Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Man Utd – Man city 2-1 (1-0)

Wayne Rooney är mannen på allas läppar. Med ett helt makalöst konstmål såg han till att United gick vinnande ur Manchester-derbyt och nu är det förmodligen ingen som tvekar om hans form. United kopplade även ett stryptag om ligaledningen, för Citys del får man rikta in sig på spel för en CL-plats.

Skulle United lyckas skaka av sig lillebrodern i titelracet? Eller skulle City klara av att stjäla poäng på Old Trafford och på så vis minska Uniteds försprång i tabellen? Och skulle detta bli ett derby att minnas eller att helst glömmas bort?

Sir Alex ställde upp med den något mer konservativa startelvan med endast en anfallare i form av Rooney, understödd av Giggs och Nani. Detta taktiska drag har inte utnyttjats alls lika frekvent som under de tidigare säsongerna och det faktum att Berbatov bänkades höjde nog de flestas ögonbryn. Man kan nog dra slutsatsen att förlusten mot Wolves fortfarande sved och att säkerhet var prio för dagen. Apropå säkerhet tog O’Shea platsen som högerback, med Rafael på bänken. Det finns inga uppgifter på att brassen skulle vara skadad, så en inte helt orimlig tanke är att O’Sheas rutin avgjorde.

City satsade på Tévez som spets, med Silva smygandes strax bakom. Balotelli tog inte ens plats på bänken, så anfallsduellen mellan honom och Rooney (som han själv hetsat igång) uteblev. I övrigt ställde City upp med en elva utan överraskningar.

Skulle det bli en minnesvärd match? Svaret kom hyfsat omgående. Första halvleken inleddes i hyfsat rappt tempo, redan efter tre minuter hade Silva en utmärkt chans att ge City ledningen. Det dröjde dock 40 minuter in i halvleken innan första målet kom – men det var väl värt väntan, då det var ett skolboksexempel på skalpellvasst kontringsspel. En delikat cross från Giggs guldfot nådde Nani som enkelt kunde placera in 1-0 till hemmalaget. Därefter dröjde det till mitten på andra halvlek innan City kunde kvittera, skott från Dzeko tog på både United- och Cityspelare, innan bollen till slut slank in. Silvas rygg sist på bollen, därför tillskrevs han också målet.

I den 78:e minuten kom så då matchens stora behållning. På inlägg från Nani sätter Rooney en bicycleta rakt i krysset. Detta är förmodligen en av historiens vackraste cykelsparkar och det perfekta gräddet på moset en sådan här lördagseftermiddag. Rooney verkar äntligen vara tillbaka i gammal form och hela genomförandet av matchen påminner om det forna, stabila och köttiga United, med samtliga lagdelar i toppskick. Matchreferat i sin helhet följer nedan.

Första halvlek:

Det hinner gå tre minuter innan jag nästan sätter mitt eftermiddagste i halsen. City anfaller via högerkanten, Touré och Silva lyckas väggpassa sig igenom Unitedförsvaret och fri med målvakten placerar Silva bollen, med minsta möjliga marginal, utanför stolpen. Van der Sar ska ha en eloge för att rutinerat hållit sig på benen och skurit av Silvas möjliga skottvinklar.

Därefter följer en period där City satsar på snabbt passningsspel, medan United spelar mer metodiskt. Inget av lagen lyckas dock producera några avslut; Nani kommer till avslut i den tionde minuten, vilket är Uniteds första skott på mål. City lyckas än en gång smita igenom på högerkanten, i en nästan identisk situation som tidigare. Den gången är dock både Smalling och Vidic med, och Smalling kan brösta ut till Cityhörna.

Ska sanningen fram verkar Fergusons ”säkra” uppställning inte riktigt bära frukt, det är mestadels City som har boll och utrymme, och det är också City som står för tempot. När väl United anfaller går det långsamt och det slutar oftast med ett oprecist inlägg mot boxen som enkelt nickas undan av Citybackar. Rooney syns mest till på kanten och som många gånger förr är det Nani som skapar, men också Anderson, av alla spelare, som befinner sig i straffområdet.

Efter 40 tämligen tråkiga minuter händer det äntligen. Rooney vinner boll vid mittcirkeln efter en utspark, som Giggs snappar upp. Den gode Walesaren slår en utsökt cross mot Nani, som mycket behärskat tar ner bollen på en touch och sedan smeker in den i Harts vänstra hörn. Uniteds första riktiga kontring är en delikatess och visar på Giggs och Nanis utmärkta spelförståelse. Äntligen bjuder Nani också på lite akrobatik vid firandet av målet.

Efter målet tar hemmalaget fullständigt över och ett frustrerat City tvingas till försvar. Otur för United, tur för City, då det bara är fem minuter kvar av halvleken. Det skapas dock inga fler farligheter och Marriner blåser av första 45. Förutom målet är det stora glädjeämnet Uniteds försvar. City rinner ofta igenom mittfältet men längst bak agerar Smalling och Vidic med extrem pondus och kyla, vilket också är skälet till att City inte lyckas få ett enda skott på mål.

Andra halvlek:

City tar med frustrationen in i andra halvlek och första femton spelas igenom på ett ganska slarvigt sätt. De flesta bollarna når Vidic-Smalling, till slut får Mancini nog och byter både in Wright-Phillips och Dzeko. Kolarov och Milner kliver av, Citys mittfält krymper och anfallet består nu av tre spelare.

Under ett par minuter händer egentligen ingenting i matchen, men i 65:e minuten kommer City i anfall. Bollen når boxen där det står idel spelare från båda lagen. Dzeko skjuter ett skott som touchar både United- och Cityspelare, olyckligtvis styrs bollen också i mål. Oturligt och onödigt.

Nervositeten breder ut sig över Old Trafford, inte minst märks det på Scholes, som varit hyfsat osynlig i matchen, men nu river han utan pardon ner Richards i anfall. Hans svärande direkt efter knuffen hjälper knappast honom undan det gula kortet. Kort därefter byts så Premier Leagues skyttekung in, Anderson ut.

Efter målet står spelet hyfsat still, bollen befinner sig mestadels på mittfältet. Men så till slut kommer United i anfall, Berbatov styr igång vid mittcirkeln och Nani crossar så småningom in bollen i straffområdet där Rooney befinner sig. Och vad gör Wayne? Jo han cykelsparkar in bollen i krysset. Om Berbas bicycleta mot Liverpool var minnesvärd, är Rooneys spark en av tidernas vackraste. Ett helt makalöst mål och Rooney har gått från klarhet till klarhet angående sin form.Tredje målet på tre matcher och nu ser City allt mer ut som ett slaget lag. Uret står på 78.

Det spekuleras ett tag i Unitedbyten, både Carrick och Owen står och värmer. Det blir den förstnämnde som går in och ersätter Scholes, det är dags att stänga igen. Sista tio bjuder heller inte på några nämnvärda situationer, United spelar säkert av tid, medan City halvhjärtat jagar anfall. Fergietime för dagen sätts till fyra minuter och friskt påhejade av hemmapubliken leker United runt med bollen. Smalling får avsluta matchen och sin egen prickfria insats med att trycka till Tévez och därefter blåser Marriner av.

/ Samir Yosufi

MATCHFAKTA | 12 Februari 2011 | 13.45 | Premier League
MANCHESTER UNITED – Manchester city 2-1 (1-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 75 322 | Domare: Andre Marriner
MÅLTIDMÅLSKYTT
1-041NANI (Giggs)
1-165Silva
2-178ROONEY (Nani)
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
O’Shea, Smalling, Vidic, Evra
Nani, Fletcher, Scholes (Carrick 78′), Anderson (Berbatov 67′), Giggs
Rooney
Avbytare: Lindegaard, Rafael, Brown, Owen, Hernandez
Varningar: Scholes, Giggs
Manchester city: Hart – Richards, Kompany, Lescott, Zabaleta – Milner (Dzeko 61′), Barry – Silva, Y.Toure, Kolarov (Wright-Phillips 52′)- Tevez
Avbytare: Given, Boateng, K.Toure, Vieira, Jo
Varningar: Kompany, Milner
STATISTIK (Soccernet)UNITED-city
SKOTT11-14
SKOTT PÅ MÅL5-3
HÖRNOR4-7
FRISPARKAR16-13
OFFSIDE2-3
BOLLINNEHAV50%-50%