Matchrapport: United – Fulham 2-0

Ett leende Manchester United lekte hem tre poäng mot ett relativt tamt Fulham. Utan Rooney på plan klev istället Nani fram som matchvinnare, med två målpass. Segern, som inte bara innebär befäst serieledning, vittnar också om högform inför den titelavgörande slutspurten.

Manchester United bjöd upp till dans på ett soligt Old Trafford i eftermiddags. Med spel på knappt halvfart lyckades man ändå spänna musklerna på ett högst respektingivande sätt. Ett för dagen lamt Fulham hade ingenting att sätta emot och Schwarzer i mål hade det bitvis riktigt slitigt. De få farligheter Fulham lyckades åstadkomma handlade oftast om osäkert eller klumpigt agerande av Kuszczak i Uniteds mål.

Främst Nani, Valencia och Berbatov stod för den offensiva briljansen, med teknik, finess och kreativitet på topp. Att United skulle lida av Rooneys frånvaro var inget som märktes, istället kavlade Berbatov upp ärmarna och såg till att vara spelbar konstant. Anfallen var duktigt understödda av Evra och Anderson, till och med Smalling högg långt upp på plan. Det var längesedan United spelade så enkelt och effektivt, vilket bådar gott inför det trefrontskrig som ska avgöras under de kommande veckorna.

Inga gula kort och ett hyfsat lågt antal frisparkar (8 – 14) understyrker det faktum att det knappast handlade om kamp idag. United tilläts röra sig fritt och komma till avslut när helst det passade, samtidigt är det kanske svårt att hävda hemmalagets överlägsna form när motståndet inte verkade ha lust att delta i matchen.

Första halvlek
Det var ett till synes avslappnat United, som utan att förta sig, tog kommandot över den första halvleken. Laget höll i bollen exemplariskt och spelade enklare än på länge. Kanske var det på grund av bristande respekt för motståndet, men den senaste tidens gynnsamma resultat gav säkert luft under vingarna. Tempot under halvleken var dock allt annat än rappt, snarare liknade det en sömnig söndag i Serie B.

Fulham var knappast ofarliga, Uniteds försvar agerade passivt ett flertal gånger och tillät bland andra Zamora att rinna igenom. Lyckligtvis producerade Londonlaget inga oroande avslut. Sylvass och livsfarlig var däremot Valencia, som på sin högerkant tog underbara löpningar och slog känsliga bollar. Ecuadorianens comeback har varit guld värd och nu verkar han tangera sin svulstiga form från förra säsongen.

Tolv minuter hinner gå innan Nani börjar driva med bollen på offensiv planhalva. Han har ingen direkt speed, däremot kontroll, och dribblar förbi tre Fulhamförsvarare. Väl inne i straffområdet väggar han med Anderson, tunnlar Baird och faller. Berbatov är dock vaken, glider fram ut misstänkt offside och smeker in 1 – 0.

Efter ledningsmålet närmast leker United runt på plan. Nani, Valencia och Berbatov är överallt och varvar klackpassningar med finurliga crossar. Det sker nästan mekaniskt och ser löjligt enkelt ut – att man i Manchester funnit vårformen är knappast en underdrift, men att man skulle bjuda på så mycket teknisk briljans var något överraskande.

Det luktade 2 – 0 i tjugo minuter innan bollen satt bakom Schwarzer igen. Evra slår en lysande cross från egen planhalva som tas ner av Nani. Portugisen lyckas tråckla sig förbi en utrusande Schwarzer och slår en chipp mot mål från planens kortsida. Bollen får inte riktigt den vinkel den behöver för att gå in på egen hand, men Valencia är påpassligt framme och nickar in tvåan.

Andra halvlek
Föga överraskande var matchbilden den samma under den andra halvlekens inledning. United tilläts leka runt bäst de ville på Fulhams halva. Efter elva minuter försöker Hughes spetsa till sitt lag och byter in vagabonden Gudjohnsen. Ett par minuter senare är islänningen den som står för Fulhams farligaste chans, när han får till en riktig mörsare. Kuszczak gör sitt sätts på sitt första svåra prov och till skillnad från tidigare tillfällen då han släppt enkla returer lyckas han styra undan bollen. Detta krediteras dock inte av domarteamet som dömer inspark till United.

Efter en halvtimme hände fortfarande inget nämnvärt. Anderson, Gibson, Berbatov och Nani, samtliga hade skott på Schwarzer, samtidigt som Fulham inte skapar mer än en frispark mot United. Valencia byts i samma veva ut mot den evigt unge Owen. Idag känns det nästan som att det har varit just Valencia som utgjort skillnaden mellan det stabila United som inte tappat många poäng under säsongen och det effektiva och brett spelande United som allt mer ohotat tuffar på mot ligaguld. Även Anderson byts ut, Fabio in.

Inte heller sista kvarten bjuder på matchavgörande ögonblick, United fortsätter att producera framåt, men de sista procenten saknas i skärpan. Även Fulham lyckas skapa avslut, men resultatet från halvtid står sig och Mike Jones kan blåsa av en välspelad hemmavinst.

/SAMIR YOSUFI

MATCHFAKTA | 9 APRIL 2011 | 16.00 | PREMIER LEAGUE
MANCHESTER UNITED – FULHAM 2-0 (2-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 75 339 | Domare: Mike Jones
MÅL TID MÅLSKYTT
1-0 12 DIMITAR BERBATOV (Nani)
2-0 32 ANTONIO VALENCIA (Nani)
LAGUPPSTÄLLNING
Kuszczak
O’Shea, Smalling, Vidic, Evra
Valencia (Owen 73), Gibson, Scholes, Anderson (Fabio 76), Nani (Carrick 87)
Berbatov
Avbytare: Van der Sar, Brown, Park, Hernandez
Varningar: inga
Fulham: Schwarzer – Baird, Hangeland, Hughes, Salcido – Kakuta, Murphy (Greening 82), Etuhu (Gera 67), Dempsey – Dembele (Gudjohnsen 55), Zamora
Avbytare: Stockdale, Kelly, Halliche, Sidwell
Varningar: inga
STATISTIK UNITED-FULHAM
SKOTT 16-12
SKOTT PÅ MÅL 12-5
HÖRNOR 8-3
FRISPARKAR 8-12
OFFSIDE 3-0
BOLLINNEHAV 54%-46%

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS