Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: ”The biggest derby in 25 years..”

Manchester United tar på söndag emot ligaledarna Manchester city i ett Manchester-derby som hittills aldrig varit så stort som denna. Wayne Rooney och Carlos Tevez har det skrivits om en hel del i media på sistone.
Vem som kommer till spel av dessa två herrar tror jag alla redan listat ut. Englands två bästa lag möts alltså på söndag, låt bollen tala!

Femte ligamatchen på hemmaplan väntar för Man United, på besök kommer de dansglada, högljudda och blå grannarna för en match som av många ses som en ”title decider”. Vi som har följt Premier League ett längre tag vet dock att ligan avgörs betydligt längre fram, men visst skulle det vara en fördel att ro hem 3p från derbyt på söndag. United har under veckan varit i Rumänien och spelat Champions League-fotboll mot Otelul Galati. En rätt så trist och stängd match där Wayne Rooney till slut lyckades skjuta hem matchen för United med två straffmål.

Roberto Mancinis lag tog emot Villareal hemma på ”United Stadium” och lyckades efter ett sent mål av Aguero vinna matchen med 2-1. Annars har det pratats mycket om Carlos Tevez, den eviga gnällspiken som nu verkar ha gjort sitt i city. Vad är nytt då i dagens city jämfört med förra året? Jo, de har två nya offensiva spelare som redan har bevisat hur pass viktiga de är. Jag talar givetvis om Samir Nasri och Sergio Aguero. En annan tacksam uppgift är att city tagit över rollen som bidragsgivare till Owen Hargreaves. Båda lagen kommer till spel obesegrade i ligan, återstår dock att se om det står kvar sig efter matchen.

Fem senaste matcherna lagen emellan på OT har slutat på följande vis:
Premier League 10/11 Manchester United – Manchester city 2-1
Carling Cup 09/10 Manchester United – Manchester city 3-1
Premier League 09/10 Manchester United – Manchester city 4-3
Premier League 08/09 Manchester United – Manchester city 2-0
Premier League 07/08 Manchester United – Manchester city 1-2

Manchester United
Uttagen trupp: De Gea, Lindegaard, Amos, Smalling, Fabio, Evans, Ferdinand, Vidic, Jones, Evra, Valencia, Nani, Anderson, Carrick, Fletcher, Giggs, Park, Young, Berbatov, Diouf, Hernandez, Owen, Rooney, Welbeck.

Största derbyt på 25 år alltså, i alla fall om man vill tro på Sir Alex Fergusons ord inför matchen. Jag tror på honom, och jag tror att många fler håller med om att detta derby är otroligt viktigt och stort för båda lagen att vinna. Samtidigt känns det som att man säger detta varje gång dessa lag möts, men det visar ju bara vilken förbättring och utveckling båda klubbarna genomgår dag för dag.

En rätt så tillknäppt match var det annars för United när de spelade borta mot Otelul Galati. Ingen champagnefotboll trots bollinnehavet och redan innan match misstänkte undertecknad att United skulle få kämpa för segern. 0-2 blev det till slut efter att Wayne Rooney prickat in två straffar. I matchen mot Liverpool fick vi se en ”defensiv” uppställning från Sir Alex, något liknande mot city tror jag inte att vi får se. Ferguson vet hur viktig den här matchen är för fansen och framförallt ligatiteln, samtidigt har vi ett hemmafacit som får vilket lag som helst att känna ångest när de spelar mot oss. Rafael och Cleverley är fortfarande skadade men den sistnämnde väntas vara tillbaks i träning på måndag enligt dagens rapporter. Ryan Giggs är med i den uttagna truppen än så länge, men engelsk media har skrivit att han missar matchen pga. en lättare lårskada, återstår att se om det stämmer eller inte.

Manchester city
Uttagen trupp: Hart, Kompany, Richards, Kolarov, Lescott, Savic, Clichy, Zabaleta, K Toure, Nasri, Hargreaves, Johnson, Y Toure, De Jong, Milner, Barry, Silva, Balotelli, Dzeko, Aguero, Pantilimon.

Manchester city leder ligan efter åtta omgångar. Laget går som tåget, men det ska de göra också när de har spenderat 20 miljarder på spelarköp. Mancinis lag spelar denna säsong en offensivare fotboll jämfört med förra året, och hittills har den förändringen gett bra resultat. Man har än så länge gjort flest mål av alla lag i ligan (två mer än United) och man har en respektabel målskillnad på 27-6.

Ska bli intressant att se om city vågar gå ut och anfalla från start eller om man tar en mer avvaktande roll i matchen. I vilket fall så har Mancini massvis med skickliga spelare att välja mellan, och låt oss hoppas att Balotelli bara får på sig träningsvästen under matchdagen.

Möjliga startelvor:
Manchester United (4-5-1): De Gea; Jones-Rio-Vidic-Evra; Nani-Anderson-Fletch-Carrick-Young; Rooney
Manchester city (4-2-3-1): Hart; Richards-K.Toure-Kompany-Kolarov; Y. Toure-Barry; Silva-Aguero-Nasri; Dzeko

Vad: Omgång 9 i Premier League
Var: Old Trafford, Manchester
När: Söndag, 14.30
TV: Viasat fotboll (HD) samt Viasat Premier League HD
Tips: 2-1 (Fletcher, Rooney, Nasri)

//AREF AZMI