Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 1 – Mannen från Govan

Ännu en generationsväxling…

När United per den 18 juli 2011 signerat tre nya spelare och sålt trotjänarna Wesley Brown och John O´Shea står det klart att Sir Alex Ferguson inlett ännu en generationsväxling i sin fantastiska karriär. Lägg därtill att duon Edwin van der Sar och Paul Scholes beslutat att avsluta sin respektive karriärer och Ni förstår säkert att vi har en spännande säsong framför oss!

Efter Barcelonas beundransvärda finalseger i förra säsongens CL-final blottlades de utmaningar United står inför i fall klubben återigen vill vinna CL. United hade varken fart, kreativitet eller styrka för att utmana Barcelona på riktigt. 1-1 i halvtid var ett nödrop, bara en dåre kunde tro på vinst…

En tid efter säsongsslut stod det klart att följande spelare lämnat klubben av olika orsaker: Edwin van der Sar (slutar), Paul Scholes (slutar), Wesley Brown (Sunderland), John O´Shea (Sunderland), Owen Hargreaves (inget nytt kontrakt) och Tomasz Kuszczak (inget nytt kontrakt). I tillägg finns det starka indikationer på att Darron Gibson kommer att lämna klubben innan säsongsstart. Med tanke på de många matcher de fyra första spelat för klubben är det ett faktum att mycket erfarenhet går om intet.

Sir Alex valde tidigt att inhandla tre spelare: målvakten David de Gea, backen Phil Jones och mittfältaren Ashley Young. Den senare får väl betecknas som den mest namnkunnige efter några säsonger i Aston Villa. Totalt sett är det emellertid relativt oerfarna spelare som värvats. De är inte vana att arbeta under det tryck som finns i en av världens största klubbar. Däremot är det tre oerhört spännande nyförvärv. Främst Ashley Young kan säkert tillföra en ny offensiv dimension på mittfältet då han spelat centralt på denna position under förra säsongen.

Från lån hemkallas, bland annat, Tom Cleverley (Wigan Athletic), Danny Welbeck (Sunderland) och Kiko Macheda (Sampdoria). De två förra gjorde fina insatser i sina respektive lag under förra säsongen och det är troligt att Fergie kommer att ge dem chanser under den kommande säsongen.

Sammantaget är det en ny generationsväxling som kommer att ske den kommande säsongen. Förutom det ovan skrivna finns det mycket talang i ungdomslagen, såsom mittfältarna Ravel Morrison och Paul Pogba. Undertecknad tror att fansen får ha tålamod den kommande säsongen. Visst skall United vara en självklar titelkandidat, men med många nya spelare kommer det att ta tid innan vi får se det bästa av dem. Sir Alex har säkert sin vision klar, men av olika skäl kan han denna säsong inte förlita sig till lika mycket rutin som innan. Han vill och kommer att vara tvungen att ge unga spelare chansen. Till skillnad från den lilla grannklubben och exempelvis Chelsea har United, delvis, för vana att ge yngre spelare chansen och förvandla dem till storstjärnor. I dagarna ryktas det även vilt om spelare såsom Samir Nasri och Wesley Sneijder. I fall United kompletterar sin trupp med en spelare av sådan kvalité kan kommande säsong bli än mer spännande….vilket kanske har hänt när du läser detta…..

Avslutningsvis några ord om fyra fina spelare som lämnar: I Paul Scholes mister United den mest komplette innermittfältare undertecknad sett. Det säger allt när en spelare av Xavis klass säger: ”Den bästa centrala mittfältaren jag sett de senaste 15-20 åren – den mest kompletta – är Scholes. Han kan slå den avgörande passningen, han kan göra mål, han är stark, han tappar aldrig bollen och slår aldrig bort en passning. Om han varit spanjor hade han kanske värderats högre.” Ett högt betyg för den spelare många i det lilla landet Sverige mest minns för en vårdlös tackling på Håkan Mild år 1999.

Vad gäller Edwin van der Sar vill undertecknad påstå att United mister den bäste målvakt klubben haft. Peter Schmeichel var fantastisk och det är svårt att ranka de två, men van der Sar har imponerat kolossalt sedan han kom till klubben 2005. Självklara höjdpunkter är givetvis kvällen i Moskva, men minns gärna han insats mot Arsenal i föregående säsongs FA-Cup. I samband med att dilettanten Mario Balotelli uppträdde osportsligt efter att hans lag slagit ut United ur FA-Cupen förra säsongen konstaterade van der Sar iskallt att italienaren förmodligen inte visste vilket lags supportrar han skulle fira med. Holländaren var inte bara en fantastisk spelare utan en intelligent människa.

För att bäst beskriva Wesley Brown och John O´Shea är ordet lojal mest passande. De båda var skolade i ungdomsleden och den förra fick stora delar av sin karriär fördärvad på grund av skador. Mest kommer kanske fansen att minnas honom för hans inlägg med vänsterfoten (!) i 2008 års CL-final mot Chelsea. O´Shea var den typen av spelare som grundlägger en ligavinst. Han var alltid beredd att hoppa in på diverse positioner vid skador och gjorde sällan bort sig. När han slog igenom under säsongen 2002/03 var det många som spådde en lysande karriär, men tyvärr nådde han aldrig de höjderna rent spelmässigt. Två självklara höjdpunkter är hans mål (vilken lobb med vänsterfoten!) mot Arsenal på Highbury (2-4 till United) säsongen 2004/05 och hans 1-0-mål mot samma lag under CL-semifinalen (match 1:2) säsongen 2008/09.

We´ll never die!

/ Jesper Persson