Oavgjort på Anfield

I en match där de Gea övertygade stort räddade Chicarito, nio minuter före full tid, en poäng åt Manchester United i gårdagens möte på Anfield. Tidigare hade hemmalaget fått en ytterst tveksam frispark som Gerrard slog in genom muren. Sir Alex sparde ett antal spelare inför kommande helgs derby och den kommande veckans CL-spel.

Uniteds startelva bjöd på en liten överraskning när Rooney startade på bänken. Emellertid var det inte så konstigt med tanke på hans bakgrund och debaclet med utvisningen när England spelade EM-kval mot Montenegro (avstängning i hela EM-gruppspelet). I startelvan fick Welbeck ensam förtroende i anfallet. Bakom sig hade han ett mittfält bestående av Park, Giggs, Fletcher, Jones och Young. I denna uppställning fick Jones agera i en släpande roll framför backlinjen. Den senare bestod av Smalling, Rio, Evans och Evra. I mål stod den unge de Gea. Bänken var i övrigt namnstark med Chicarito, Nani, Valencia, Carrick, Anderson och Lindegaard.

Matchens första halvlek var oerhört tät och inte mycket hände under den första halvtimmen. Jones fick ett halvläge på Evras inlägg från vänster, men lyckades bara nicka bollen i burgaveln. I den 33 minuten valde den orutinerade Jones att inte ta en frispark högt upp i plan när Adam stormade fram. En avancerande Adam sköt ett skott utanför straffområdet som Evans täckte till retur, vilken gick ut till Suarez som lyckades finta bort nämnde Evans. Avslutet var emellertid svagt och de Gea avvärjde enkelt. I mittfältskampen är det svårt att ta ut någon vinnare mellan Gerrard/Adam/Lucas och Fletcher/Giggs/Jones. Spelet stod nästan enbart och vägde.

I början av andra halvlek fick United ett fint frisparksläge till vänster i banan. Frisparken av Young togs enkelt hand om Reina. Matchen tog ordentlig fart i den 67 minuten efter att Adam i stort filmat till sig en frispark i kamp med Ferdinand (för övrigt mycket bra). Med en kopia av sitt frisparksmål på Old Trafford från 2010/11 gav Gerrard hemmalaget ledningen. King Kenny lyfte, iförd sin allra stilrenaste träningsoverall, armarna i skyn och skrek av lycka. Den här matchen var, efter allt, inte som alla andra matcher. Frisparken var inte hård, men Giggs flyttade sig från muren och de Gea var chanslös när bollen enkelt studsade in vid hans bortre stolpe. Lika smart som det var av Gerrard, lika tanklöst var det av den oändligt rutinerade Giggs.

United bytte efter målet in Rooney och Nani istället för Young och Park. Trots detta lyckades borta laget inte etablera särskilt mycket innan de fick en hörna i den 81 minuten. Hörnan, slagen av Nani, nickskarvades av Welbeck (fin löpning och snygg skarv) till Chicarito, vilken i det närmaste sprang in bollen i mål med huvudet. Kvitteringen kanske inte var fullt rättvis, men efter den lättvindiga frisparken tidigare kunde Liverpool näppeligen ha några åsikter.
I anfallet efter målet gjorde Kuyt nästan 2-1. Downing slog ett mycket vackert inlägg, där varken Evans eller Evra hade full kontroll på holländaren. Avslutet var inte det bästa, men de Gea parerade säkert ut bollen till hörna. Henderson (inbytt efter cirka en timme) var i den 90 minuten också nära att avgöra till hemmalagets favör, men hans volley räddads snyggt av de Gea vid det vänstra krysset. På en hörna strax efteråt var både Suarez och Skrtel nära att avgöra, men Rooney kunde avstyra uruguayanens nickförsök i ett första läge och mittbacken kunde inte pricka mål på den efterföljande bollen. Hemmalaget var i detta läge värda ett segermål, men även Hendersons nick i den 93 minuten gick utanför mål. Domaren blåste kort efter detta av matchen.

Sammanfattningsvis gör United långt ifrån en bra match, men att trots detta få med sig 1-1 i en av de svåraste (borta)matcherna för säsongen imponerar. Bäst var målvakten de Gea, men även Ferdinand imponerar genom hela matchen. I övrigt är det svårt att lyfta fram några större prestationer. Dessutom skall det icke förglömmas att det var de Geas, Jones, Youngs och Welbecks första besök på Anfield i Unitedtröjan. Resultatet framstår härmed som ännu bättre. Sir Alex var efter matchen hård mot domaren (läs frisparken) och kritiserade även Suarez för att falla lätt. I båda fallen har Fergie rätt och vad gäller det senare fallet måste Suarez ha fått med sig i stort sett alla 50-50-lägen matchen igenom. Både Evra och Ferdinand var märkbart frustrerade mot denna bakgrund. Samtidigt finns det mångt värre spelare än Suarez på denna punkt och vi skall inte heller glömma straffsparken som Berbatov lyckades ordna på Old Trafford i förra årets FA-Cup. Med förhoppningsvis förstärkningar av Vidic och Cleverley blir det en intressant seriefinal nästa söndag. Denna blir emellertid mot en klubb med en mångt mycket skralare historia än Liverpool.
//Bukowski


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS