Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Man Utd – Arsenal 2-0 (1-0)

United slog Arsenal i FA-cupen’s kvartsfinal med 2-0. Med tanke på förutsättningarna var detta oerhört starkt.

På förhand var det klart att båda lagen skulle tvingas ställa upp med ett skadeskjutet lag, men att det var SÅ illa som det var i United kunde nog ingen föreställa sig. Ifjol saknades under en period 9 försvarare och man tvingades spela med mittfältare i backlinje flera matcher (där rök också ligan), igår saknades 5 mittfältare helt, 2 vilades från start p.g.a skaderisken inför Marseille på tisdag och 1 var precis tillbaka från ett halvårs frånvaro. Vansinnigt.

Arsenal
Arsene Wenger tvingades spela utan Vermaelen, Szczesny, Fabregas, Song och Walcott. Dessutom började Clichy på bänken. Jack Wilshere hade den något offensivare rollen av de 3 centrala fältarna bakom Van Persie. Giggs ersatte Clichy på vänsterbacken och Almunia fick förtroendet i mål.

Man Utd
Sir Alex hade alltså stora mittfältsproblem. Anderson, Fletcher, Carrick, Hargreaves, Park och Nani var samtliga borta, det var också Evans, Ferdinand och Owen. Scholes och Giggs började på bänken för att inte riskeras inför returen mot Marseille på tisdag. 9 man borta + 2 som vilades samt, glädjande nog, Antonio Valencia tillbaka efter ett halvårs frånvaro för sitt benbrott. Därför tvingades Sir Alex ställa upp med ett minst sagt svagt mittfält på förhand med 3 backar och en Darron Gibson som är 6:e val centralt normala fall. Det såg alltså riktigt illa ut på förhand.

Första halvlek:
Arsenal började bäst och hade mest boll, föga förvånande med tanke på Uniteds mittfält, men man skapade egentligen inte särskilt mycket. Det är faktiskt United som skapar den första bra chansen när tvillingarna Da Silva samarbetar, Fabio slår ett inlägg och Rafael får ganska ostört nicka, dock över mål.
Efter 28 minuter gör United 1-0. Fabio samarbetar med Rooney som slår ett fint inlägg mot bortre delen av målområdet där Hernandez får till en kraftfull nick som Almunia gör en bra räddning på, returen slår dock Fabio in i öppet mål.
Ett par minuter efter målet har Arsenal en dubbelchans genom Van Persie. Först kommer han in i straffområdet och avslutar med fel fot mot den bortre stolpen. Van der Sar tippar dock bollen till hörna. På hörna får Van Persie ganska ostört nicka, dock inte bättre än halvmetern utanför.
Arsenal’s dominans i bollinnehav fortsätter, utan att förvalta det särskilt väl. Samir Nasri, bra igår, hade ett avslut mellan benen på Brown som Van der Sar får sträcka sig för att nå nere vid stolpen.

Andra halvlek:
Arsenal fortsätter att ha mest boll och skapar ett par bra chanser i början av andra halvlek. Först täcks Wilshere bort av Smalling på ett utmärkt sätt. Sedan var det duktige Koscielny’s tur. Han började från egen planhalva och väggade sig fram till ett avslut som tog på Brown och gick tvingade Van der Sar till en fotparad, returen gick tillbaka till Koscielny, hans avslut räddades mycket fint av Van der Sar.
Istället utökade United sin ledning till 2-0 kort därefter. Rafael gör bort Gibbs och spelar in bollen mot Hernandez vars avslut täcks av för dagen utmärkte Djourou, bollen letar sig dock till Rooney som nickar in bollen via den bortre stolpen. Inte direkt logiskt i det läget.
Arsenal hade sedan ett par chanser genom Nasri (volleyskott) och Van Persie (frispark), men det kändes ändå tämligen säkert med 2-0. Inhoppande Chamakh hade ett par avslut, det bästa, en nick från 3 meters håll, räddades elegant av Van der Sar.
United hade ett par bra chanser, främst var det Giggs som bara skulle raka in bollen men tog för lång tid på sig och istället rensades bollen bort av Arsenal-försvaret. Med 10 minuter kvar skadade sig Djourou svårt då hans axel gick ur led, han missar därmed resten av säsongen. Arsenal hade gjort alla sina 3 byten och därmed kunde man inte sätta någon press mot United’s mål de sista 15 minuterna.
Paul Scholes hoppade in i slutet och var nära att visas ut då han först tacklade Chamakh bakifrån (detta fick han gult för) och sedan tacklade Nasri (som dock hoppade undan), han borde åkt ut. Onödigt men samtidigt en markering att han inte var nöjd med Wilshere tackling i skedet innan, som inte renderade i något kort alls.

Sammanfattning:
Med tanke på att United’s lag på förhand såg väldigt svagt ut på mitten så är det en prestation att slå ett mer ordinarie Arsenal med 2-0. Van der Sar var suverän i mål och backlinjen med främst Smalling och Vidic var outstanding. På mitten gjorde O’Shea ett stabilt defensivt jobb och Gibson var faktiskt helt ok. Da Silva-tvillingarna var väldigt bra i en ovan roll, i andra halvlek spelade Rafael dessutom offensiv central mittfältare med den äran. Wayne Rooney var suverän som offensiv spets på mittfältet i första halvlek och vänsterytter i andra.

Nästa match är på tisdag i Champions League hemma mot Marseille.

Jag ber om ursäkt för en sen matchrapport. 2 väldigt sjuka barn ställer tyvärr till mycket problem…

MATCHFAKTA | 12 Mars 2011 | 18.15 | FA-Cupen
MANCHESTER UNITED – ARSENAL 2-0 (1-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 74 693 | Domare: Chris Foy
MÅLTIDMÅLSKYTT
1-028FABIO
2-049ROONEY (Hernandez)
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
Brown, Smalling, Vidic, Evra (Scholes 80′)
Rafael (Giggs 64′), O’Shea, Gibson, Fabio (Valencia 46′)
Rooney
Hernandez
Avbytare: Kuszczak, Obertan, Berbatov, King
Varningar: Scholes
Arsenal: Almunia – Sagna, Koscielny, Djourou, Gibbs – Diaby (Ramsey 72′), Denilson (Chamakh 59′) – Nasri, Wilshere, Arshavin (Rosicky 72′) – Van Persie
Avbytare: Shea, Squillaci, Clichy, Eboue
Varningar: Ingen
STATISTIK (Soccernet)UNITED-ARSENAL
SKOTT11-18
SKOTT PÅ MÅL6-11
HÖRNOR4-4
FRISPARKAR6-4
BOLLINNEHAV46%-54%