Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Basel

Skadelistan är längre än ett Twin Peaks-maraton och Sir Alex Ferguson lär låta några spelare vila inför helgens ligamatch. Dags för Dimitar Berbatov att kliva fram.

Förra säsongen delade han segern i skytteligan. Nu har Dimitar Berbatov knappt fått någon speltid. I tisdagens match mot FC Basel i Champions Leagues grupp C ser jag dock inte hur han ska kunna bänkas. Alternativen heter nämligen “bara” Michael Owen, Danny Welbeck, Mame Biram Diouf och Federico Macheda.

Tre nya skador
Wayne Rooney kunde inte spela mot Stoke och kommer enligt Sir Alex Ferguson inte spela. Kanske finns han med i helgens match mot Norwich, men frågan är om inte hamstringskadan är värre än så. Javier Hernandez tvingades kliva av efter en smäll och är tillbaka på skadelistan. En lista som sedan tidigare rymmer en hel backlinje: Nemanja Vidic, Chris Smalling, Rafael da Silva och nu också Jonny Evans, som skadade sig på uppvärmingen inför Stoke.

På mittfältet saknas Tom Cleverley fortsatt i några veckor till. Darron Gibson är ankelskadad medan Michael Carrick var tillbaka i träning på måndagen.

I Basel är Xherdan Shaqiri och Benjamin Huggel avstängda, medan Valentin Stocker, Gilles Yapi och Genséric Kusunga är skadade. Schweizarna har däremot fått den goda nyheten att Scott Chipperfield är tillgänglig igen efter en muskelskada.

Hittat formen
Uniteds start på säsongen har ni ju koll på. Basel började knackigt och ligger bara fyra efter tio matcher, men de har gjort en rad fina resultat på sistone med 4-0 mot Servette och 6-0 mot Lausanne innan Thun klarade 1-1 i den senaste matchen, i lördags.

Däremot har de aldrig på sju försök vunnit i England. Det har faktiskt bara blivit två poäng: mot Liverpool och United säsongen 2002-03.

Bossen om årets turnering:
Sir Alex Ferguson pratade med den samlade pressen idag, bland annat om Uniteds framgångar i turneringen de senaste åren. Han är inte nöjd med att bara nå långt.

“This is not a golden period for us because we’ve lost two of those finals. I think we’ve been consistent in the Champions League and our away form has been outstanding. But we hope we can do better this year and win it. That’s the aim of this club all the time.”

Basels tränare Thorsten Fink var med och förlorade finalen 1999, men säger att han inte är ute efter revansch (eller hur?).

“There is no question of me trying to get even for [the 1999 UEFA Champions League final defeat with FC Bayern München]. I’m here as a coach, I’m glad to be here and so are the players. I have great memories of that game even though we lost, as I always think that everything that hurts you makes you stronger. We went on to win the Champions League in 2001 so that 1999 defeat definitely made Bayern stronger. We played well that day [in 1999] but it proved that if you let your guard down for a moment against a team like United you get punished.”

Förra omgången
Medan United kryssade på bortaplan mot Benfica slog Basel gruppens underdog Otelul Galati med 2-1 hemma på St. Jakob-Park. Målen gjordes då av Fabian och Alexander Frei.

Senaste mötet
På Old Trafford blev det 1-1 när lagen möttes under säsongen 2003. Målskytt: en ovanlig en – Gary Neville. Darren Fletcher fick sin debut i den matchen och finns troligtvis med på planen även på tisdag.

Se upp för:
Alexander Frei gjorde 25 mål förra säsongen och har erfarenheten som krävs för att även göra mål på lag som United. Han har blivit 32 år men målsinnet har han minsann kvar.

Domaren
Matchen döms av italienaren Paolo Tagliavento, som så sent som förra året fick börja döma Champions League, med matchen mellan Arsenal och Partizan Belgrad.

Matchen tv-sänds med matchstart klockan 20.45 på Viasat Fotboll.