Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Efter: United – city

United åkte på en chockförlust mot city och reaktionerna i Unitedlägret var förstås inte positiva efteråt. Det var Sir Alex Fergusons värsta förlust någonsin och något vi helst bara vill glömma -tyvärr är väl det omöjligt och bara framtida segrar kan fungera som tröst.

Vi kan givetvis peka på 19-2. Snacket om tronskifte i Manchester är historielöst. Det är 20 år sedan city slutade före oss i ligan. Sånt förändras inte på en hemsk match. Tronskiftet i engelsk fotboll ägde förvisso rum 2011 – men det var när United passerade Liverpool med 19 ligatitlar mot 18. Men det är en klen tröst idag. Sviterna av gårdagens oförklarliga kollaps kommer att sitta i. Egentligen finns det bara en medicin – att vi får fira 20 i maj.

Sir Alex Ferguson
”Det var vår värsta dag någonsin. Det är det värsta resultatet i min historia. Någonsin. Inte ens som spelare tror jag att jag någonsin förlorade med 6-1. Det är en utmaning för mig också.

”Jag kan inte tro på resultatet. Det första målet var ett slag men det var möjligt att komma tillbaka från 1-0. Utvisningen dödade oss. Vi fortsatte anfalla när vi släppte in 4-1, då vi bara borde ha sagt: ’Vi har gjort vårt nu.’

”Vi bara fortsatte anfalla. De anföll med tre mot två. Det var galen fotboll. Jag trodde att med den erfarenheten vi har – Rio Ferdinand, Patrice Evra – [att vi skulle försvara oss mer] men vi bara fortsatte anfalla. Ibland måste man använda sunt förnuft. Det var en dålig dag.

”Det som oroar mig är målen emot. Målskillnad kan bli avgörande. Förra året var det i vår favör, de flesta åren är det i vår favör. Den här gången kanske inte.

”Vi kommer att komma tillbaka. I januari kommer vi att vara ok. Vi brukar starta showen under andra halvan av säsongen och de måste vara så [nu också]. Vi har spelat alla lagen runt oss [i tabellen] och de måste möta varandra så andra halvan av säsongen är viktig för oss nu.

”Vi kommer att reagera, det är ingen fråga om det. Det är ett perfekt resultat för oss att agera på för det är massor av skamsenhet i vårt omklädningsrum och det kommer att få en inverkan.”

Darren Fletcher
”Vi förstår hu mycket det här resultatet har skadat fansen och hur de kommer att gå till jobbet på måndag och få en massa glåpord, men spelarna känner samma smärta. Vi lever också i staden och måste också hantera det. […] Det är fortfarande en lång väg att gå den här säsongen. Det var ett dåligt resultat men på intet sätt betyder det att ligan är över. Vi måste svara och vinna nästa match.

”Vi fortsatte försöka vinna matchen när det uppenbarligen inte var möjligt. Kanske var vi naiva och borde att försvarat oss och försökt att inte släppa in mål.”

Roberto Mancini
”Det var viktigt för vårt självförtroende. Det är inte enkelt att komma hit och vinna mot United. Nu har vi en match mindre att spela, vi har tre poäng mer och vi har varit på Old Trafford. Efter utvisningen var det enklare men jag tycker att vi spelade bra även innan det. De första 25 minuterna spelade United mycket bra men de hade ingen riktig målchans.

”Jag har ännu mer respekt för United nu. Efter utvisningen fortsatte de att spela och att göra mål och det är en otrolig mentalitet.”

Övrigt
* Detta var tredje gången United förlorade med fem mål i Premier League, senast var 0-5 på Stamford Bridge 1999, dessförinnan 0-5 på St James’ Park 1996. Noterbart är att båda säsongerna slutade med att United vann ligan.
* Senast United släppte in sex mål var mot Southampton (b) 1996. Säsongen slutade med att United vann ligan.
* Sist United förlorade med fem mål på Old Trafford var mot Sheffield Wednesday (2-7) i FA-cupen 1961.
* Senaste förlust med fem mål eller mer på Old Trafford i ligan var 1930 mot Huddersfield.
* Jonny Evans målchansutvisning innebär att han är avstängd en match, ligacupmatchen mot Aldershot imorgon.

Källor: ESPN Soccernet, Manutd.com, Mcfc.co.uk, Stretfordend.co.uk