Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Some Goals Are Bigger Than Others [IV]: John O’Shea mot Liverpool 2007

Den 3 mars 2007, Liverpool-Manchester United, omgång 29 i Premier Leauge.
Målskytt: John O’Shea.

The 90th minute at Anfield, in front of the Kop. Gary Neville’s just told me that is his dream, and I’ve just gone and done it!

John O’Shea

Hösten 2006 var United uträknade. Det hade gått tre år sedan klubbens senaste ligatitel, man hade tappat Roy Keane och Ruud van Nistelrooy. Michael Carrick var sommarens enda nyförvärv och tyckarna var överens om att United inte skulle vara med och slåss om ligaguldet.

United hade emellertid andra idéer, man tog täten i ligan genom att besegra Fulham med 5-1 i premiären. Poängtapp i match fem och sex såg United tappa ledningen till Portsmouth och Chelsea men då konkurrenterna tappade poäng återtog United serieledningen i omgång sju tack vare en 2-0-seger mot Newcastle. United höll sedan ledningen, vecka ut och vecka in.

Den 3 mars åkte man så till Liverpool och Anfield för en mycket viktig match. United ledde ligan, nio poäng före Chelsea. Chelsea hade dock en hängmatch till godo och därmed stora möjligheter att äta upp Uniteds försprång om United inte tog poäng på Anfield.

Matchen är en nervös och intensiv affär. Liverpool dominerar men de få chanser de skapar stoppas av en utmärkt Van der Sar. Hemmalaget får ett mål, korrekt, bortdömt efter 49 minuter. Liverpool fortsätter att dominera, United får mest ägna sig åt försvarsspel.

Carragher skadar Rooney med en brutal tackling (what’s new, eh?). Sir Alex Ferguson byter in John O’Shea, till synes nöjd med en poäng. Klockan visar 73 minuter. När klockan har tickat ytterligare 13 minuter blir Paul Scholes utvisad. Nu gäller det för United att hålla undan för att åtminstone få med sig en poäng. Van der Sar gör en drömräddning på Crouchs volleyskott.

På övertid får United en frispark till vänster om offensivt straffområde, sedan Finnan hållit i Giggs. Andrum. Ronaldo tar hand om frisparken. Han skjuter ett lågt, hårt, studsande skott – Reina tvingas lämna en retur. Bollen missar sånär Saha och hamnar istället hos O’Shea som från fem och en halv meter distinkt trycker upp bollen i nättaket. 1-0 United. ”There’s no way United that United deserves this,” säger expertkommentatorn. En ren och skär stöld, framför The Kop (infoga skämt om tjuvaktiga scousers). Den bästa sortens seger. Efter matchen firar United som om man vunnit ligan.

Segern ger United välbehövlig energi i slutet på en tuff säsong. Några veckor senare gör O’Shea Uniteds första mål i en makalös match då United vänder 0-2 till seger 4-2 på Goodison. Och efter en seger på City of Manchester Stadium inkasserar United sin 16:e ligatitel när Chelsea misslyckas med att besegra Arsenal.

Målet vid 2.00.