Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vi granskar Champions League-motståndet

En gammal storklubb, en ännu äldre men mindre framgångsrik klubb samt en debutant. Vi tar en titt på motståndarna i Champions League.

Manchester United, Benfica, Basel och Otelul Galati. Så kommer grupp C se ut i årets upplaga av Champions League. Benfica känner nog de flesta till, Basel också. Men de flesta undrar nog vem nykomlingen Otelul Galati är, så jag börjar med dem.

 

Fotbal Club Oţelul Galaţi
Smeknamn: Oţelarii (Järnarbetarna)
Grundad: 1964
Hemmaarena: Oţelul (Kapacitet: 13,500 personer)
Ordförande: Marius Stan
Manager: Dorinel Munteanu
Liga: Liga I, 1:a 2010-11

Otelul, laget med det härliga smeknamnet Järnarbetarna, vann sin första ligatitel förra säsongen och det är därmed också första gången någonsin de får chansen att spela i Champions League. De slog den 17 juli Steaua Bukarest i Supercupen med 1-0 och har därmed även tagit den titeln 2011.

De spelar i vita hemmatröjor med röda och blå ränder och är den 16:e mest framgångsrika Liga 1-klubben genom tiderna och har som största merit en andraplats i Balkan Cup säsongen 1991-92.

De har en före detta rumänsk landslagsman, Dorinel Munteanu, som tränare. Han var med och förlorade mot Sverige i VM 1994 och gjorde 134 matcher i landslaget innan han lade skorna på hyllan 2007. Som tränare har han haft en minst sagt gropig karriär och Otelul är hans sjätte klubb sedan 2005. 2008 gjorde han sju matcher för klubben Universitatea Cluj innan han lämnade för Steaua Bukarest, bara för att åtta matcher senare återvända till Cluj.

Otelul spelar 4-2-3-1 och har hittils under säsongen spelat fem matcher, varav tre segrar, en oavgjord och en förlust. Anfallaren Marius Pena har gjort två av fyra mål så han kan vara killen att passa sig för.

 

Sport Lisboa e Benfica
Smeknamn: Águias encarnados (fritt översatt örnar förkroppsligade)
Grundad: 28 februari 1904; 107 år sedan som Grupo Sport Lisboa
Hemmaarena: Estádio da Luz (Estádio do Sport Lisboa e Benfica), Lissabon (Kapacitet: 65,647)
President: Luís Filipe Vieira
Manager: Jorge Jesus
Liga: Primeira Liga, 2:a 2010-11

32 ligatitlar, 27 portugisiska cuper, tre ligacuper, fyra supercuper och två Europacuper. Det är några av de titlar portugisiska Benfica samlat in genom historien. De har flest portugisiska titlar (66), men ligger tvåa med 68 mot de 70 ärkerivalerna Porto vunnit, när man räknar de internationella.

Laget var känt i Sverige redan på 1960-talet när brassen Eusébio skickade in helt vansinniga 638 mål på 614 matcher, vann en guldboll och guldskon två gånger.

E Pluribus Unum, latin för “Utav många, en”. De hade också över 200 000 betalande medlemmar 2009 vilket var unikt för en fotbollsklubb. De har sedan Eusébios framgångsdagar rasat samman och sedan rest sig efter enorma ekonomiska problem för att komma tillbaka och vinna ligan igen 2004-05 och 2009-10.

De kallas för “örnarna” och har också en örn på sitt emblem. Som om inte det vore nog flyger den livs levande örnen Vitória (seger) runt på Stadio da Luz, landar på en pelare och bildar ett levande klubbemblem inför hemmamatcherna. I början landade den inte alltid där den skulle och därför trodde man att laget skulle vinna de gånger den hittade rätt.

Laget har sex argentinska spelare, bland annat Pablo Aimar, som Sir Alex Ferguson ryktades vilja köpa för många år sedan, och Javier Saviola. Lagkaptenen Luisão har gjort 184 landskamper för Brasilien. De har också paraguayanen Óscar Cardozo med en vass vänsterfot och 69 mål för klubben sedan 2007. Spanjoren Nolito kom från Barcelona inför säsongen och har nu gjort fem mål på lika många matcher. Truppen kryllar av kända namn och United får se upp.

United får en chans att betala tillbaka för gammal ost för Champions League säsongen 2005-06, den senaste då vi missade avancemang från gruppspelet. Då blev det förlust på bortaplan mot Benfica i den sista matchen vilket innebar att United slogs ut.

Onödigt vetande: Svenskarna Mats Magnusson, Glenn Strömberg, Jonas Thern och Stefan Schwarz har spelat för klubben, de två senaste under 90-talet. Benfica är också den enda klubb i världen vars paradsång sjungs av en tenor: Luís Piçarra.

 

Fussball Club Basel 1893
Smeknamn: FCB, Bebbi, RotBlau
Grundad: 15 november 1893; 117 år sedan
Hemmaarena: St. Jakob-Park, Basel (Capacity: 38,500)
Ordförande: Gisela Oeri
Manager: Thorsten Fink
Liga: Swiss Super League, 1:a 2010-11

FC Basel firar 118 år som klubb men det kommer de inte att göra med en Champions Leauge-titel. De har bara nåt gruppspel två en gång (2002), men däremot är de ett återkommande lag i de europeiska cuperna. Detta tack vare de fjorton ligatitlar och tio cuptitlar klubben samlat ihop, faktiskt allt mer frekvent under 2000-talet.

Basel har deltagit i Champions League fyra gånger och är det första laget som direktkvalificerats, ingen annan schweizisk klubb har varit med så många gånger.

Lagets store målskytt heter Alexander Frei och har ett fint snitt med 44 mål på 58 matcher. Lagkaptenen Marco Streller har gjort 49, men det på 106 matcher. De flesta spelarna är liksom dessa två schweizare, men även de har en sydkoreansk Park, med det lite skojiga namnet Park Joo-Ho. Dock är det tydligt att FC Basel satsar ungt och hemmaodlat, med flera U21-spelare som plockats upp i a-lagstruppen inför säsongen.

Onödigt vetande: FC Basels mest kände supporter heter Roger Federer och i november förra året stoppades en match mot FC Luzern för att hundratals tennisbollar kastades in på planen i protest mot att matchtiden ändrats för att passa en tennissändning på tv.

Prognos:

United ska gå vidare enkelt, trots Benfica och en lång bortaresa till greve Draculas hemland Rumänien. Basel och Otelul har inte kunnandet som krävs för att slå Champions League numera mest stabila lag, om man räknar poäng.

Källa: Wikipedia