Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

What shall we do with Rio d.ä?


Rio Gavin Ferdinand är ingen gammal man.
Det är man inte om man är ett halvår yngre än jag.
Dessvärre verkar han till slut ha drabbats av samma åkomma som drabbade mig så fort jag kom in i A-lagsåldern: Glaskroppen byggs upp. Titta på hans statistik och så förstår ni att han inte är en framtidsman i Manchester United.
När vi vann dubbeln 2007/2008 spelade han 92 procent av ligamatcherna.
Säsongen efter blev det 63 procent.
2009/2010 ynka 34 procent.
Den här vändan har han faktiskt spelat i hälften, alltså 50 procent, men den siffran sjunker på söndag då han inte är med på Anfield. Som jämförelse har hans mittbackskollega Nemanja Vidic startat alla matcher i ligan.
Så frågan med stort F är: Kan vi lita på att Rio d.ä är tillgänlig i 30-35 matcher 2011/2012?
Den spontana känslan är förstås nej. Han har inte längre bara problem med ryggen utan får lättare än tidigare också andra skador, som mycket väl kan ha sin grund just i ryggen (och det är ju pinsamt att se honom stanna på egen planhalva när vi har hörna). Det gör hela situationen ytterst opålitlig. För samtidigt som han inte är en spelare som man lättvindigt bara kickar ut på grund av skadeproblem är det ju även en position i laget som mår ypperligt av stabilitet.
Med tanke på att Edwin slutar i sommar är det extra känsligt att skapa en ny partner till Vidic. Hittills har vi klarat oss med Jonny Evans, som varit hur stabil som helst fram tills den här hösten, och nu med Chris Smalling. Men ingen av dom kan anses vara redo att redan fylla Rios skor redan i höst. Det såg vi inte minst på Smalling mot Chelsea i går. Felfri stora delar av matchen, men i två nyckellägen svek han.
Lösningen?

  1. Köpa en ny mittback? Kan jag aldrig tänka mig.
  2. Skicka Rio att käka lite kameltestiklar och dricka lite lama-urin? Ja, det är väl inte omöjligt att det hjälper.
  3. Köra på som de senaste åren och räkna med Rio i hälften av ligamatcherna igen? Det är nog den troligaste lösningen.

Han är fortfarande magnifik när han är som bäst, det ska vi inte glömma. Det är Englands svar på Alessandro Nesta – och fråga italienarna vad dom tycker om Nesta när han var som bäst. Han har ett rejält klipp i steget, han läser spelet som ur en instruktionsbok och har en touch som ingen engelsk mittback haft varken förr eller senare.
Tyvärr har ju Nestas karriär varit ännu mer skadedrabbad än Rios.
Fast: Egentligen är ju John O’Shea lösningen på allting.