Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 6 – Gary Neville slutar

Gary ” He is a red and he hates scousers” Neville slutar…..och broder Phil var på glid till Spurs…i en Silly Season som var löjligare än någonsin….….

Löjligaste januarifönstret någonsin
Silly season i januari brukar vara ganska lugnt, oavsett om United är inblandade eller ej. Det började lugnt även i år… city köpte Dzeko ganska tidigt för stora pengar och ett par mindre namn bytte klubb, annars var det lugnt. I United gick det rykte om att man ville värva en mittfältare samt ytterliggare en målvakt utöver redan klara dansken Lindegaard. Av detta blev det dock inget, och varför skulle man egentligen. United ledde (åtminstone när detta skrevs) ligan klart och hade dessutom en match tillgodo. Under transferfönstrets sista dag började det dock hända grejer på annat håll. Varför det nu skall göras i sista stund kan man ju fråga sig när man har 31 dagar på sig?
Fernando Torres hade lämnat in en transferbegäran för att han ville vinna titlar i England, något han förstås inte gör med Liverpool. Chelsea nämndes direkt som hans destination. Ett Chelsea som redovisat 700miljoner kronor i förlust. Luis Suarze hade anslutit till Liverpool och supportrarna drömde om stordåd med honom och Torres, men av detta blev inget. Torres blev klar för Chelsea bara några minuter innan fönstret stängde för svindlande £50miljoner. En summa som han mycket väl kan vara värd när han är som bäst, vilket han inte varit på mycket länge. Liverpool svarade med att köpa Andy Carroll från Newcastle för sjuka £35miljoner. Detta för en spelare som hade 8 man före sig i skytteligan i div.1 ifjol och endast spelat 6 månader på högsta nivån i England. Förvisso har Carroll imponerat under dessa 6 månader men några £35miljoner är han knappast värd… ännu!!!! Detta var samme Carroll som nyligen skrev under ett nytt kontrakt med Newcastle och sagt att han kommer bli klubben trogen…
Utöver dessa 2 stora värvningar så handlade Chelsea in en ny mittback, något de varit i behov av länge….. David Luiz från Benfica för dryga £20milj, vilket tog deras spenderande upp till £70milj, trots att man gått back 700miljoner kronor under förra räkenskapsåret…och….Det var någon expert som sa att det inte finnes pengar att handla för i januaritransfer-fönstret längre….men oljan sprutar fortfarande och pengarna bränner i händerna på vissa…ägare!!!!

Uniteds bortaspel…en akilleshäl!
Vad är det som gör att hemmaspelet inte går att upprepa på bortaplan? Är det så enkelt att man automatiskt är försiktigare på bortaplan? För inte kan det väl vara så att Sir Alex medvetet säger till grabbarna att spela sämre och ha ett mycket sämre passningsspel och bolltempo på bortaplan? Knappast troligt. United har i skrivande stund (efter Wolves) spelat 12 bortamatcher, 8 av dessa har slutat oavgjort och bara 3 har slutat med vinst samt den senaste med en onödig förlust( enda positiva är att vi slipper höra talas om att gå obesegrade hela säsongen!). Wolves-matchen kanske kan förklaras med Rios sena avhopp pga skada, trots snabbt ledningsmål så kunde inte Uniteds mittfält (Fletcher) framförallt skapa någon trygghet och när då försvaret som varit säsongens bästa lagdel är okoncentrerade alldeles för ofta( Evans) så gick det åt pipan med dåligt passningsspel(kassplan!) och ingen fighting spirit …inte ens när Chicharito kom in så räddades matchen!!!Denna svaga bortastatistik är givetvis inte är bra på något sätt. Jag inbillar mig att spelarna är mer försiktiga, medvetet eller ej, och därför tar mindre risker i offensiven. Sen så spelar United ibland med enbart en anfallare. Detta framför allt mot de större lagen, vilket gör att vi tappar en dimension i anfallsspelet. Hur som helst så är detta oerhört frustrerande. Vi kunde haft ett ännu större försprång nu. Ett par av dessa oavgjorda borde blivit förlust om man ser krasst på det, å andra sidan så borde flera av de oavgjorda istället ha blivit vinst…. En vinst o en förlust är bättre än 2 oavgjorda!!!! Hittar vi inte tillbaka till att föra matcherna på bortaplan, så kan det bli så att alla dessa oavgjorda matcher gör att vi missar titel n;o 19 till våren…United måste spela samma spel hemma som borta…inte avvakta utan spela aggressivt och vinna boll högt upp…ala the United way….i Europa går det kanske att spela mer på resultat/avvakta med en anfallare…men behövs inte i PL! Vinner United alla sina hemmamatcher så krävs det 3-4 bortasegrar mot dessa; Wigan-Chelski-Liverpööl-West Ham-Newcastle-Arse-Blackburn….för att det ska gå hela vägen till maj…..

En legend lägger skorna på hyllan
Gary Neville meddelade den 2 februari att han slutar spela fotboll med omedelbar verkan. Neville fyller 36 i år och har sedan 2007 inte gått att känna igen efter sin fotledsskada hemma mot Bolton på hösten. Många av hans insatser har rent av varit bedrövliga( ja ni såg väl den senaste mot WBA borta- kanske var det då han bestämde sig!!!). Även om det är väldigt synd att det skulle sluta på detta sättet så är hans beslut rätt i mina ögon, även om det kanske kunde väntat till slutet av säsongen.
Neville debuterade mot Torpedo Moskva med ett inhopp i UEFA-cupen 1992, säsongen efter gjorde han en ligamatch från start. Säsongen 94/95 spelade han sig på allvar in i förstaelvan med sammanlagt 18 ligamatcher och 27 matcher totalt. Paul Parker var därmed petad.
Gary Neville gjorde 602 matcher i United-tröjan, exakt 400 av dom i ligan, och totalt 7 mål varav 5 i ligan. Med dessa 602 matcher placerar han sig på plats 5 i United genom alla tider. Han gjorde även 85 landskamper för England, mest av alla högerbackar i det engelska landslaget. Vidare så vann Neville 8 ligaguld, 1 Champions League, 3 FA-cuptitlar och 2 Ligacuptitlar. Flest matcher gjorde han mot Chelsea (31), Arsenal (30), Aston Villa (27) och Liverpool (26). Flera gånger utsågs han till Premier League’s bäste högerback, med all rätt, och han har av fansen utsetts till United’s bäste högerback genom tiderna. Hans sista match blev mot West Bromwich den 11 januari 2011.
Vad Neville nu skall göra är oklart, det ryktas om ett jobb på Sky Sports, men inget är klart där. Att han blir kvar i klubben i någon form hoppas nog alla, men frågan är med vad? Reservlaget har i dagsläget ingen manager, kanske kan det vara något för denna legend?

/ Johan Nilsson