngd.

Tillgängliga spelare Manchester United:

Van der Sar, Kuszczak, Rafael, Brown, O’Shea, Vidic, Smalling, Evra, Fabio, Nani, Obertan, Carrick, Fletcher, Gibson, Anderson, Giggs, Rooney, Berbatov, Hernandez, Owen

City har inte direkt stått för en superstabil säsong, vinst senast mot West Brom, innan dess tre raka matcher med oavgjort eller förlust som slutresultat. Vad gäller truppen kan nämnas att De Jong är osäker för spel på grund av en ankelskada. Richards ska däremot vara vid god vigör och är aktuell för startelvan. Det finns också en risk att Balotelli tar en plats på bänken sedan ett fyra veckor långt skadeuppehåll. Utöver det verkar truppen intakt, sånär som på långtidsskadade Johnson.

Tillgängliga spelare City:

Hart, Given, Zabaleta, Richards, Boateng, K Toure, Kompany, Boyata, Kolarov, Lescott, Wright-Phillips, De Jong, Vieira, Milner, Y Toure, Silva, Barry, Tevez, Dzeko, Balotelli, Jo, Guidetti

Avspark 13.45
Old Trafford
Domare: Andre Marriner

Matchen visas i Viasat Fotboll, Premier League HD samt Sport HD